自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

吉蒂0603 發表於 22-8-30 17:37
我家白猫由7月頭開始都有嘔吐問題,一直睇vet食藥,一停藥就嘔(止嘔藥),有驗血,指數無問題,已轉id處方 ...

我睇緊個醫生都係懷疑係慢性腸胃炎, 但食左兩星期胃酸藥同抗生素, 都冇改善, 反而重冇晒食慾同精神, 醫生都叫我停左啲藥先 再諗辦法。
我貓貓其實原本都係一星期左右嘔一次, 嘔完食慾又正常, 但依家好似愈醫情況愈差咁, 感覺係我親手害左佢咁 好唔安樂

大宅

jarjane 發表於 22-8-30 19:04
之前我指定Dr.Jamie要10日以上

哇 要咁耐...
唔知dr kaman 會唔會快啲呢, 聽講兩位醫生都唔錯?

珍珠宮

jasprincess 發表於 22-8-30 18:14
Dr Maggie & Alison 而家去咗邊?

返咗家鄉,好似係澳洲,同埋上個月都收到電話中環貓醫院結業

伯爵府

樓主,如果驗晒嘢, 指數正常,有可能係idb. 醫生有冇比指嘔藥(Cerenia)佢食? 加埋益生菌都會有幫助。 我隻貓貓都長食止嘔藥。

貓貓有唔舒服真係好令人擔心。

伯爵府

回覆樓主:

西區獸醫診所施醫生, 西營盤,男獸醫,台灣人識聽廣東話,好好人,好有經驗

four paws animal hospital, Dr Fu, 喺中環半山堅道, 女醫生,佢自己有養貓,睇得幾詳細,對貓貓亦都好有愛心

荃灣享和獸醫,梁醫生, 男獸醫,佢幾詳細解釋情況 ,願意同你慢慢傾唔同嘅治療方案

城大doctor Jonathan, 好有經驗亦都幾好人, 大約兩年前嘅事,唔知佢而家仲有冇做

希望你貓貓快啲好番la

伯爵府

回覆樓主:

九龍貓醫院 Dr Jamie 我睇過, 佢好似揀症嚟睇,我覺得佢麻麻地

城大其他醫生真係唔好亂試, 好多bad comment

講真, 如果可以,我建議你搵近屋企嘅獸醫會好啲, 貓貓好怕出街,搭長途車佢哋會好辛苦

子爵府

creambb 發表於 22-8-30 19:24
返咗家鄉,好似係澳洲,同埋上個月都收到電話中環貓醫院結業

Oh… 好可惜

子爵府

lc2086 發表於 22-8-30 19:05
我睇緊個醫生都係懷疑係慢性腸胃炎, 但食左兩星期胃酸藥同抗生素, 都冇改善, 反而重冇晒食慾同精神, ...

其實我貓貓間唔中都有嘔. 但見佢精神同有食欲所以冇帶佢睇醫生

男爵府

lc2086 發表於 22-8-30 17:04
屋企貓貓因為 每隔幾日就會嘔胃液, 帶左佢去診所睇, 醫生照過超聲波 驗血都搵唔到原因, 後來開左幾星期 ...

城大獸醫無問題呀
我隻英短半歲大開刀都喺城大做
宜家貓貓都差唔多2歲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

lc2086 發表於 22-8-30 17:04
屋企貓貓因為 每隔幾日就會嘔胃液, 帶左佢去診所睇, 醫生照過超聲波 驗血都搵唔到原因, 後來開左幾星期 ...

問吓醫生會唔會要照心臟?心臟病都會成日嘔

子爵府

michellechiu02 發表於 22-8-30 19:51
城大獸醫無問題呀
我隻英短半歲大開刀都喺城大做
宜家貓貓都差唔多2歲

請教,城大邊位開刀?先謝

男爵府

回覆 lc2086 的帖子

Dr. David, 上面帖子講果位,在旺角上海街的Pet Central, 佢睇開內科,所以腸胃內臟佢都是專長。我住港島都有Pet Central, 但都專登過旺角搵佢睇

子爵府

meowmeow34 發表於 22-8-30 19:39
九龍貓醫院 Dr Jamie 我睇過, 佢好似揀症嚟睇,我覺得佢麻麻地

城大其他醫生真係唔好亂試, 好多bad comm ...

我就係被篩選嘅主人~

回想10年前初初睇Dr Jamie嘅時候佢真係好好,都估唔到而家我連預約都唔得,我啲貓好惡,一定要迷魂,佢唔接呀~

子爵府

lc2086 發表於 22-8-30 19:05
我睇緊個醫生都係懷疑係慢性腸胃炎, 但食左兩星期胃酸藥同抗生素, 都冇改善, 反而重冇晒食慾同精神, ...

唔關你事,其實猫猫個病情的確係會越來越變差。
我家白猫呢個幾月,已經睇了6次獸醫,頭4次嗰間,都勉強麻麻地幫倒手咋,每次都俾5日藥俾我就算,結果每一次停藥後一兩日,等運到之餘,滿懷希望再輪迴,同樣地猫猫越嚟反覆。
但轉了而家嘅獸醫,佢同樣係一步一步幫我轉藥和轉糧,但好楚知道下一步會點做。
其實醫寵物都係用排除法,逐樣方法試,唔好怪自己啦,我哋做奴才嘅,都要表現信心俾主子知,因為我們表情一繃緊,猫地們就好似知道大鑊,無晒精神。曖住氹住同佢哋玩玩傾計,佢哋又會安定d。

子爵府

Danjunior 發表於 22-8-30 19:24
樓主,如果驗晒嘢, 指數正常,有可能係idb. 醫生有冇比指嘔藥(Cerenia)佢食? 加埋益生菌都會有幫助。 ...

唔好意思請問,您家主子長食Cerenia?食咗好耐,而家仍keep住食?經vet處方嗎?
希望有分享可參考

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

問醫生攞多幾間專科俾你考慮啦。
我都係醫生寫紙轉介 City U, 但我想知仲有邊啲專科診所,所以醫生叫姑娘俾咗幾間我自己考慮,佢先寫紙。
祝貓貓早日康復

大宅

Danjunior 發表於 22-8-30 19:24
樓主,如果驗晒嘢, 指數正常,有可能係idb. 醫生有冇比指嘔藥(Cerenia)佢食? 加埋益生菌都會有幫助。 ...

有止嘔藥阿, 佢叫貓貓嘔先比佢食, 不過感覺醫生係唔預佢長期食, 主要想靠抗生素, 其實抗生素可以食長時間㗎?

大宅

meowmeow34 發表於 22-8-30 19:39

城大其他醫生真係唔好亂試, 好多bad comm ...

竟然! 希望佢地會接我呢個case喇。
我屋企附近都搵過晒 好果啲都唔接新症, 一係聽到係搵2nd opinion 嘅就接都費事接 好無奈

我都驚亂搵獸醫 佢地亂驗 亂試藥 倒頭來貓貓辛苦

大宅

mariefish 發表於 22-8-30 20:52
問吓醫生會唔會要照心臟?心臟病都會成日嘔

上次照腸胃時醫生都有略略照過心臟 唔見有特別問題阿

大宅

吉蒂0603 發表於 22-8-30 22:11
唔關你事,其實猫猫個病情的確係會越來越變差。
我家白猫呢個幾月,已經睇了6次獸醫,頭4次嗰間,都勉強麻 ...

咁你依家係邊到睇阿? 我諗住試埋樓上jm講嘅dr david .
非必要我真係唔想貓貓食太多藥, 畢竟年紀唔細 已經十幾歲, 想佢有個快樂晚年 唔洗孭住個藥煲
你都要加油阿 希望盡快搵到適合你主子嘅治療方法喇

首頁
12345...6

尾頁

跳至