自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

如果可以,快d搬

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

為母則強,重點唔係你6299講d乜,而係你要同個仔傾番,亦要比個仔知道無論佢係點,你係媽媽永遠都愛錫佢,支持佢。

佢係你個仔,唔係6299個仔,根本可以完全唔洗理佢地講乜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

有返條底線
出聲對方先識收口
為母則強
你有自信
個仔都會有

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

同住好難搞,搬得就搬

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

naicha 發表於 22-9-13 14:53
你自己都睇唔起自己, 人哋又點睇得起你? 你個仔又點會有自信?
唔理咩情況, 都唔應該軟弱, 要據理力爭
也唔 ...

我也同自己講咗
若然再發生一次我就不忍了

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

如果同住,有冇能力搬?

水晶宮

叫你老公出聲,無可能啞忍。

計唔計得掂條數,搞得掂就搬開住。

水晶宮

畀面勳章

misshoneyy 發表於 22-9-13 14:31
特登注冊BK AC呻下加學野,請多指教
請勿上報

有冇可能搬,有嘅
等你老公喺度, 下次62 99再講 就 大大聲聲話 阿爺阿嫲嫌棄你呀 ,驚你失禮佢呀, 睇嚟都要搵地方搬呀

珍珠宮

misshoneyy 發表於 22-9-13 14:31
特登注冊BK AC呻下加學野,請多指教
請勿上報

同住就冇辦法,否則會叫你見少啲

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

仔需要的是鼓勵,父母給他鼓勵、給他自信。其他人的說話不重要!

仔不需要的是比較,惡意比較,對仔無好處

可以的話,快d搬走,因為老人家好難改!

水晶宮

畀面勳章

misshoneyy 發表於 22-9-13 14:56
我也同自己講咗
若然再發生一次我就不忍了

根本唔應該忍!

珍珠宮

回覆 misshoneyy 的帖子

大伯個女係咪應該係"堂家姐"?
以前我會講"忍下啦! 多一事不如少一事". 不過而家我會講, 一定耍反抗. 做好人只會俾人蝦. 你諗下, 如果你平日惡通街, 但偶然收歛少少, 人地會驚嘆你變咗, "估唔到佢都有好人嘅一面". 但如果你平時處處忍讓, 大好人一個, 只要你稍為大聲少少講嘢, 就會俾人話你變咗, "點會咁架! 原來佢咁衰.....!"

點樣做, 自己揀.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

侯爵府

回覆樓主:

睇樓主妳冇回覆搬走租屋

老公冇能力搬嗎?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

假如你地1家3口要痴兩老住,好難怪人地睇唔起你地

搬係唯一解決方法

大宅

回覆樓主:

學以致用 人地啊爺啊嫲點點點 記得要青出於藍呀
同啊仔佢地口臭唔洗理 你比返多啲信心佢
就算同住 如果蝦到自己個仔咁 仲為乜去維持表面和平 比個最後通碟你老公 佢解決唔到 唯有你上

複式洋房

Huuu 發表於 22-9-13 15:03
睇樓主妳冇回覆搬走租屋

老公冇能力搬嗎?

現階段唔得
計劃於三年至兩年內搬

大宅

快d搬,自己小朋友自己教,加油

珍珠宮

每一個小朋友發展吾同
特別男仔同女仔
女仔係巴渣啲多嘢講,好得意咁

我自己仔仔都係慢熱、固執嘅小朋友
出街吾一定叫人,甚至吾show人

我會事先同啊仔講,你吾想叫人你可以,稍為揮下手,你ready 好同我講,媽媽再陪你打招呼

記得冇比較冇傷害,只係同自己比較,比琴日進步媽媽都咁愛你,忍唔住就爆6299,大家都係內孫做乜成日蝦我個仔

水晶宮

畀面勳章

worthy 發表於 22-9-13 15:02
回覆 misshoneyy 的帖子

大伯個女係咪應該係"堂家姐"?

係! 根本冇需要做好人
做好人,D人只會得寸進尺
亦冇靠老公, 喺男家嘅事靠老公有啲多餘, 男家家人好多時以為老公講笑,
所以要自己 出聲 企硬!

翡翠宮

牛年勳章

搵老公開聲同佢父母講,講呢啲說話會hurt到小朋友,啲老人家成日以為激漲法有用,可以佢地真係唔為意

首頁
12345...12

尾頁

跳至