自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大力大力 發表於 23-8-26 12:38
有冇前傳?

好明顯無頭無尾, 有睇過呢個channel啲片就知
之類好多抹黑警察既片都係咁,
cut頭cut尾, 然後個旁白就講一啲細心諗就會發現唔合理既"前文題要" / "拍片者描述" / "現場人聲稱"
但啲拍片者、現場人講說話就實係陰陽怪氣,

send得片比呢個channel咩立場, 司馬登之心, 人人都知啦

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

阿叔都幾慘幾黑仔
你話阿叔做得唔岩就話姐
佢坐係個位冇錯架喎
其實佢同隔嚟阿嬸望落都差唔多年紀
咁點解唔叫阿嬸讓
叫阿嬸讓 佢又會唔會即刻讓?
再講 如果我係同一卡 我見到咁會即刻企起身讓我個位俾個大陸叔坐
但成件事啲人淨係係度食花生
然後有個阿返衝出嚟鬧就成班人圍攻一個人
都唔好話香港人都唔幫香港人
口出惡言先既係嗰個大陸男人
點解佢講侮辱性野鬧人就冇人插
阿叔俾佢激到講粗口先一班人去插
難解...

水晶宮

meowmeow34 發表於 23-8-26 12:58
有睇條片就知道佢嗰個所謂重組案情,係一啲都唔客觀嘅描述

正解 好明顯剪左唔想比人知的一面,自己分析下 1)就算唔讓坐點解大陸人會鬧佢係張狼 2)其他鬧阿叔都唔係大陸人,香港人幾時得閒會一齊鬧一個只係唔讓坐咁簡單的問題

伯爵府

meowmeow34 發表於 23-8-26 12:40
嗰班幫住大陸人嘅大叔真係是非不分! 原來只要有個bb,無論父母幾離譜幾冇禮貌主動挑釁鬧人, 喺嗰班大 ...

睇片有個阿叔老婆係鄉音,所以幫住大陸人唔奇。

伯爵府

MMVV 發表於 23-8-26 11:47
香港人幾時變得是非不分?

.

呢個問題問得好!

香港人幾時變得是非不分?
就係樓主睇既呢個頻道(全部係毒果同垃場記者)刻意散佈一啲有誤導成份,惡意挑起族群對立,陰謀引導香港人仇恨中國開始。

珍珠宮

咁巴閉搭的士啊ma
其實個b又冇扭計做乜一定係架車餵奶?博濁親地鐵賠?

成日當正自己係上帝耍流氓

子爵府

MMVV 發表於 23-8-26 12:47
第一我從來唔覺得在車廂內餵奶是正確。咁细個是會濁親的。而該走出月台餵。而且生小朋友是辛苦事,自己餵要 ...

而家啲人老馮要人就
你態度好就話姐,有時讓完唔該都無聲,一啲禮貌都無

伯爵府

ricecooking 發表於 23-8-26 13:02
正解 好明顯剪左唔想比人知的一面,自己分析下 1)就算唔讓坐點解大陸人會鬧佢係張狼 2)其他鬧 ...

我冇諗得咁複雜 ,只係覺得無論前文後理係乜嘢, 邊個啱邊個唔啱都好,粗言穢語鬧人,煽動其他人去打人都係冇家教冇品嘅行為

伯爵府

睇呢個po就知點解毒蘋洗腦咁成功

求其一條片, 剪頭剪尾, 再一開始講啲偏頗既簡介, 引導你對背景有一個前設
然後再搵一個"中立第三者"去"重組案情"

有腦都知, 呢個情況一定係個爸爸請個阿叔坐過去中間, 方便個媽媽照顧個bb唔洗踎係度
因為現場環境睇, 一定係大叔坐過一格, 媽媽過扶手邊位, 爸爸另一邊扶bb車, 先係最合理, 亦都對大家最方便既做法

而且有無可能夫婦二人都要求坐低?
因為爸爸係無理由坐低,
如果係爸爸要求大叔讓坐比自己, 咁現場人一定係覺得爸爸無理
而唔會超過三個人指責個大叔唔啱

唯一可能性, 而且呢個channel亦有動機, 就係, 根本呢個報道係偏頗

咁既然呢個報道係偏頗/
個大叔有無係過咩唔友善行為, 令到個爸爸咁嬲要叫出蟑螂, 而周圍既乘客都唔幫個大叔而幫對夫妻?

就係一個非常合理既懷疑

瑪瑙宮

MMVV 發表於 23-8-26 12:38
只係一段9:45 秒影片,有何難道?

我睇一半都顶唔顺

侯爵府

moon_o_o 發表於 23-8-26 12:52
下!一定要讓?
你要睇住架車就唔好坐啦
痴線

我坐巴士都試過啦,我當時唔係坐關愛座!仲要係坐窗口位!
我講緊電話嗰陣時,阿嬸係咁叫我起身讓俾佢,大佬啊,我同啲客傾緊嘢!啲人係咁霸道㗎喎! 覺得自己要,就要讓俾比佢!

珍珠宮

係咪呀叔坐咗側位,個大陸媽媽坐中間,兩夫妻想呀叔坐去中間,等大陸媽媽可以坐側位,餵bb飲奶?
如果係既話,我覺得好少事,我係呀叔我會坐中間,不過如果我係大陸媽媽無人肯讓側位俾自己,咁我都唔會嘈,等落車先再餵bb啦!
有時有bb又唔等於大哂,人地唔讓咪算囉,又真係無義務讓你,
不過,如果呢啲情況係外地,好大機會已經有人自動讓個側邊座位俾個呀媽坐

伯爵府

crazypaper 發表於 23-8-26 13:20
係咪呀叔坐咗側位,個大陸媽媽坐中間,兩夫妻想呀叔坐去中間,等大陸媽媽可以坐側位,餵bb飲奶?
如果係既 ...

同意!有bb唔係大曬,想人讓座咪好好地有禮貌咁要求, 人哋唔讓座都唔應該發老脾鬧人。 講真,做父母嘅知道bb夠鐘飲奶, 係咪應該搵個安靜嘅地方而唔係車廂裏面餵呢

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

吓?Channel C HK youtube頻道?呢個頻道係毒果2.0來架喎,連我都知喎。自稱藍人既會信晒呢個頻道無頭無尾既報導?唔係掛?

合理懷疑個唔肯讓座既阿叔,肯定一開口就鬧人大陸X(東南X北),或叫人死返大陸之類既歧視言論啦,人地先會突然爆句死曱甴反擊。2019年後,曱甴呢個名詞係代表晒所有反中反華既 "真香港人" 架!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

shobi 發表於 23-8-26 12:54
係呢度講嘢要客觀少少,嘗試多面睇!否則招人話柄!
你都知啲片冇頭冇尾,任你點講都得㗎啦!:waha ...

冇睇片,閙蟑螂咁文雅?? 我哋香港人閙你班黃人係叫曱甴

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

kwokdicken 發表於 23-8-26 12:59
好明顯無頭無尾, 有睇過呢個channel啲片就知
之類好多抹黑警察既片都係咁,
cut頭cut尾, 然後個旁白就講一 ...

之前有jm提過佢入面有好多前毒果既作者

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

頭先我都有啲衝動想鬧啲人唔好成日係咪都開口埋口鬧人曱甴。點知睇睇下原來係果個毒果2.0既頻道播出來既無頭無尾影片。當刻腦海即刻浮現好多歧視大陸人既說話被CUT走咗啦!

可以引發車內咁多香港乘客幫對大陸夫婦,一齊鬧爆個唔肯讓座既香港阿叔,肯定就事必有因,絕對唔會係香港人是非不分咁簡單!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kwokdicken 發表於 23-8-26 13:12
睇呢個po就知點解毒蘋洗腦咁成功

馮係冇頭冇尾一定有鬼,表達嘅內容如果唔cut個結果一定係相反,大家都經歷過2019今時今日仲可以咁天真

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ChingYee123 發表於 23-8-26 15:02
頭先我都有啲衝動想鬧啲人唔好成日係咪都開口埋口鬧人曱甴。點知睇睇下原來係果個毒果2.0既頻道播出來既無 ...

係一定有因,有本事出原片。

首頁

尾頁

跳至