自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Yeelim 發表於 23-9-8 15:25
政府唔係應該響手機通知香港人嗎? 上次醫院咁少事都響手機, 今次咁大件事又唔響手機??

...

你唔提起我都唔醒起上次大家手機-斉鬼殺甘嘈,何其壯觀

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

chingnc 發表於 23-9-8 16:06
好過而家死咗人

連死者因何原因在海面飄浮,你已經將呢件事怪責政府!
咁香港政府要出好多不同嘅sms警訊 , 譬如通告市民應該量力而為,唔好隨便進行危險活動,因為隨時招致傷亡。
颱風襲港時,市民切勿攜同年幼子女進行追風活動, 市民亦不應出海, 進行危險活動。

唔理市民係咪已經喺其他渠道得到足夠資訊 , 不論何時何刻 , 總之要立刻發 SMS通告市民。

市民要接受同適應呢種通告方式? 唔理呢種突如其來嘅sms你會唔會覺得冇用,擾民。
祖國大城市已經習慣咁樣, 我哋香港人亦都應該要習慣,呢樣係好嘢嚟㗎 !
對嗰啲唔同意嘅,特別係某啲媒體,我哋一定要群起攻之!

總好過死咗人呀嘛~

我其實十分支持政府以後咁做㗎, 只要大家同我一同陣線,一齊指責嗰啲帶風向,指責政府嘅媒體就得啦

侯爵府

svpm 發表於 23-9-8 12:24
知道天文台有預告,但只在它網頁上提示並不足夠。邊個會不時上佢網去睇?

如果在電台電視台加提示字句。就 ...

agree

天文台把關的要多留意。
雨雲帶不是閃一下來,
仲要係極大雨帶。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

男爵府

hfl2000 發表於 23-9-8 15:22
1.5億整個緊急警示系統,今日咁既情況都唔用,唔知想等幾時用
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/ ...

今早起身睇完新聞,我都有問點解今次無出呢個緊急警示(emoji)

珍珠宮

玩具勳章

observer 發表於 23-9-8 16:30
連死者因何原因在海面飄浮,你已經將呢件事怪責政府!
咁香港政府要出好多不同嘅sms警訊 , 譬如通告市民 ...

什麼叫緊急通知?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LekGirl 發表於 23-9-8 16:06
上次響好似因為QE只收Covid 定係唔收Covid? 我已經唔太記得。

只收covid
放下自在

男爵府

出門坐車,就睇下新聞

首頁

尾頁

跳至