自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

維仔媽媽 發表於 23-9-18 16:42
佢講嘅嘢更無價值,不如收聲啦
佢就係想整衰香港,現在啲所謂大學生已經差到不得了,英又唔得、中又唔得、依樣唔做個樣又唔做、人工低啲又話唔返,唔知以為個個有成億身家呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢想毒害香港年青人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

volan 發表於 23-9-18 16:34
大學不應壟斷大大小小職業資格
大學門檻又過高 學費貴不值個價
其實入大學真係好易,學費又平到不得了喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

有講得啱亦有唔啱。

教育制度應該改,唔好再大學普及化,害死整個社會。
佢在位有好多錢剩,係因為全球整體經濟好,唔係佢嘅功勞,只係佢時運高。

男爵府

esmehouse 發表於 23-9-18 16:49
佢就係想整衰香港,現在啲所謂大學生已經差到不得了,英又唔得、中又唔得、依樣唔做個樣又唔做、人工低啲又 ...
如果咁差都讀到大學,又真係要改革。根本就唔應該全民讀大學,大學學歷亦唔應該係請人指標。是但一個文員都要求大學畢業,事實根本唔需要用到大學學畢先做到。
借左咁多錢去讀大學再做份最低工資多少少嘅工,點還loan再上車結婚生仔,根本成件事就連結唔到。

寶石宮

Simsim12 發表於 23-9-18 16:53
有講得啱亦有唔啱。

教育制度應該改,唔好再大學普及化,害死整個社會。
我想行番會考、高考制度

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

重點係:報道來自「獨媒」

珍珠宮

畀面勳章

佢的言論有毒
傻的嗎?
父母十幾年供書教學子女十幾年寒窗苦讀
入到大學
佢竟然教班大學生躺平
DSE冇用論
一句話否定辛辛學子十幾年付出

侯爵府

volan 發表於 23-9-18 16:34
大學不應壟斷大大小小職業資格
大學門檻又過高 學費貴不值個價
何解門檻過高
宜家聲稱係人類都入到大學喎

侯爵府

最冇存在價值嘅係立法會議員,又唔出席又放假,出席舉吓手,得閒遊吓埠

子爵府

Mikor 發表於 23-9-18 16:33
太著重人人大學畢業,變相後生出路好單一,讀左廿年書,會甘心同你做藍領工作?要講教育,不如話係成個社會 ...

完全認同你所講,會考果時係汰弱留強,讀唔到書就出黎做嘢,依家個個大學生邊個肯做藍領。

子爵府

mandy952 發表於 23-9-18 16:35
其實佢都冇咩存在價值

笑咗出黎

男爵府

Mikor 發表於 23-9-18 16:46
學歷同品德兩件事嚟。講粗口唔代表佢成績差或工作能力低喎

佢覺得講粗口就係壞人

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔憤氣做唔到特首,係度做攪屎棍

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

佢依啲正一大隻講

子爵府

pickballboy88 發表於 23-9-18 16:39
我對薯片無乜好感,但我同意DSE學制有改革必要 - 甚至要大刀濶斧去改變學學制,例如容許所有津貼學校學生可 ...

考外國課程都要讀過先考到,津貼學校邊有咁多資源去教各國課程?其實可以自己比錢去報考任何一個國際試,考評局有哂資料。
即係津貼學校分英國班?澳洲班?加拿大班?美國班?法國班?…
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/ipe/exams_country/
attach1/tmp/phpZxfqSZ

男爵府

sharebuy 發表於 23-9-18 17:06
完全認同你所講,會考果時係汰弱留強,讀唔到書就出黎做嘢,依家個個大學生邊個肯做藍領。
...

我自己冇大學畢業,一出嚟做野就沙士,但係乜都試下,好彩又入到同讀書關係唔大嘅行業,冇乜人介意我學歷低,只要能力高就可以,始終呢個世界真係唔係人人岩讀書,但唔等於佢冇用。而且好多岡位唔需要大學,何苦浪費大家時間

珍珠宮

佢參選特首時個制度已經爛啦,又唔見佢有乜建議,呢排成個八婆咁,佢攪乜。

子爵府

回覆樓主:

佢有咩貢獻?淨係知黃人好like佢

男爵府

December_baby 發表於 23-9-18 17:08
佢覺得講粗口就係壞人
幾多人係衣冠禽獸,唔講粗口但害人

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊