自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chamomile23 發表於 23-10-20 17:16
有兩個offer, 都係back office位
Offer A: 外資公司F&B, 外國culture, 一星期wfh兩日, 外國人老細, 返工地 ...

一定唔揀b,因為港資,前途有限

做開外資公司mnc,一定返唔到轉頭做港資,所以一定揀a。 我都做過f&b,坦白講做完嗰幾年,salary嗌價唔高,如果有得揀,prefer mnc嘅其他行業,說真的。

既然現在有兩個offer,你background應該唔差,係我,等到過埋年再搵,我相信你搵得更好

男爵府

回覆樓主:

有小朋友一定係A啦

伯爵府

family business唔係咁好做,做嘢之餘仲可能要顧埋家族啲恩怨情仇 (但當事人唔一定喺公司有職位)。

珍珠宮

mizuho 發表於 23-10-20 17:44
A
唔係有冇WFH嘅安排(個人唔喜歡WFH)out of sight out of mind,長遠唔著數
傾向選擇美資公司,公司文化 ...

非常同意,我都做緊美資公司,culture氣氛各樣嘢資源等,真係比其他local好唔同,做過一定返唔到轉頭,福利亦然。

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 23-10-20 18:02
喺搶人才的世界呢個做法好平常,總好過candidates 唔出聲但為左一個自己都俾得起的價錢就流失左個好人才, ...

非常同意,良禽擇木而棲,有邊個 本身條件唔錯, 唔係為錢轉工,坦白講我支持這做法。 mnc open minded唔會諗埋一邊及下壞印象

別墅

可愛教主2 發表於 23-10-20 18:23
一定唔揀b,因為港資,前途有限

做開外資公司mnc,一定返唔到轉頭做港資,所以一定揀a。 我都做過f&b,坦 ...

F&B出手真係低過其他industry佢福利比起其他mnc唔算話好好
同埋A公司我條team個個都做左好多年 咁係好定唔好?

子爵府

可愛教主2 發表於 23-10-20 18:27
非常同意,我都做緊美資公司,culture氣氛各樣嘢資源等,真係比其他local好唔同,做過一定返唔到轉頭,福 ...

我老公啱啱相反…

佢做咗local firm 多年,因為人士問題轉工,轉去國際大公司(但regional)佢鬧到不得了,佢話「啲人唔係做嘢㗎,個個星期要開party,間唔時又有嗰啲環保活動、BBQ活動,又話要照顧嗰啲下屬嘅心理健康(即係鬧吓都唔得)」佢話再留喺呢間公司,會同個世界脫軌~

適逢舊公司人士已變,佢食回頭草(其實我唔鍾意㗎)。佢話都有留一條後路,話晒做過國際公司,可以就返去做,但係佢話一定唔會做regional,一定會apply Global。佢話Global果面全個世界嘅叻人一齊做嘢,淨係一個新加坡都打死晒香港人,人哋真係搶人才。

但係都係一樣囉,返本地公司做係冇咗WFH呢一個福

珍珠宮

sisilee321 發表於 23-10-20 18:20
我個行美資出名唔好做,歐洲會好好多
不過樓主個情況….你覺得邊間公司易d請假?有小朋友好多時成日會請假 ...

絕對係美資,而且有WFH安排嘅團隊,一般24小時內把需要嘅工作做完,基本唔會太介意係咪請假
in fact我行業有啲公司係冇PTO上限,即係可以隨便請假,原理係基於員工需要自己安排工作進度,病假就講聲就可以,唔需要請假

別墅

有小朋友我會選A,可以多D時間陪家人

珍珠宮

chamomile23 發表於 23-10-20 18:33
F&B出手真係低過其他industry佢福利比起其他mnc唔算話好好
同埋A公司我條team個個都做左好多年 ...

有時條team做咗好多年,唔係因為公司福利好,而係佢哋學歷可能追唔時代轉變,想跳槽都跳唔到。

所以如果有得揀,唔好揀f&b,真嘅。 你諗下揀咗f&b,幾年後你再轉工, 都希望攞住f&b經驗再跳f&b, 因我試過 ,可惜人工offer真係唔高, 我見親f&b嘅工,佢竟然同我講可唔可以叫價低少少,so crazy。 反而見其他行業,冇問題,人工繼續上, 所以有得揀真係唔好再揀f&b,可能因為呢行比較難搵食。

瑪瑙宮

chamomile23 發表於 23-10-20 17:16
Offer A: 外資公司F&B, 外國culture, 一星期wfh兩日, 外國人老細, 返工地 ...

做唔辛苦的那份

男爵府

sogreen 發表於 23-10-20 18:16
真係人才高級director嗰啲就係囉,而家周街都係人才,你個招數幾多年前㗎??

...

咪而家lor,真正的人才又點會周街都係?就算市幾淡都總有人才被搶,而家仲有好多年薪過百萬的位幾個月都搵唔啱candidate

珍珠宮

金黑街矇 發表於 23-10-20 18:38
我老公啱啱相反…

佢做咗local firm 多年,因為人士問題轉工,轉去國際大公司(但r ...

咁我呢間真係相反,講真美資公司一定chur, 基本上響指定時間把工作完成,日後你做乜嘢佢哋都唔理,唔返公司又得,全程work from home都得, 絕對有自由度自己安排。 我就比較喜歡呢個文化,至於你話其他social activities嘅嘢,就睇個人性格喇。 公司都有安排其他活動,不過你鍾意join咪join,完全冇壓力,唔係畀面派對, 同事自由參加,對我嚟講,冇乜所謂,咪當多樣福利囉。 我做過美資, 歐洲, 港資,日本公司, 你問我,一定係美資&歐洲呢啲好,港資&日本公司文化太local, 反而我頂唔順,可能係自身性格問題。 點都好自己喜歡咪得囉,唔同性格真係適合唔同公司

男爵府

可愛教主2 發表於 23-10-20 18:30
非常同意,良禽擇木而棲,有邊個 本身條件唔錯, 唔係為錢轉工,坦白講我支持這做法。 mnc open minded唔 ...

係啦,呢個做法非常正常,更突顯自己係有才幹之人,過往經驗係心儀的公司都會出再高d人工,唔會flat map 咁肉酸,返工後仲好多謝candidate 選擇左佢地

珍珠宮

B, 工資差5千,表現好會慢慢有得加。

但兩日wfh好吸引。 1.5小時車程都係返3日啫!

伯爵府

回覆樓主:

A, 雖少5千,但可以WFH, 有小朋友嘅話,呢2日雖WFH, 但係屋企都合望到照顧到小朋友,但做嘢會比較難集中

侯爵府

回覆樓主:

$5000 佔人工分比再衡量

別墅

himhim0502 發表於 23-10-20 19:10
$5000 佔人工分比再衡量

佔新人工10%左右

伯爵府

回覆樓主:

A, 雖少5千,但可以WFH, 有小朋友嘅話,呢2日雖WFH, 但係屋企都合望到照顧到小朋友,但做嘢會比較難集中

子爵府

chamomile23 發表於 23-10-20 19:16
佔新人工10%左右

有小朋友一定會揀A,同意其他JM講家族生意嘅公司人事一定複雜,又要出差,況且小朋友太細需要照顧

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊