自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

Kennedyjason 發表於 24-3-29 13:05
我個人覺得除咗係平及有特色之外,另一原因係減壓,香港人壓力太大,北上又近又多嘢食多嘢玩,所以香港長假 ...

如果減壓就唔好響假期返
響關口迫我覺得仲大壓力

珍珠宮

畀面勳章

其實北上最滋擾既就係安檢其他都問題不大,消費真係唔洗點睇價錢,想食就食,想買就買,都真係幾爽

象牙宮

見到咁多人,寧願香港休息下.

珍珠宮

Kennedyjason 發表於 24-3-29 13:05
我個人覺得除咗係平及有特色之外,另一原因係減壓,香港人壓力太大,北上又近又多嘢食多嘢玩,所以香港長假 ...

我都愛上北上,多嘢食多選擇,地方大環境靚,有好多地方好少人好舒服。

侯爵府

開心吸收勳章

我都有北上,除咗閑曰,星期六日假期人頭湧湧,過關又多人,下下都要用手機美團,滴滴,點評,壓力都唔細。

水晶宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我平日先北上,假期紅日唔會上去。

伯爵府

dearmm 發表於 24-3-29 13:50
北上玩,踎嘅廁所好大問題。商場都喺踎嘅,啲長者方便嗎?

新既大商場全部坐厠,又大又靚又乾淨

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dearmm 發表於 24-3-29 13:50
北上玩,踎嘅廁所好大問題。商場都喺踎嘅,啲長者方便嗎?

東門果邊商場都係踎廁,但其他區既大商場基本係坐廁

伯爵府

同意,玩完一日返來好開心,我住港,就算路程遠都心思思成日想上

伯爵府

唔覺

男爵府

回覆樓主:

我就唔減壓才北上或外遊,香港無景㸃,幾拾年無變,物價就年年加,已覺物價加到唔值得。北上外遊洗得開心好多

珍珠宮

新鮮感

珍珠宮

加菲貓3 發表於 24-3-29 13:16
根本就係一個惡性循環,大陸發展,香港停步,成個香港大把舊樓,人地哩玩自然唔會似幾十年前咁,當你係東方 ...

當時奶粉任人狂掃,也令到本地人好難買到呢,要取得平衡,每人限買幾罐我覺得好正常
但你亦有講得啱嘅地方,香港停步,不進則退,基建慢,服務態度差,仲有好多嘢要改善

珍珠宮

uhtcl2006 發表於 24-3-29 15:16
東門果邊商場都係踎廁,但其他區既大商場基本係坐廁

有d大型商場廁所有晒兩種廁型,任君選擇

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hellomiki 發表於 24-3-29 15:30
有d大型商場廁所有晒兩種廁型,任君選擇

我知,咁樓主應該想知係咪無坐廁啫,洗手間內有無踎廁對佢無影響啦

男爵府

新聞話關口今日d人排隊等成個鍾都未過到關,咁辛苦唔知為咩,見到咁多人堆埋一齊真是好大壓力

子爵府

我都好鍾意上去玩上去hea
避開高峰日子/時段
其實過關同搭車都好容易
我覺得輕鬆方便過去西貢長洲
上到去搭DiDi 超爽
1x就搭到
唔似香港郁下都要幾十蚊
美團優惠都係好好
買完唔用隨時退

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

maymay220hk 發表於 24-3-29 13:10
假期迫車迫人,大排長龍,對於我先系大壓力,放假就系比身體休息最好時間
...
同意,我最憎同人迫
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

hellomiki 發表於 24-3-29 15:28
當時奶粉任人狂掃,也令到本地人好難買到呢,要取得平衡,每人限買幾罐我覺得好正常
但你亦有講得啱嘅地方 ...

正正就係「平衡」二字,香港人都要搵食開飯,商鋪十室九空都唔係好事,做生意冇法貨如輪轉、客似雲來,冇利潤要為本,就降低成本,cut人平價食材貨質囉⋯⋯ 客咪惡性循環流失

改善服務、加速基建重建、醫療質素、衞生環係、從教育做起,栽培多元人才…….
呢個課題任務好大,踏實啲一步一步,幫手整理好自己嘅家

男爵府

北上食野,最少唔使受人氣,d服務員識得尊重客人,同香港當d客係係狗,完全兩回事。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊