自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

calson 發表於 24-6-5 23:51
我未上車你都唔知我有無禮貌啦的士狗
咁你地成日拒載?

係。。濫收車資, 拒載,短途黑面,長途又嫌遠,過海唔做,揀客,兜路。。。離遠見倒有輪椅客嫌麻煩,見多野又唔想車。。呢d咁嘅dcg.. 好學人話人冇禮貌。。慳d啦。。車費已經唔係平。。仲嫌3嫌4。。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

互相有禮其實係做人基本

另外得罪都要講句
做服務業唔代表要硬食
住過外國既人就應該知道
電話熱線遇著唔禮貌既客人佢的確係會cut你線,甚至鬧返你轉頭
前線既的確係唔會為你提供服務
亦有好多店舖係會趕你走唔做你生意
唔好以為比錢就大曬

覺得做服務業就要硬食既只係東方病態文化
亦都唔係一件健康既事情

子爵府

2018復活節勳章

間唔中會搭的士,長短途都有,
可能有小朋友,我見的士司機都好有禮貌,
落車時又叫我地小心慢慢唔洗急

侯爵府

2024年龍年勳章

廢話, 我其實要求好低, dc 先生吾揀客吾拒載我都已經無投訴!

珍珠宮

七月 uber私家車沒日,之後的士司機更冇禮貌

伯爵府

的士司機唔止冇禮貌,
搭的士仲好危險,
因為好多駕駛態度惡劣,
留意吓關於的士的意外
幾乎每星期都有⋯
所以好耐冇搭,
去完日本搭過佢地的士,
更加覚得hk dc 佬好唔掂 ,已經盡量唔搭。

男爵府

回覆樓主:

個的士司機以為自己係大爺?!

伯爵府

回覆 Adiezz 的帖子

呢d 司機 唔識分莊閒

大宅

回覆樓主:

我:“你唔去咁麻煩你駛走架車喇,我坐後面嗰架!”
司機:“你行過去小巴站坐啲落客車喇。的士站呢到我哋排咗好耐㗎喇!”
我:“係呀,我知呀!我平時都係行過去等車,都唔敢上你哋的士站排隊嘅車!宜家我孭住個女拎住咁多嘢又落雨,我先喺呢度上車。”
司機:“嗰邊都好快有車㗎,我哋XXXXXX。”
我:“我唔行喇,麻煩你駛走先,你頂住喺度,後面架車都走唔到。”
司機:“唉,行喇行喇,上XXX呀嘛?”
我:“唔駛喇,我坐後面架車,麻煩你駛走先就得喇。”
司機:“小姐,宜家咪話車你上去囉,行喇!”
我:“算喇!真係唔駛喇!你話咗唔去就唔去喇!你駛走架車就得喇!”

大宅

0ooxoo0 發表於 24-6-6 10:00
我:“你唔去咁麻煩你駛走架車喇,我坐後面嗰架!”
司機:“你行過去小巴站坐啲落客車喇。的士站呢到我哋 ...

關於拒載,我有過一個愉快嘅經歷!

我同我老爺奶奶住得好近……巴士兩個站,的士就有時跳4次有時跳5次錶……
我每日都會去我老爺奶奶屋企,都經常坐的士,因為車程短,費事有啲司機唔係咁中意,所以我都慣性行多幾步(冇蓋)去截路過嘅的士,唔會坐喺的士站(有蓋)排緊隊嘅的士……

有次落雨,我孭住呀女,拎住個媽咪袋同呀仔個書包,咁我就喺的士站坐的士,我凡係喺老爺奶奶樓下的士站坐的士就一定第一句就講:“師傅,唔好意思呀,我短途㗎咋,麻煩你上XXX喇,唔該。”路過車拒載都冇辦法,喺單線行駛嘅的士站拒載,咁即係點?佢期望我點做?我又應該點做?

大宅

0ooxoo0 發表於 24-6-6 10:01
關於拒載,我有過一個愉快嘅經歷!

我同我老爺奶奶住得好近……巴士兩個站,的士就有時跳4次有時跳5次錶 ...

上咗車都被佢趕落車,拒載之餘仲“教”我行過落客位截落咗客即走嘅車!仲要我未完全離開車身範圍佢就自動關門,差啲就夾到我女隻腳!好彩只係夾到個媽咪袋,嘩……真係衰到佢呢……當時我冇晒反應!呆一呆之後先識得叫佢駛走架車,唔好阻住我坐後面架車!
(以上對話,事隔多年,具體邊句說話乜嘢字眼就一定唔可以100%還原,但內容&意思就100%真實!)

水晶宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我好小搭的士,我都撞中無禮貌比例上算多,我搭巴士都唔想搭的士,唔係因為我窮,係你態度差。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

uber快啲合法化啦
還你千世笑來世未必能遇到

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

大陸就做得幾好,司機乘客互比分,如太低分call車都冇人會黎

水晶宮

支持的士哥!再串啲!!
(都唔知幾耐冇搭過的士了,我就Ubxx嘅)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

可能佢哋覺得坐輪椅人士冇禮貌,大多數的士司機都唔想載坐輪椅人士!

珍珠宮

carolwong168 發表於 24-6-6 10:13
uber快啲合法化啦

七月後大量現有的士加入 uber taxi, 價$會貴過街上車最後落標價好多,而uber私家車會被全禁消失

伯爵府

MRS.KAREN 發表於 24-6-6 10:10
我搭巴士都唔想搭的士⋯
...

Agree x 100 %

象牙宮

回覆樓主:

想客人點有禮貌? 上車咪講要去邊,使唔使講麻煩司機。。。。。唔該呀?

伯爵府

有次日本玩,回程趕時間,
拉住大行李想搭一個站距離的車程去大站,
( 距離類似佐敦去尖沙咀),
都唔好意思,預咗司機黑面,
點知個司機冇黑面,
知我遊客仲
好開心介紹架的士係新型號( 即係後來hk 嘅cute 版混能的)
落車仲即刻幫我搬行李落地,
好感動呀,
即刻比咗 ¥500 tips 佢。
Hk DC 佬學吓呢d服務態度先啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊