自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 24-6-13 09:40
香港牙醫、100%一定彈國內整牙、我今年在深圳整牙、杜牙根+牙套¥3200、補牙¥400、洗牙¥200、我多香港牙 ...

請問你去邊間

珍珠宮

kerotan 發表於 24-6-13 13:05
係前前後後夾埋大半小時
還是洗足大半小時?

我睇開個牙醫洗牙算有心機(同另睇過的2個香港牙醫比)。每次會影x Ray ,洗牙前先睇上次情況,洗時會話我知啲牙有無問題,洗好耐的。總之入房到走約1小時。有嘢跟進的另外再約時間。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kerotan 發表於 24-6-13 13:05
係前前後後夾埋大半小時
還是洗足大半小時?

佢埋到位差多多即刻洗、嚴格嚟講洗了半小時、我心諗洗咁耐?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 24-6-13 13:11
我睇開個牙醫洗牙算有心機(同另睇過的2個香港牙醫比)。每次會影x Ray ,洗牙前先睇上次情況,洗時會話我 ...

我除了每年洗牙員洗牙,都會同時間見牙醫檢查牙齒,如果他有懷疑都會照x-ray但就不是每年照

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

白毛毛 發表於 24-6-13 13:04
你的數據真確性有幾高,我唔知,故無嘢回應你。

香港成本高深圳150% 不是我講的、是香港機構發表、之前我介紹我朋友、去我香港的牙醫、杜牙根+牙套 $16000 、即高深圳400%~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

kerotan 發表於 24-6-13 13:15
我除了每年洗牙員洗牙,都會同時間見牙醫檢查牙齒,如果他有懷疑都會照x-ray但就不是每年照
...

我估你啲牙ok所以唔洗年年照。
我個牙醫係每年都要影一張做記錄。我ok嘅,好似都係一百幾十,有record都好嘅。

珍珠宮

大力大力 發表於 24-6-13 13:15
香港成本高深圳150% 不是我講的、是香港機構發表、之前我介紹我朋友、去我香港的牙醫、杜牙根+牙套 $16000 ...

我都講咗我唔知你講嘅數據真確性,所以無嘢回應。你再追住仲乜呢?陣間又話人針對你。明明可以客客氣氣
不再回應!thx

洋房

其實都係by chance,大陸個風險 一定比香港高,我就唔會博,出左事都無得追究

侯爵府

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 24-6-13 13:22
我估你啲牙ok所以唔洗年年照。
我個牙醫係每年都要影一張做記錄。我ok嘅,好似都係一百幾十,有rec ...

這個牙醫已經跟咗十幾年了
因為參加 建行卡嘅牙科保險計劃
其實照x-ray 係唔使錢嘅
我估醫生根據我以往紀錄 再決定 是否需要x-ray跟進 五月剛洗牙他說照一照兩邊啦睇下廿年前補嘅牙粉有冇蝕

好戥你高興呀搵到細心嘅牙醫
牙係跟一世嘅搵到安心嘅醫生跟進係值得嘅

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

白毛毛 發表於 24-6-13 13:25
我都講咗我唔知你講嘅數據真確性,所以無嘢回應。你再追住仲乜呢?陣間又話人針對你。明明可以客客氣氣:ig ...

我都是正正常常答你、有什麼問題?

我回復、從來沒有睇是什麼會員~

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

CHIUCHU 發表於 24-6-13 13:26
其實都係by chance,大陸個風險 一定比香港高,我就唔會博,出左事都無得追究 ...

香港醫療事故、能追究嗎?

醫務委員會、全部都是醫生造成、普通市民、又不懂醫學名詞、就算俾你坐低投訴、祇有佢哋講冇你講~

我認為、現在國內醫療、已不同二、三十年前、如果去過國內的大醫院、便知道他們的系統性、便民的速度、安排快捷.......

完全不是因為收費低、而去使用、而是我認為他們、能比到好質量及服務、所以今年、都是親身去體驗測試一下、作比較~

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

香港牙醫雖然係貴(九千不用萬二)
但真係專業
想知牙腳斷裂
但係冇開刀
咁使唔使執返?
定係任由斷腳留喺裏面算數?

利申:睇開x糯米嘅 地產短片
確係有碗話碗
有碟話碟

但今次是「受該間診所邀請進行實測」
少少賣廣告啦

珍珠宮

kerotan 發表於 24-6-13 13:39
這個牙醫已經跟咗十幾年了
因為參加 建行卡嘅牙科保險計劃
其實照x-ray 係唔使錢嘅

咁我個牙醫真係唔錯嘅,如果唔係我都唔會繼續睇佢。唯一就係唔平囉。因為我啲牙質唔多好,所以年年進貢唔少,都肉痛㗎,但冇法。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

血糖超標而無法即時進行植牙

反而呢一點值得讚

水晶宮

野原美冴 發表於 24-6-13 09:55
其實個個行業都係咁,d師傅一定係彈上一手整得唔好 讚好的話,日後搵人地做,即打爛自己 ...

香港有啲醫生都會話點解上一手嘅醫生咁開藥?!無理由咁樣處理㗎喎?!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊