自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

選3科可以drop科,如果覺得有一科讀唔掂可以drop,但如果得兩科就掂唔掂都焗住讀晒佢
希望每天開心渡過 ;-)

公爵府

LoveCorgi2 發表於 24-6-20 00:25
但其實不是所有時間同資源專攻兩科好啲嗎?

我都有呢個疑問

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-6-20 01:41
你有信心中英數都好嗎?
如果選兩科,主科三科必計入best 5
如果選三科,中英數可以有一科不計入best 5

我重以為必修科係必須拎來計分先

侯爵府

LoveCorgi2 發表於 24-6-20 00:58
選係浸會上堂APL 嘅科目又如何?好似有心理學呢啲學校冇嘅科目

APL要考取最高grade (Distinction II) DSE才當你4分,仲要每間大學唔同課程有d接受有d唔接受。

侯爵府

天使之心02 發表於 24-6-20 07:02
我重以為必修科係必須拎來計分先

已改制,2024年的DSE已取消通識改公社科,一定要合格先合乎最低332A33之要求(A)=attain 但冇分。

伯爵府

tung0409 發表於 24-6-20 07:19
APL要考取最高grade (Distinction II) DSE才當你4分,仲要每間大學唔同課程有d接受有d唔接受。
...

以為APL 有些特別科例如心理學會比較有趣。冇乜見到人提。如何看到那些大學/科接受那些不接受?有寫嗎?

子爵府

wan_sosin 發表於 24-6-20 00:55
專攻兩科都唔保証一定得喎,萬一失手就唔洗諗
不過都要睇返能力,有部份B2只可選兩科,就係怕學生應付唔到 ...

我仔嗰間中三時全級非頭60名只可選2科,仔仲要數學全級30名以內都無得讀M1/2 ,不過佢間學校去年升大學好似還好,唔知有冇水分,b1 中學

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

讀到盡可能一定是選3科,如2科除非十分有信心取得好成績,否則好危。

子爵府

hudsonchui 發表於 24-6-20 07:37
讀到盡可能一定是選3科,如2科除非十分有信心取得好成績,否則好危。

你哋咁講攪到我有D驚、入大學係咪只計5科最好成績

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

LoveCorgi2 發表於 24-6-19 22:55
除了4 科主科外
想了解吓有什麼利弊?

選修兩科係唔係仲有一科係apply learning

水晶宮

回覆 LoveCorgi2 的帖子

教育局網頁有寫

https://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/cross-kla-studies/applied-learning/quality-assurance-and-articulation/index.html

珍珠宮

rello 發表於 24-6-19 23:34
Band 1,通常選讀3科。
Band 2,有3或2。
Band 3,通常2科。

Band 1A, 4科。M1/2

珍珠宮

廢柴孖條 發表於 24-6-20 07:37
我仔嗰間中三時全級非頭60名只可選2科,仔仲要數學全級30名以內都無得讀M1/2 ,不過佢間學校去年升大學好 ...

B1都要咁樣限制?咁對學生未必是好事,所以升中可以嘅話留意埋間學校點樣選科,揀唔到適合科目會影響將來。
我仔英中,要全級都揀3科,揀phy就必須揀埋M1,M2或ICT,變4科。

水晶宮

回覆 廢柴孖條 的帖子

每間院校/科目, 收生要求不同

水晶宮

回覆 pomanlife 的帖子

Applied Learning 可以係選修科之一, 但不是必須選

子爵府

wan_sosin 發表於 24-6-20 08:34
B1都要咁樣限制?咁對學生未必是好事,所以升中可以嘅話留意埋間學校點樣選科,揀唔到適合科目會影響將來 ...

係丫、我當年中四選科都有上來問,有jm建議我轉校,但最終無、一來小朋友實唔願意、二來又要重新適應學校!下面係去年dse成積、唔知有冇水分

attach1/tmp/phpfjKQrQ

男爵府

陪月勳章

求指教:
若DSE共報考六科
揀最好嗰五科嘅話
係咪可以唔揀中文?

珍珠宮

廢柴孖條 發表於 24-6-20 08:45
係丫、我當年中四選科都有上來問,有jm建議我轉校,但最終無、一來小朋友實唔願意、二來又要重新適應學校 ...

似乎有啲水份

侯爵府

aryemyem 發表於 24-6-20 08:53
求指教:
若DSE共報考六科
揀最好嗰五科嘅話

基本要達標準332A,再睇返嗰科要求,無講明要中文就可以唔計落best5/6。(*有啲科如中醫會要求一定要計)

男爵府

陪月勳章

pochario 發表於 24-6-20 09:12
基本要達標準332A,再睇返嗰科要求,無講明要中文就可以唔計落best5/6。(*有啲科如中醫會要求一定要計)
...

唔係好明
考六科
我係想唔要中文
唔係要中文

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊