自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

好靚,唔怪得富士山人滿為患

伯爵府

回覆樓主:

睇過2位YouTuber 上富士山嘅片,好似好辛苦,山上使費唔平,去廁所都要比錢,最辛苦係落山,膝頭哥好攰,我就無本事。

子爵府

虎到金來勳章

wong2323 發表於 24-7-2 16:35
夜晚11點幾起身食「 早餐」 食完早餐係半夜12點,出發登頂,中途有狂風暴雨,行得有啲辛苦,大約早 ...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

月下精靈 發表於 24-7-2 17:32
如果平時沒有行開山, 會唔會好吃力??見到甘靚都想挑戰下

可以參考一下呢條短片,個hiking tour話beginner 都應付到。

別墅

夜晚11點幾起身食「 早餐」 食完早餐係半夜12點,出發登頂,中途有狂風暴雨,行得有啲辛苦,大約早 ...

好靚

大宅

好青春呀
美好既回憶

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

wong2323 發表於 24-7-2 16:56
在山頂大約逗留一個鐘,早上5點幾開始落山,休息下 行下,行到 中午先完

落山中途雲海景色

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

太辛苦了

公爵府

回覆樓主:

當年後生冇跟朋友上、現在好後悔....

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

traeh 發表於 24-7-2 21:10
佢係咪跟當地行山團?據講自己訂山上住宿唔容易,要鬥快搶。
姨甥仔係同幾個大學同學去,好似無跟團

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

2024年龍年勳章

gilgilgilgil 發表於 24-7-3 07:26
當年後生冇跟朋友上、現在好後悔....

依家去都無問題喎

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

2016 係成田機場checkin
後面 有幾個後生仔 揸住上富士山d 行山杖
真係想 即去 登山

水晶宮

大宅

2024勳章

wong2323 發表於 24-7-2 16:24
姨甥仔昨日上富士山睇日出 我未上過,您們有無上過去? 睇似好辛苦,要行大約5個鐘先到 山上小 ...

25年前 我即興上過富士山頂.
在1999年7月一個下雨的星期五下午, 我2個東京的同事 問我明天去不去富士山頂, 我沒有怎考慮便答應. 哪時候我在東京的公司 每周工作80小時, 所以我星期六下午4點才離開公司, 穿的是普通運動鞋, 著的是不防風的雨衣, 沒有拿登山杖, 便從新宿坐巴士去五合目. 晚上9點開始行. 行到8合目是清晨3點. 有些人在8合目找間小屋休息2-3小時才衝頂, 我沒有休息, 但去到9合目時, 地上有殘雪風又大, 頭超級痛, 而且上山頂因人多要排隊, 結果早上6點才上到山頂. 上完山頂, 下山行了6個小時, 才坐巴士回新宿. 星期一又要7點半回到公司開始有關Y2K的工作. 總結: If you don't do stupid things while you're young, you'll have nothing to laugh about when you're old

大宅

如果後生又體能好,成班朋友一齊去應該好開忙好難忘

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

公爵府

平平無奇2 發表於 24-7-3 14:11
依家去都無問題喎

怕體力唔夠囉.....

公爵府

dougiewoodie 發表於 24-7-3 15:11
在1999年7月一個下雨的星期五下午, 我2個東京的同事 問我明天去不去富士山頂, ...

你上富士山的時候、我也在東京啊

就是那一年沒有跟朋友上富士山、現在後悔了....

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

在1999年7月一個下雨的星期五下午, 我2個東京的同事 問我明天去不去富士山頂, ...
姨甥仔話山上好凍,接近零度。您祇得雨衣,夠唔夠暖?

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

If you don't do stupid things while you're young, you'll have nothing to laugh about when you're old

Yes, 青春係咁用先不枉此生

dougiewoodie    發表於 24-7-3 20:36

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊