自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

traeh 發表於 24-7-31 00:01
尋日有:
英國持刀襲擊案至少2名兒童死亡17歲疑兇被捕 警方料事件不涉恐襲
https://news.tvb.com/tc/world ...

黃人又唔講嘅,大刀會城市喎

大宅

今早新聞有報,有三人遇害,仲話首相會去現場

珍珠宮

szesze_lam 發表於 24-7-30 23:38
真係得外國媒體報導,香港搵極都冇
其他人好快找到

你係咪專登插香港咋

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

TVB 新聞有講
或者只睇 VIU 台嘅人唔知, 因為唔可以報大英帝國嘅衰嘢

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

新聞有講喎

公爵府

牛年勳章

TingTing 發表於 24-7-31 08:29
0 1 有片, 仲引發暴動,暴徒向警察掟垃圾桶/磚,英國警察有多廢。。。

因為佢哋以為施襲者係伊斯蘭教徒! 其實 因為經濟唔好,佢哋而家排外情緒好嚴重!

水晶宮

2024勳章

我以為只係普通治安案件,估唔到引發暴力示威

英國利物浦(Liverpool)以北海邊城鎮紹斯波特(Southport)7月29日發生的持刀襲擊案,於30日觸發反穆斯林抗議,並爆發警民衝突。數百人在當地一座清真寺附近示威,向清真寺及警員投擲磚頭等雜物,並有警車被焚毀。警方指參加者響應極右翼組織English Defence League的號召前往當地,批評示威者行為不可接受。

新任內政大臣顧綺慧(Yvette Cooper)譴責事件,形容示威者為暴徒,對警員遭受暴力襲擊,以及暴徒對陷於悲傷的社區不予尊重,認為令人震驚。
英國兒童舞班遇襲增至3死‎ 觸發數百人反穆斯林抗議‎ 爆警民衝突
https://www.hk01.com/article/1043261?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Ryanma 發表於 24-7-31 10:16
TVB 新聞有講
或者只睇 VIU 台嘅人唔知, 因為唔可以報大英帝國嘅衰嘢

Now TV同Cable都有喎

https://news.now.com/mobile/international/player?newsId=570101

https://www.i-cable.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E8%A8%8A/254571/

水晶宮

2024勳章

czl115 發表於 24-7-31 10:53
我以為只係普通治安案件,估唔到引發暴力示威

英國利物浦(Liverpool)以北海邊城鎮紹斯波特(Southport) ...

其實啲示威者只係太愛英國,佢哋係義士,唔係暴徒

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

szesze_lam 發表於 24-7-30 23:38
真係得外國媒體報導,香港搵極都冇
無線新聞有報

伯爵府

BKFinder 發表於 24-7-31 10:04
其他人好快找到

你係咪專登插香港咋

google, facebook, threads, 但香港得TVB報? 想睇文字版新聞, 只可以睇外國傳媒新聞

我唔理解發生咁大件事, 連Taylor Swift都出埋聲, 我係香港social media platform 竟然得唔到相關消息, 平時有大事發生一開已經睇到, 尋日搵左好耐都搵唔到

珍珠宮

szesze_lam 發表於 24-7-31 11:14
google, facebook, threads, 但香港得TVB報? 想睇文字版新聞, 只可以睇外國傳媒新聞

我唔理解發生咁大件 ...
Yc 唔會講㗎。。。。通晒天都話垃圾桶係死物嚟啫

珍珠宮

szesze_lam 發表於 24-7-31 11:14

我唔理解發生咁大件 ...

吓,呢啲唔係文字版咩?點解人人都搵到,係得你搵唔到?

英國兒童舞班遇襲增至3死‎ 觸發數百人反穆斯林抗議‎ 爆警民衝突
https://www.hk01.com/article/1043261?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

https://m.hkej.com/landing/mobarticle2/id/3833821/%E8%8B%B1%E5%88%A9%E7%89%A9%E6%B5%A6%E5%82%B7%E4%BA%BA%E6%A1%88%E5%A2%9E%E8%87%B33%E7%AB%A5%E4%BA%A1

https://std.stheadline.com/daily/article/2613814/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E5%88%A9%E7%89%A9%E6%B5%A6%E9%99%84%E8%BF%91%E5%88%80%E8%A5%B2%E6%A1%88%E8%87%B3%E5%B0%91%EF%BC%98%E5%82%B7

https://www.i-cable.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E8%A8%8A/254571/%E5%88%A9%E7%89%A9%E6%B5%A6%E8%88%9E%E8%B9%88%E6%95%99%E5%AE%A4%E6%8C%81%E5%88%80%E5%82%B7%E4%BA%BA%E6%A1%88%E8%AD%A6%E6%8B%9817%E6%AD%B2%E7%94%B7%E7%96%91%E5%85%87

https://www.am730.com.hk/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%88%A9%E7%89%A9%E6%B5%A6%E9%99%84%E8%BF%91%E7%88%86%E6%96%AC%E4%BA%BA%E6%A1%88-%E5%85%92%E7%AB%A5%E7%91%9C%E4%BC%BD%E8%88%9E%E8%B9%88%E6%B4%BB%E5%8B%95%E8%AE%8A%E5%9C%B0%E7%8D%84-1%E7%AB%A5%E6%AD%BB%E4%BA%A17%E4%BA%BA%E5%82%B7-%E5%B0%8F%E5%AD%A9%E6%B7%8C%E8%A1%80%E5%A5%94%E5%87%BA-%E6%9B%B4%E6%96%B0-/474146

子爵府

似終遠,又唔係鄉下,又唔見關心下非洲、墨西哥

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實tvb 有報,不過而家普遍市民都少睇電視新聞,大家多數都等fb之類彈段新聞出嚟先睇,唔會自己去搵新聞睇

-

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

收音機都有報過

子爵府

牛年勳章

whyyou 發表於 24-7-31 13:38
吓,呢啲唔係文字版咩?點解人人都搵到,係得你搵唔到?

英國兒童舞班遇襲增至3死‎ 觸發數百人反穆斯林 ...

帶風,問完之後,
20分鐘內已有#9覆咗,但視而不見。

珍珠宮

紅酒 發表於 24-7-31 13:52
帶風,問完之後,
20分鐘內已有#9覆咗,但視而不見。
唔知點解啲人係都要搞分化, 其實無差別斬人案個個國家都有發生, 求其google 下大陸今年都起碼有兩單, 根本呢幾日呢度全部被奧運洗版, 冇咩人留意到段新聞有幾奇?

伯爵府

你share 係要自己入返佢地個web睇, 我指的係例如facebook平台, 明明平時好踴躍feed 新聞的媒體, 竟然冇選擇share返自己網頁呢類新聞去social media, 同平時作風咁唔一致, 平時內地火鍋店爆炸, 日本無差別殺人, 一早feed晒啦

伯爵府

whyyou 發表於 24-7-31 14:05
唔知點解啲人係都要搞分化, 其實無差別斬人案個個國家都有發生, 求其google 下大陸今年都起碼有兩單, 根本 ...

你講我搞分化? 不如認真諗下邊個搞分化

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊