自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

ocarebear 發表於 24-8-3 13:44
老人家係15 16去唔去老人院?
其實老人家現在係咩狀況?可以自己照顧自己嗎?
...

就係唔OK,但又唔想去老人院

跌斷腳住緊醫院

公爵府

2023年兔年勳章

bobomia 發表於 24-8-3 13:17
未排隊呀,做緊資料蒐集咋,个親戚無仔女,我幫佢搞

津院聽講係較買位好,但排隊時間長,好似志蓮淨苑呢 ...

我娘經驗分享:
1)2018/3月初做家訪評估之後,編入中央輪候冊一般護理隊
2)2023/4月底再評估(家屬主動聯絡社署職員)後,2023/5月頭正式被編入中央輪候冊高度護理隊
3)2023/6月底簽署同意書入住政府資助宿位
4)2023/7月中正式收到院舍通知入住政府資助宿位
5)2023/8 由私人自資宿位轉去政府資助宿位(同一間老人院院舍,只需轉換房間床位)
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

公爵府

bobomia 發表於 24-8-3 14:20

跌斷腳住緊醫院

好似另一個貼咁講,住緊院就最好,可以搵醫務社工,睇下可唔可以安排評估,盡快開始排隊

男爵府

跌斷腳住緊醫院

院舍券可以揀大機構,如保良局之類,選擇2人房,買位果啲通常住5人房,自己去揾吓邊間好啲

珍珠宮

2024年龍年勳章

ocarebear 發表於 24-8-3 14:27
好似另一個貼咁講,住緊院就最好,可以搵醫務社工,睇下可唔可以安排評估,盡快開始排隊
...

評估左,如最後唔入安老院應該都無問題,是嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章

Strawberrys 發表於 24-8-3 14:22
我娘經驗分享:
1)2018/3月初做家訪評估之後,編入中央輪候冊一般護理隊
2)2023/4月底再評估(家屬主動 ...

謝謝分享

你這間是不是買位院舍?
因為你說是同一間安老院,裡面有自資位(私家?),亦同時有政府資助位(即係買位)

珍珠宮

2024年龍年勳章

Yammiewu 發表於 24-8-3 14:28
院舍券可以揀大機構,如保良局之類,選擇2人房,買位果啲通常住5人房,自己去揾吓邊間好啲
...

請院舍券有咩缺點呢?

男爵府

bobomia 發表於 24-8-3 14:50
請院舍券有咩缺點呢?

我覺得冇乜,院舍券包埋尿片,仲可以拎到生果金,仲想點喎! 尿片同什費既開支係妳估唔到咁大,仲有奶粉錢同什費。院舍券定時金額有調整,如果老人家冇物業,我覺得院舍券係最好啊!

公爵府

bobomia 發表於 24-8-3 14:45

都不知幾歡迎你唔入

畀個位下一個

公爵府

2023年兔年勳章

bobomia 發表於 24-8-3 14:49
謝謝分享

你這間是不是買位院舍?

這間不是院舍券買位院舍
只是有合共100個宿位院舍,分別私人自資(39位)及政府中央輪候冊資助(61位)

別墅

bobomia 發表於 24-8-3 13:05
16xxx?即你阿公係用緊院舍券?

5月開始用買位券

別墅

bobomia 發表於 24-8-3 13:12
唔好意思唔係好明,如買位申請到的話,每月只需要俾千幾蚊,但宜家你家人入住的安老院要再俾多少少?即係 ...

我哋係買位,本身間老人院有安老劵同買位卷,因為安老卷要審查,所以社工叫我哋申請買位,不過,本身間老人院係貴,2萬多一個月,所以我哋要比尾數

公爵府

2023年兔年勳章

先評估夠分數才能入中央輪候冊,入到都要等有位,等到真係有位先再決定都未遲!

我媽的情況都係因為中新冠後,身體機能急劇下降,由可以自己行路食飯變咗坐輪椅及需要餵食,故此要求社署派人到院舍探訪及再進行評估。

瑪瑙宮

大廚勳章

bobomia 發表於 24-8-3 13:30
未評估未排老人院呀

睇吓個老人家有幾需要囉。。。

但係首先要幫佢開啟咗評估呢條路先。。。
否則未評估完全係冇辦法排隊。。

如果你想排政府嗰類老人院。。佢哋做評估,如果唔係太差,佢直程唔想幫你排隊

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Strawberrys 發表於 24-8-3 14:22
我娘經驗分享:
2)2023/4月底再評估(家屬主動 ...

由最初2018開始排,其實入政府院舍真係要四年幾?
唉!

瑪瑙宮

大廚勳章

跌斷腳住緊醫院

我阿媽都係係咁。。仆親有骨折,喺醫院住咗一個星期轉咗去靈實物理治療又三個星期。。。但係當然未能夠回家啦,因為我屋企行樓梯級。。

社工姑娘好好幫我哋安排咗42天托管服務要喺老人院但係都係有得選擇。。。每日有政府津貼只係俾$62同埋冷氣費。。。

由於我媽媽有間唐樓雖然唔值錢,但係都叫做有樓。。所以佢哋就覺得買位券比較適合。。。

而家媽媽住緊嗰間係五人房,如果自己比要9500 。。。

所以老人院嘅姑娘講咗俾我聽,第時申請咗之後應該仲要比1750 。。。如果想住單人房就要加多2500。。。。

所以雖然係買咗位,但係都要自己補少少
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

梗係得。。。自己放棄機會。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

bobomia 發表於 24-8-2 12:12
院舍券,錢跟人走,就可以轉院,但入住長者需要自付一部分費用。
經入息審查後,分級別付費,以能者多付為 ...

老人院姑娘話我哋唔適合用院舍券,因為媽媽有層樓,所以會比較平得高級就要自己俾多。。。。

資助好少,所以叫我哋用買位券就最適合我哋只要有香港身份證係香港居民都申請得
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

bobomia 發表於 24-8-3 13:43
知道,但个老人仲係到十五十六

因為我完全唔識,所以宜家我就要做定research,費事到時"拿"手唔成 ...

其實咁樣佢都係累死自己

到佢真係好急需嘅時候又冇人照顧到嗰刻上申請就已經要排好耐。。。中途要自費住老人院就好貴個個月成皮嘢係基本。。。

最好就早啲幫佢開始做評估,唔好理佢揀邊樣評估咗先算。。。

除非佢有錢。。。一直都請工人返屋企服侍佢(工人未必一個就好,可能要炒456個都未必係好)

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

2023年兔年勳章

Anpanmama 發表於 24-8-3 17:02
由最初2018開始排,其實入政府院舍真係要四年幾?
唉!

輪候冊中本來有3個選擇可揀,但我娘在之前院舍開放日參觀完後只係喜歡現在入住個一間,所以由開始排隊到最後都只係排一間。

這間老人院有6個一般護理名額,其餘55個高度護理名額,所以未再評估之前係等好耐,因為男女共用名額;當第二次評估後,也因為新冠疫情,有不少老人家過身,另外有一批擔心無人探(疫情期間嚴禁探訪)及適應陌生環境有疑慮而放棄入住,所以就好快有位啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊