自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

whyyou 發表於 24-9-16 08:25
佢地根本係計埋星期日先有三日,星期三香港放佢地冇得放,其實只係多香港一日咁大把,仲有人地七、八,十 ...

佢有解釋國內冇聖誕假放等,因是外國的節目來

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

brother4 發表於 24-9-16 07:46
中秋放3天,10月連放7天,咁香港跟著就對打工仔就好! 大家認為如何?
...

佢哋有調休,可能今個星期日要返返工,你想

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

深圳親友話4、50歲以上,而家好難搵到工作架,假多唔多又點吖。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

人地係調休喎

珍珠宮

brother4 發表於 24-9-16 08:48
人仔出糧,自己OK,國內洒樓I人看1枱和人工平,失業率高,大學生做樓面,反而港洒樓1人看5枱,咁上面見5千人仔, ...

人哋後生仔女做,你後生嗎?

珍珠宮

brother4 發表於 24-9-16 08:54
佢有解釋國內冇聖誕假放等,因是外國的節目來

咁你標題嗰句"上面放假真多"係點樣嚟?究竟內地放假多香港幾多日?

珍珠宮

上校車 發表於 24-9-16 08:51
樓主比膠還膠, 我已經好耐無入樓主開的post, 頭先鬼掩眼入左來, 結果都係膠到不得了

不過有時見佢出完post或者喺人地啲post留咗言但係完全冇人理佢都幾過癮,根本大家已經唔想睇或者答呢個膠人啲post

水晶宮

whyyou 發表於 24-9-16 09:04
不過有時見佢出完post或者喺人地啲post留咗言但係完全冇人理佢都幾過癮,根本大家已經唔想睇或者答呢個膠 ...

我有懷疑樓主都係BK 請返來開d 無聊POST 增流量

珍珠宮

上校車 發表於 24-9-16 09:08
我有懷疑樓主都係BK 請返來開d 無聊POST 增流量

咁麻煩bk 出多少少錢請個中文程度稍為好啲嘅人出post啦,呢條友10個post有9個都唔知佢噏乜,淨係呢個post啲"洒樓", "節目"都睇死人

上校車    發表於 24-9-16 10:14

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

中秋放3天,10月連放7天,咁香港跟著就對打工仔就好! 大家認為如何?
...

點都唔夠香港多假期

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

第1次聽到話大陸多假過香港,樓主係真無知定係扮架?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...

當然不贊成~

香港勞工法例、雇員做夠9年、每年有14日大假、如果計埋勞工假、一定比大陸假期多、香港假期比較有彈性、不需要一窩蜂、在假日一同出行、逼餐死~

如果成日轉工、無那麼多長假~

.
attach0/tmp/phpCahQN1
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

無知最可怕
◕順其自然啦~♥ ◕

珍珠宮

你知唔知星期六係要返工,所以先有星期二放假
其實都係放一日

珍珠宮

回覆 brother4 的帖子

人地要調休架!! 放長假前, 星期六日都可能要返工. 我唔想囉

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

...

得國慶,51叫做連放, 但要星期六日補翻返工日,你有冇問清楚

珍珠宮

回覆樓主:

大陸有樣嘢叫調休,所謂嘅長假期係通過之前或之後嘅6天工作砌出嚟,因為好多大陸嘅工作冇公司假,即係只有放國家假期
香港係咪可以學?類似國慶、春節呢啲,其實就只係放3日,所以之前之後都係要返6日。聽明白未?

珍珠宮

李露眉 發表於 24-9-16 08:53
你返大陸打工拎5千蚊, 米享有連假,
你唔知大陸係調休咩, 星期六日都要返工,
...

5000人民幣要有2本大學畢業,英語4級以上
以樓主能力,頂多係3000人民幣呢個range,但佢好似過了退休年紀(男性60),正常唔會有公司請,體力上應該都送唔到外賣

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

所謴既假期, 係調休, 係要返工架喎!!
加上國內聖誕和復活節都無假期

伯爵府

...

你返上陸住囉,反正佢地d大陸人都覺香港好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊