自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

發表於 5 天前 |只看該作者
worthy 發表於 24-10-18 07:40
懶到一個點,越老越怕事。

唔關怕事問題,你老公擔心嘅野,一部手機搞掂晒啦。
我覺得佢喺懶及唔係佢興趣所在啫。

男爵府

我個女9歲自己用電話 google translate 同日本人溝通,唔使驚

珍珠宮

worthy 發表於 24-10-18 06:00
同c6講,好想去福崗幾日,自由行。跟團一來貴,二來俾領隊導遊嘅小費夠我地喺日本買嘢。而且又唔想俾人限住 ...

body language 加英文普通話,呢十年都係咁用

福岡鐵路唔複雜,你肯唔肯岀發前google定做功課?

住旺區簡直無痛旅遊

珍珠宮

大力大力 發表於 24-10-18 06:05
現在有様叫翻譯機/手機apps 、自由行完全一點難度都沒有~

現在同大力嫂自由行、在東京幾天過兩日飛去青 ...

Vocietra會好用啲,可以將個日文再翻譯一次做自己文字double check

大宅

同c6講,好想去福崗幾日,自由行。跟團一來貴,二來俾領隊導遊嘅小費夠我地喺日本買嘢。而且又唔想俾人限住 ...

廿年前自由行可能係咁,而家唔會啦

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

去日本自由行都咁擔心?
未決定已經憂心忡忡??
你老公咁憂慮掉低佢係香港看門口自己去

你老公係咪初老男人?

子爵府

1x年前已經去日本自由行,日文唔識,當時仲未有Google translate都係咁玩,初初去啲可以容易搭地鐵啲地方就可以,不過出發前一定要做好功課先出發。或者您C6唔想準備,唯有您自己預備行程

水晶宮

回覆樓主:

十幾年前未有廉航嘅時候,福岡真係無乜港人去,旅遊資料勁難搵,但當時港龍推出福岡航線,我買到超平機票,$1xxx來回!
福岡同大阪比較 ,坐車真係超簡單,機場又近市區,食野又平!
同埋而家日本進步了,食店有中英文menu,多左人識英文、普通話!
仲要當年未係手機嘅年代,我買埋jr pass,順利去埋熊本、別府玩,你c6擺明耍你啦!

珍珠宮

回覆樓主:

樓主老公只係唔想去,唔係唔能夠去。

兩公婆去旅行求開心,不如揀一個兩個人都想去嘅地方啦!否則迫到去都係嘈。

伯爵府

回覆樓主:

去日本旅行使咪識日文,我去過好多次日本自由行,無問題。有漢字,餐牌多數有圖,有交通app,有地圖,有Google translate, 一D難度都無

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你c6 係原始人? 而家8 成香港人去日本都係自由行架啦,日本人識同你用英文,普通話溝通,餐廳,百貨都有英文,繁體同簡體,仲要福崗咁細,搭的士都好平

男爵府

從來去旅行都唔會學咗當地語言先去,有錢+一般常識唔通會餓死異鄉?搭車張圖有幾複雜?樓主老公鑿咗個廢字喺個頭,感覺同佢去自由行都只會嫌三嫌四。樓主搵個朋友自己去玩好過啦!示範埋比個無用老公點樣唔識日文都可自由行。

象牙宮

hihisasa 發表於 24-10-18 08:34
1x年前已經去日本自由行,日文唔識,當時仲未有Google translate都係咁玩,初初去啲可以容易搭地鐵啲地方 ...
已前手機未咁方便,
攞住地圖搵路,英文又溝通唔到,
試過問路日本人帶理我地去,
又試過搭順風車,而家已經無咁熱情.

水晶宮

本身有冇去過日本?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

唔需要識日文,好簡單英文已經可以,而家有翻譯app更方便,搭車有漢字完全唔係問題

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

而家可以電話上網已經非常方便,以前無電話無翻譯app都係咁自由行

象牙宮

cyyiu 發表於 24-10-18 08:39
十幾年前未有廉航嘅時候,福岡真係無乜港人去,旅遊資料勁難搵,但當時港龍推出福岡航線,我買到超平機票, ...
記得以前搭 cx去福岡都唔平,
有廉航後,有競爭機票,機票平係好事,
可以去多幾轉.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

worthy 發表於 24-10-18 07:38
去過一次東京自由行,我同兩個仔,大仔日文好好的。同C6去過大阪係跟團嘅。另外一次去名古屋我自己由香港 ...

因為你之前倚賴大仔
我都唔識日文,但日本自由行係最易最安全
福岡係可以搭的士由機場去博多或天神或中洲酒店,因為機場好近市區
福岡好細,搭地鐵搭巴士可以睇Google, 有d商場、地標,行路都去到(天氣唔熱嗰陣)

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

polliebb 發表於 24-10-18 08:50
而家可以電話上網已經非常方便,以前無電話無翻譯app都係咁自由行

以前要帶埋本 食買玩 旅遊書

侯爵府

福罔地圖唔複雜喎

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊