自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

感同身受

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 R_P0505 於 09-9-28 16:18 發表

唉…咁最後點算呀?十幾萬喎…我算好彩,總算仲搵到人

無得點算.. 兩公婆慳啲囉... 當用錢買個教訓囉!當中我都曾經有想過埋怨佢蠢,但... 梗係無表現過俾佢知啦... 唉... 人有邊個未蠢過丫!點會估到 "好兄弟" 會咁對自己丫??? 佢已經唔開心喇,我仲怨佢,博離婚咩?!?!?!

侯爵府

講錢傷感情呀.....
之前有個識左10年既朋友問我借$1000,我一口拒絕左,但我比佢lor,我話借我就唔會,如果借左,之後你唔記得左,應唔應該叫你還???我宜家比你,到你有錢時,請反我食餐好咪算lor

大宅

好媽媽勳章

原帖由 baby_chu 於 09-9-28 16:30 發表

無得點算.. 兩公婆慳啲囉... 當用錢買個教訓囉!當中我都曾經有想過埋怨佢蠢,但... 梗係無表現過俾佢知啦... 唉... 人有邊個未蠢過丫!點會估到 "好兄弟" 會咁對自己丫??? 佢已經唔開心喇,我仲怨佢,博離婚咩?!?!?! ...

唉…我老公前幾日先收到個好兄弟message話無錢睇醫生…雖然小數目,但d人有無諗過人地有家庭,都有好多開支呢

男爵府

唉, 我都奶過野.....不過好彩佢就還完
都吾明d人甘pk....朋友借錢比你解燃眉之急, 吾係話 "her her" 還既. 而係自己繼續風流, 去完旅行, 買完自己想要既野, 有$剩未還d比你lor......真係未見過甘不知所謂既"朋友"

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 R_P0505 於 09-9-28 16:34 發表

唉…我老公前幾日先收到個好兄弟message話無錢睇醫生…雖然小數目,但d人有無諗過人地有家庭,都有好多開支呢

你老公都吾少好兄弟.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 o狂人o 於 09-9-28 16:35 發表
唉, 我都奶過野.....不過好彩佢就還完
都吾明d人甘pk....朋友借錢比你解燃眉之急, 吾係話 "her her" 還既. 而係自己繼續風流, 去完旅行, 買完自己想要既野, 有$剩未還d比你lor......真係未見過甘不知所謂既"朋友" ...

嘩…咁你個朋友都幾衰格架喎,完全無諗過人地一番好意,唔係應該有錢就即刻還番俾人架咩,仲去風流快活,真係不知所謂

大宅

好媽媽勳章

原帖由 CALVEN 於 09-9-28 16:39 發表

你老公都吾少好兄弟.

真係多得佢地唔小

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 CALVEN 於 09-9-28 16:03 發表
一係吾借,借就預左無得還.

我都係咁,但借得個d都係好多年老友,冇計啦~最多平時出街飲飲食食入佢既

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 nyfng 於 09-9-28 16:02 發表
my dad always tell me that do NOT expect the $$ borrowed will be ever returned.

that's very true.

係呀. 借出o既錢, 就要遇o左收唔翻...

伯爵府

原帖由 R_P0505 於 09-9-28 16:03 發表
其實我覺得你借錢既時候,一係就唔好同我講話會個個月有得俾我,等我自己衡量借唔借,因為我自己又唔係好有錢,只不過見你咁慘先借俾你,之後,我都唔係個個月追,只不過而家我真係要用好多錢先追,但就俾人當衰人 ...

好可憐. d人咁都得

伯爵府

原帖由 baby_chu 於 09-9-28 16:10 發表
其實.... 我老公曾經都好蠢... 佢個 '好兄弟' 好慘咁同佢講想要錢週轉,但問唔到財務公司借,我老公就.... 唉... 幫同財務公司借咗.... 十幾萬!之後... 佢哩個 '好兄弟' 就失咗蹤喇~~~ ...

好可憐呀. 十幾萬!

伯爵府

原帖由 ch_mama 於 09-9-28 16:21 發表
我都借左比個舊同事$1200...借比佢果陣問佢幾時還..佢話2年..... ...

你真好人. 佢話2年....

伯爵府

原帖由 baby_chu 於 09-9-28 16:30 發表

無得點算.. 兩公婆慳啲囉... 當用錢買個教訓囉!當中我都曾經有想過埋怨佢蠢,但... 梗係無表現過俾佢知啦... 唉... 人有邊個未蠢過丫!點會估到 "好兄弟" 會咁對自己丫??? 佢已經唔開心喇,我仲怨佢,博離婚咩?!?!?! ...

賢妻良母!!!

伯爵府

原帖由 rilley 於 09-9-28 16:32 發表
講錢傷感情呀.....
之前有個識左10年既朋友問我借$1000,我一口拒絕左,但我比佢lor,我話借我就唔會,如果借左,之後你唔記得左,應唔應該叫你還???我宜家比你,到你有錢時,請反我食餐好咪算lor ...

做得好. 費事傷感情

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

原帖由 R_P0505 於 09-9-28 16:39 發表

嘩…咁你個朋友都幾衰格架喎,完全無諗過人地一番好意,唔係應該有錢就即刻還番俾人架咩,仲去風流快活,真係不知所謂

唔少咁o既人o袈

複式洋房

我以前的好朋友,就是非常好的关系,她经常会问我拿几百,或者1000,从来没给回我。
但是她每次都和没有发生过这个事情一样,好像我应该定期拿出一些钱给她一样。她在我面前讲,她很穷,生活如何如何不好。我从香港回国内,她每次都会让我给她在香港买化妆品,但从来也没有给过我钱。
大陆结婚,如果像我同她这么好的关系,我最少要给几千块,但我没有给,但是给她买了2000化妆品,又给她做姐妹,她结婚那天,我全天24小时跟着她,大陆结婚不同香港,可以找很多姐妹,大陆只可以找一个姐妹。我做了一天的工人,帮她所有的结婚事情,夜晚返屋,我的两条腿和手都累到振。冲凉都没有,直接倒在床上睡觉。
现在,她在我朋友面前,讲我小气,她结婚我一分没有给她。

现在的人就是这么恶心。

珍珠宮

原帖由 stitch_katty 於 09-9-28 04:30 PM 發表
感同身受

Me too...
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實講真,真係講錢失感情,
就算係自己父母,兄弟姐妹一去到錢呢方面都好容易有問題,
所以幾好朋友都好,我都費時借錢俾人,費時連朋友都冇得做

首頁

尾頁

跳至