跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 tungtung131 於 09-11-6 11:15 發表
放心, 應該好快好返. 其實有一點我唔明, 我問楊醫生點解囝囝咳成個月都未好, 佢就話有兩種原因, 一係好似你囡囡個種病完又受感染, 二係佢氣管敏感, 咁都唔知我個仔係邊樣, 但都開左氣管敏感藥, 咁醫生有無開氣管藥 ...

如果咳得耐, 好容易係敏感, 我有d朋友既仔仔女女都有, 一轉天氣就黎架喇, 通常佢地都只係咳, 無咩傷風感冒既特徵

我個囡因為知道佢係再受感染, 同埋佢一直d痰都唔化, 醫生開左一隻特效化痰俾佢食..... 不過琴晚佢都仲有咳, 仲咳到嘔左d痰出黎....... 希望嘔左d痰, 快d好喇~~

大宅

我囝囝都好多痰, 所以醫生今次開個隻藥寫住氣管+化痰. 佢話係最止咳的, 亦可化痰, 我唔知你隻藥係咪同我一樣.

原帖由 gigayan 於 09-11-6 11:40 發表

如果咳得耐, 好容易係敏感, 我有d朋友既仔仔女女都有, 一轉天氣就黎架喇, 通常佢地都只係咳, 無咩傷風感冒既特徵

我個囡因為知道佢係再受感染, 同埋佢一直d痰都唔化, 醫生開左一隻特效化痰俾佢食..... 不過琴晚佢 ...

男爵府

原帖由 tungtung131 於 09-11-6 14:37 發表
我囝囝都好多痰, 所以醫生今次開個隻藥寫住氣管+化痰. 佢話係最止咳的, 亦可化痰, 我唔知你隻藥係咪同我一樣.

我個隻係有個盒的, 是原廠藥, 啡色玻璃樽, 姑娘寫住特效化痰, 唔知係唔係你個隻.......

我地d藥差不多食完, 我諗住同阿囡去睇中醫, 始終食西藥食到個人面青青咁........

大宅

咁唔係啦, 我隻係用診所既藥瓶的.

其實一次病有時都會睇兩三次醫生的, 我又無林過睇中醫住, 睇下今次佢食完d藥點先. 唉, 一有病就好擔心, 希望大家囡/囝都健健康康. 咁之前呢, 有無睇過其他醫生? 好唔好?

原帖由 gigayan 於 09-11-6 15:21 發表

我個隻係有個盒的, 是原廠藥, 啡色玻璃樽, 姑娘寫住特效化痰, 唔知係唔係你個隻.......

我地d藥差不多食完, 我諗住同阿囡去睇中醫, 始終食西藥食到個人面青青咁........ ...

男爵府

原帖由 tungtung131 於 09-11-6 15:59 發表
咁唔係啦, 我隻係用診所既藥瓶的.

其實一次病有時都會睇兩三次醫生的, 我又無林過睇中醫住, 睇下今次佢食完d藥點先. 唉, 一有病就好擔心, 希望大家囡/囝都健健康康. 咁之前呢, 有無睇過其他醫生? 好唔好?

...

阿囡咁大過除左楊醫生, 就係睇過一次另一位青衣既醫生, 無睇其他喇, 因為覺得楊醫生夾佢, 就唔周圍轉lu.....

不嬲阿囡睇完西醫食晒西藥, 都會同佢去睇下中醫, 調理返好身體, 因為阿囡好多時食完西藥手仔又凍, 又狂標汗, 中醫就話呢d係虛喎...... 通常執返2-3日藥俾佢飲, 就完全無晒事....

真係最緊要健康, 咩都假.... 宜家我又緊張又擔心, 聽日就去interview心儀學校, 希望佢聽日無晒事精精神神喇.....

大宅

預祝你囡囡interview成功! 另早日康復!

原帖由 gigayan 於 09-11-6 16:06 發表

阿囡咁大過除左楊醫生, 就係睇過一次另一位青衣既醫生, 無睇其他喇, 因為覺得楊醫生夾佢, 就唔周圍轉lu.....

不嬲阿囡睇完西醫食晒西藥, 都會同佢去睇下中醫, 調理返好身體, 因為阿囡好多時食完西藥手仔又凍, 又 ...

男爵府

楊醫生好好.! 又細心 ,又好偈.對小朋友好好架.! .我同阿女睇醫生都係睇佢.!!

大宅

係好好傾, 不過我未睇楊醫生之前係睇過陳鳴偉醫生, 好多小朋友睇, 陳醫生聽到我囝囝咳左一個月, 都係開d普通氣管藥(無類固醇), 跟住睇楊醫生, 我又係話囝囝咳左成個月, 咁就開左類固醇比佢, 所以至林會唔會楊醫生開藥比較重呢? 因類固醇是重藥, 囝囝得4歲, 咁細個就要食類固醇.

原帖由 rogavi818 於 09-11-6 22:16 發表
楊醫生好好.! 又細心 ,又好偈.對小朋友好好架.! .我同阿女睇醫生都係睇佢.!!

大宅

楊醫生真係好好ga~~誠意推介..
我bb只係睇過謝x華醫生同楊醫生...其實2個都好好ar~~但謝醫生太貴la~~

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 tungtung131 於 09-11-9 15:10 發表
係好好傾, 不過我未睇楊醫生之前係睇過陳鳴偉醫生, 好多小朋友睇, 陳醫生聽到我囝囝咳左一個月, 都係開d普通氣管藥(無類固醇), 跟住睇楊醫生, 我又係話囝囝咳左成個月, 咁就開左類固醇比佢, 所以至林會唔會楊醫生開 ...

我反而覺得佢 d 藥唔係咁重喎 , 同埋食份量比一般診所少.

民房

Have you tried橙樹化痰素(小童)? I gave to my daugter last time when she cough seriously after flu.She recoved in 3 days around.
It works to me also. I brought that one in Manning.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問敏楊醫生是男醫生 or 女醫生 ?
hello hello ~~

男爵府

男醫生~

伯爵府

畀面勳章

原帖由 gigayan 於 10-3-31 11:43 發表
男醫生~

別墅

伊..我都一路以為楊敏醫生係女醫生黎既添
我都好想幫襯, 但係次次打去問, 10:30am 佢都話有30 個人排緊, 咁究竟要睇佢, 咩時間去book 佢會好d 呢.
so far 都無緣見到佢一面..因為唔想等咁耐, 我地出元朗市中心都要30mins..在walk in 等得黎又要1.5-2 hrs. 真係好費時呢.:;pppp:

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

子爵府

我都覺得楊醫生好細心,好有耐性,對小朋友都好溫柔!唔會趕時間!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

佢超好,有愛心 & 有醫德,但…要等好耐﹗
次次打去 book 都要等 30個嘅﹗

但係亞囡又鐘意佢,唯有一早打去,過兩個鐘先去睇,但去到都係要等嘅﹗

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

首頁

尾頁

跳至