夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

Re: 各位能夠開解我一下嗎?

恕我直言,如果我老公咁樣對我,我都原諒唔到佢~~~
有人講過話女人生仔係十級痛楚,而且好似入鬼門關一樣,其實,女人生仔係有一定的危險性,無可能自己個老婆入左手術室,而自己就返左屋企訓覺,講唔講得通呀???
鞋然話老公係手術室外等候係無乜野幫到你,但呢d係精神上對老婆的支持,而且,老婆生左bb,作為bb的爸爸都應該好想第一時間睇下bb同老婆喇!!!
無可能老婆係手術室入面承受咁大的痛楚,而老公就訓覺,哪有講得通的道理呀???
點解你既然咁唔開心又唔問清楚老公呢???

伯爵府

畀面勳章

tifc9

Don't be upset..!! Did you let your hubby know about your feeling? If you feel any unhappy, you need to let your hubby know it & don't let him overlook your feeling. You're a couple that need to share everthing.

男爵府

......後來生完我問佢點解今日咁殘個樣,佢話昨晚跟本瞓唔著,因為知道我在產房掙扎.有時雖然人不在身邊,但他心在擔心緊你,或者只係你不知~!關心真係要時時在一起嗎?好多男人都要搵食,我記得我媽講我出世時生完過著成半個月先返來見,因為爸爸當時在外國公干,了解事情,如果唔係會成為你婚姻的......你想這樣下去嗎?

男爵府

唔好咁細路女啦! 都做左媽咪囉, 要堅強D, 梗淨D架啦!

我無叫老公陪產, 因為我係D無人依賴就會變成好撐得。需然佢返左屋企訓覺, 但佢都成晚發惡夢。

我有個朋友, 佢臨生前一星期, 知道左佢老公有外遇, 仲當住我朋友面前, 拖住條女隻手, 同佢老婆講"妳返屋企先啦", 跟住走左去。

個賤人夠有去陪產啦, 但個心都唔係度, 只得個人楝係身邊, 真係唔希罕。

我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

複式洋房

好老實講,凌晨喇,個個都要瞓啦,我生BB個時,生完出黎老公都唔係到啦,我一D都冇唔開心,你唸下佢都係出面等左你好耐啦,生仔冇人可以控制得到,快既幾個鍾,慢既十幾個鍾,係味.
我病我老公都唔會陪我啦.你係味同老爺/奶奶一齊住架?
我老公一日都冇2個電話打比我啦,有時1個都冇,我知佢工作忙,所以我都冇嬲到.
有時間兩公婆坐低傾下,就唔到既味係床傾o羅,我地都係咁啦,放心啦,兩公婆最緊要係溝通.

大宅

訓覺真的比生仔重要嗎?

不過都希望你好好和你先生談談吧~

大宅

小manman,我就是這樣想的….
問過…他的答案就是低頭默不作聲…基本上,每當我生氣或者語氣重些,他的反應都是這樣……….其實我想..無論原因是什麼,也不成為一個理由………..
但我並不是不想原諒他,只是現在生活上一有什麼磨擦,我就會想起這件事,然後一方面很忿怒一方面又很自悲自憐,………….,先前說的三件事,只是小事一柱, 我只是想他可以表示一下關心或者什麼…在我表達我的不滿之後,他都有所改善………….但是我還是不開心呀…為什麼現在這些功夫老是要我提他才去做….

一個下午的時間,我的問題己經排到後面了….每個人都有吾開心的時候…
我想我還是學著放開點吧…
thank you all!

大宅

Sanho 寫道:
會唔會係佢d屋企人猛咁叫佢走先, 或者"你係度都冇用, 不如訓醒聽朝先黎睇佢"....之類, 俾人"勸退"左, 諗住可以係你醒之前再去醫院, 而你又醒左先???

同埋我諗男人想像力再好, 都想像唔到女人十級痛楚有幾痛, 諗住你叫幾聲就生到出黎, 應該無問題. 會唔會係咁?

Agree, 我未生之前, 聽完話生既時候, 好似十級痛, 但係都係想像唔到, 生既時候就知味啦, 咁你話, D男人成世都唔會知道架啦, 佢地點會明白女人丫

不過, 算啦, 男人係咁架啦, 有幾多個會咁細心丫, 你同得佢一齊, 就預左架啦

大宅

tifc9,男人好多時候都係唔夠細心,可能當日唔係佢自己想返屋企呢,可能係佢身邊d人叫佢返屋企等消息呢,夜晚休息完之後,第二日先至有精神照顧妳呢....right? 其實,兩個人相處一定要有溝通,無論開心唔開心都要講,所以我建議妳考慮一吓將妳的感受比妳老公知道....唔可以一世都係咁,係唔係?

子爵府

好媽媽勳章

tifc9:男人好多時都係咁...你發脾氣...佢地唔出聲...攪到你唔知佢諗乜...越黎越嬲...有陣時佢地出下聲總好過唔出聲...我生bb個陣時...我老公訓緊覺...當我知道我要催生個陣時...上產房...我就打電話比佢...我老公好快出黎陪我...佢諗住陪產...但係當時情況唔許可...產房有第二個媽媽係到...咁佢無得陪產...我老公無離開過...仲不停打入產房問我情況...直到b仔出世...d姑娘頂我老公唔順...叫我即刻打電話比佢...b仔3點幾出世...我老公由朝早10點幾等到3點幾...到b仔落左去婦產病房...我都未落得去...等個位太太生完我先落得去...個陣時成7點幾8點...推我出去個陣時...一路唔見我老公...我好驚...以為佢走左...原來唔係...原來我老公係病房等我...仲叫d姑娘比野我食...因為由朝到晚我都未食過野...個陣時真係好開心...其實呢d係關心既一種...老婆生bb...老公唔係度...始終都唔好...你應該同你老公反應下...如果佢都係咁...我諗你都唔好著緊佢咁多...佢自然會用佢個腦諗下自己既錯架啦...

[url=http://lilypie.com][img]

洋房

我生個女時我隔離床的媽媽不停喊,我問佢是否BB有事,佢老公坐於產房門口等佢生,點知佢老公於門口的椅睡左,D姑娘在產房入面傾時,講"出面有個肥佬睡到好樣衰(因為佢睡晒全張椅),奇實人地講緊佢老公,都算拉因為佢累等緊佢,但佢生完上回房時,D姑娘打好多次電話佢老公都沒有聽,到探病時間D親戚黎了個老公都沒有出現,佢叫屋企人去產房門口找他,點知真係仲睡緊`

首頁

尾頁

跳至