論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我都係比cash, 叫佢簽收.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Me and Mother pay cash and ask her to sign receipt.

公爵府

好媽媽勳章

都係一句, 比cash, 你覺得冇問題, 啱~ 冇問題時咪冇問題囉~

僱主有得揀一d方式保障自己, 都唔用, 到有起事上黎就恨錯難返~

again, 出cash嘅僱主, 你工人走時冇告你, 我真心恭喜你, 因為你個工人冇搞花臣.....
但你敢講一句, 佢一定唔會搞事嗎? 在"熟"同埋"幾皮野"之間, 到佢需要錢時, 真係會揀公義, 而唔撈你一筆?

提提大家, 追溯期係6年.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唉! 見到個個都話比cash+簽收都無問題, 我真係無話可說 , 希望佢地每個工人都係講心, 唔會無情情告番佢地轉頭啦...就算係告都抵架, 呢樹個個苦口婆心咁講呀講, 都繼續有人照做, 咁出事就係自己攞嚟衰, 真係 都無謂....

大宅

好媽媽勳章

I total agree with ellawyc (維尼媽), 當初我 fd 俾個賤精 claim 6 萬幾 ga, 但我 fd 唔肯同勞資果邊拗 sin 賠 3 萬幾gar...但都有血有淚 ga ma!
瓜瓜哇哇哇

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我剛知道一單case,所有野對我黎講都唔複雜,只係得一個point,就係佢出cash,呢點有機會令佢輸...
出cash既僱主,您地自己諗清楚個風險,到時唔夠証明的話,會好難搞..

洋房

我剛才打電話去中銀問,是需要工人的id,passport,綠色的合約,而合約內已經有僱主的地址,所以如果銀行要寄資料給工人,都會寄來僱主家!這是中銀的「提存易」服務,工人有提款卡和簿仔,如果在櫃台取錢就要收手續費,所以要用提款卡。
我就會同工人講,如果有銀行的信她就要在僱主面前拆信,看完後就撕毀這封信,以免她keep住有僱主地址的信。

原帖由 spiderpig 於 10-4-20 11:58 發表
睇完你哋咁講, 我都好驚反豬肚就係X, 都係同佢開返個戶口好啲

想問下工人開戶口,需要僱主的住址證明嗎?

禁止訪問

洋房

好似不需要收charge,都係親自去bank問下。我明天都不能夠帶她去,因為銀行一定要工人身份證正本,所以今個月都要先給好cash先.

原帖由 spiderpig 於 10-4-20 15:20 發表
咁另外一個問題產生喇, 而家啲銀行戶口如果存款每月平均唔夠$5000, 銀行會收charge, 咁啲工人一有錢就會寄返印尼,實唔夠$5000啦, 咁佢地實唔肯開戶口啦

中銀會唔會都有呢啲charge呢 (工人戶口)? ...

大宅

環保接龍勳章

回覆 1# snow228 的文章

打算明天炒工人, 工人只做了一個月及沒人銀行戶口, 但擔心比CASH工人簽收後沒有保障, 請教本人須注意什麼地方?謝謝幫忙

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我上個工人都係paid cash, 不過好煩...叫佢簽收..又話唔識睇..叫佢去開戶口又話唔識...之後搵agent又話比佢簽得架啦...佢又唔肯簽..最後搞到叫agent黎補錢帶佢走...

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我上次抄工人時,係叫agent黎計埋條數比票佢走架!!
咁樣會對自己保障多d
原帖由 gundomwing 於 10-4-20 16:54 發表
打算明天炒工人, 工人只做了一個月及沒人銀行戶口, 但擔心比CASH工人簽收後沒有保障, 請教本人須注意什麼地方?謝謝幫忙

大宅

環保接龍勳章

想請問是否開CASH CHEQUE, 因本人很少開CASH CHEQUE, 是否工人沒有銀行戶口也可以提取現金, 支票抬頭寫工人名就可以了, 謝謝回覆

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 FA8866 於 10-4-20 14:43 發表
我剛知道一單case,所有野對我黎講都唔複雜,只係得一個point,就係佢出cash,呢點有機會令佢輸...
出cash既僱主,您地自己諗清楚個風險,到時唔夠証明的話,會好難搞.. ...

點解香港嘅企業僱主唔出cash? 當然有理由啦~

又, 香港嘅銀行一定會有d戶口係唔需要最低存款嘅, 始終總有人每個月戶口結存不足.
香港有25萬外傭, 都係一個market, 點會冇銀行提供到相應服務呢?

複式洋房

死啦,我一開始到依家都係出cash,印印係9月會續約,咁我應該係依家同佢開戶口,定係新先開戶口呢?

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

唔係叫d僱主先小人之心, 但係防人之心一定要有囉. 個工人就算做野點合你意, 幫你屋企打咗幾多年工, 都可能會有反面既一日.

我本身自個囡出世時已經用工人, 而家都用到第4個 (每兩年或一年一個), 但從來都唔會出現金. 出支票既好處, 係有銀行記錄, 我仲係開劃線支票, 一定要入戶口先得. 我既習慣係咁, 佢要簽收張糧單, 裏面有記低當月放咗邊日例假, 邊日法定假, 有冇花紅 (有時我會醒多 $20或者$100), 但都會完全記落張糧單度, 叫佢簽字 (記住, 所有寫落去既字都係由佢自己寫, 寫錯要喺側跟再簽名作實).

跟住佢拎咗票後第二日, 佢送完阿囡返學之後就去中銀, 用部存票易既機入票, 收條清楚地copy埋張票, 幾時入票等資料, 再等多一個工作天後, 票款就會兌現喺佢個戶口度, 可以用atm咭拎錢.

中銀呢個提存易戶口冇最低存款額, 我每個工人都係開呢個戶口, 我覺得比較安心, 又有得跟囉.

如果我炒工人, 我地俾佢既last payment (當月人工+一個月代通知金+大假)都係比票, 佢有14日喺香港再搵過僱主, 夠哂時間等過數, 點解要比現金呢? 我連機票都係比e-ticket, 唔會比現金佢.

另如果係就黎完約工人, 即係冇14日等啦, 如果最後的工作月係唔足一個月, 都可以提早一兩日日出票過佢, 佢喺銀行禁完錢先走. 走既前一個夜晚我地先比機票佢, 呢個case真係迫不得已先好出現金 (當月薪金).

以上為經驗之談, 大家可以參考下:)

大宅

我會寫張支票再親自去銀行幫佢入落户口, 請問: 用存票易既機入票, 真係會有 收條清楚地copy埋張票, 幾時入票等資料?

洋房

我都係出cash的, 因準備五月炒工人, 所以不打算為佢開戶口. 想問如果要炒工人, last payment又出票俾佢, 點先可以在炒佢果日cancel埋佢個銀行戶口? 因工人戶口係用合約(有僱主地址)開的, 炒佢就應埋cancel埋先o岩... 謝謝!

原帖由 noproblemom 於 10-4-28 14:25 發表
唔係叫d僱主先小人之心, 但係防人之心一定要有囉. 個工人就算做野點合你意, 幫你屋企打咗幾多年工, 都可能會有反面既一日.

我本身自個囡出世時已經用工人, 而家都用到第4個 (每兩年或一年一個), 但從來都唔會出現 ...

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

原帖由 snow228 於 10-4-28 14:36 發表
我會寫張支票再親自去銀行幫佢入落户口, 請問: 用存票易既機入票, 真係會有 收條清楚地copy埋張票, 幾時入票等資料?

係呀, 收條上有張迷你版既支票copy for reference, 入票日期及時間, 你有冇用過hsbc既入票機? 好鬼似架.

首頁

尾頁

跳至