夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 dbbp 於 11-1-7 21:18 發表
my hubby is the other way round, he always told me not to work too hard and rest more. he'd rather i earn less with less working hours

you are a lucky guy.

大宅

原帖由 ChammyMAMA 於 11-1-7 19:38 發表
係咪SHORT架,養埋佢好唔好!D男人都唔知咩思想,揾得多過佢又話無自尊,揾得少過佢,又話比佢睇唔起,越嚟越憎男人添!

我都覺得"越嚟越憎男人添", 以家D男人越黎越冇用, 好想回到未嫁時. 有時寧願出現第三者, 可以比個藉口我走.
男人=難忍

複式洋房

我老公都冇嫌我揾得少wor..
反而我之前見成的工, 要輪夜輪假期, 我老公都唔俾我轉工架...
佢話零願我揾少啲錢,(2份都起碼比起做緊戈份多成3000以上一個月) 都唔好甘辛苦去輪班... 佢話我會做得唔開心, 揾多左錢都冇用...

侯爵府

好媽媽勳章

let me think..............
ok, give me a few days.
If I find (識做D乜), I will tell you

原帖由 lauclai16 於 11-1-7 18:49 發表
咁你識做D乜呀

男爵府

我覺得佢有....:;pppp:

公爵府

嘩, 照顧屋企唔係做野呀? 24/7冇假放喎, 冇糧出冇BONUS. 叫佢掉轉啦, 睇住頭家跟住俾人話冇做野睇下佢咩FEELING.

男爵府

回覆 23# 亞卡比天使 的文章

same here.
i used to earn a lot, more than my husband, for 10 years.
few years ago, as i was not happy working at management level due to very high pressure......i quitted my job and started my own business......earn much less than before.
but my husband supported me a lot. he always told me happiness is more important than money
last year, I changed to part time work and terminated our full time helper. now i look after our son myself, with a part time helper for housework.
I earn much less than before, less than my husband. but he's very supportive and told me never go back to work.
he would let me and my son go on overseas holiday trips while he goes to work to earn money : )

伯爵府

如果有. 叫呢d男人去c.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 小師妹 於 11-1-7 17:30 發表

我以只有老婆嫌老公搵得少嘅啫, 乜會有老公嫌老婆搵得少 ??

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果個老公夠胆咁同我講
我會講到明明白白咁~~
如果我搵錢多過你 做家務多過你
仔你又唔識生 又唔幫手湊
咁我要你嚟做咩?
你咪仲衰過D工人?
咁你走把啦
費事陀衰我呀
痴根GE

叫佢反省吓啦
有時間學吓做番個負責任GE男人啦
講埋D多餘嘢:;pppp:

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

仲要加多句
你至巴閉就係搵錢多我小小
你連呢樣都做唔到唔該你番歸
講出嚟都笑大人過口:;pppp:

子爵府

原帖由 milk323 於 11-1-10 17:45 發表
嘩, 照顧屋企唔係做野呀? 24/7冇假放喎, 冇糧出冇BONUS. 叫佢掉轉啦, 睇住頭家跟住俾人話冇做野睇下佢咩FEELING.

所以,我都唔應該嫌我老公揾都冇。

子爵府

我老公有冇嫌我揾得少?

我老公0念都冇0念過。 佢還好努力0甘揾個有效0既辦法錢滾錢,目標系我可以三年五載退得休,一齊節儉過活,好好教養女女。一生照顧好女女,特別系二女,佢 可能會一生殘疾、智障0既。當然,女女一日未走,一日都有希望會坐,會行,會講話,會企。

其實樓主,你老公會唔會因家庭經濟壓力太大而又唔懂點分配金錢,理財呀?所以有點想趁後生,共同揾多點呢? 家庭、金錢、事業、樹人 等的價值觀唔同時,就要先互相了解下雙方的差距,然後就睇睇 有冇 互相為對方調教下自己啦。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

現今社會真變了,一班男同事話將來老婆可不懂做家務(因請工人)但收入也不可太少,如佢揾280K 將來老婆也要200K 唔想娶個窮光蛋,想公一份婆一份將來生活好d喎,真現實

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我老公都話我搵得少,因為以前我搵得多過佢,不過移民嫁咗佢之後,我搵唔番以前嘅工種,而家做呢份收入唔多只係時間唔長,所以我老公都冇話嫌呢樣嫌果樣,只係有時話叫我去搵番份好d嘅,但我同佢都知好難,一來經濟唔好,二來小朋友細,時間自由d對我好重要,而家我仲想每日返少一個鐘,到對仔女大d先再搏過。

男爵府

我會覺得咁諗野既男人好冇出息

原帖由 ernestchow 於 11-1-11 19:33 發表
現今社會真變了,一班男同事話將來老婆可不懂做家務(因請工人)但收入也不可太少,如佢揾280K 將來老婆也要200K 唔想娶個窮光蛋,想公一份婆一份將來生活好d喎,真現實 ...

伯爵府

所以e+做女人如果自己有本事嘅就真係結唔結婚都罷.
e+d所謂男人有本事嘅去滾,冇本事嘅又去滾,仲有面要求你克盡婦道,屋企仔女你攪掂佢,佢嘅嘢你唔好過問,佢嘅父母家人你要尊重,你嘅外家佢一概唔理.
e+揾個好男人真係好難.

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

原帖由 ac321 於 11-1-10 15:00 發表
let me think..............
ok, give me a few days.
If I find (識做D乜), I will tell you

我代妳答: 識上BK, 仲要係高手添

大宅

原帖由 ernestchow 於 11-1-11 19:33 發表
現今社會真變了,一班男同事話將來老婆可不懂做家務(因請工人)但收入也不可太少,如佢揾280K 將來老婆也要200K 唔想娶個窮光蛋,想公一份婆一份將來生活好d喎,真現實 ...

事實上現在大部分男人都係咁諗野, 全部斜膊既, 無力/心承擔.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個EX咪係囉,我都教我個囡,只要自己有本事,千萬唔好靠男人!
原帖由 fattymama 於 11-1-12 09:41 發表
所以e+做女人如果自己有本事嘅就真係結唔結婚都罷.
e+d所謂男人有本事嘅去滾,冇本事嘅又去滾,仲有面要求你克盡婦道,屋企仔女你攪掂佢,佢嘅嘢你唔好過問,佢嘅父母家人你要尊重,你嘅外家佢一概唔理.
e+揾個好男人真係 ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

首頁

尾頁

跳至