婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

就係咁我先嬲, 諗埋晒都係佢著數既野

原帖由 yclee 於 11-2-28 13:54 發表
(因為佢同我亞媽講到好想盡下做人99同麻麻既責任咁, 唯有比佢湊啦!)
---> 話佢知你想好想盡下做人丫媽既責任, 佢以前湊過仔enjoy 過la, 你都想日日睇住自己bb大, 第一年bb有好多第一次好珍貴架!! 橫掂你可做ftm, 話 ...

大宅

'不聽老人言吃虧在眼前'

我99果句是
1)係人係鬼都唔會咁做啦~
2)你地想整死個細路咩~
3)邊有人咁做架,有人蠢到咁架咩~
4)我是為你地好,你估我想拿咩,係唔聽,你地實後悔

子爵府

亞b未出世已經咁丫..如果比得你99湊.. 包你之後仲多問題丫!!!!!!!!!!

既然你老公 agree 緊係用返自己既方法啦~.

我62都講過家有一寶如有一老..
我心諗: 我~~吥!!!

大宅

咁岩既...
原帖由 安室だがな 於 11-2-28 13:00 發表

我同老公結婚前已講好,我一定要自己全職湊bb我先肯生,當然經濟都係1個問題,如果老公人工唔夠我都唔會生
6299唔知,所以佢覺得我會比佢湊

男爵府

我嗰時係自己兩公婆決定好通知6299, 佢地無反抗, 因為99要返工, 我比唔起佢份人工. 我阿媽無做嘢, 所以順理成章就比我阿媽湊喇! 所以到現在同99的關係無變就因為無比個bb佢湊咋!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 安室だがな 於 28/2/2011 11:36 發表
樓主,你99都叫好架喇
我99.....
6299係魚民,佢知我有左就已經話想湊,仲話想帶bb開船,比我老公罵到佢地死
1知我有左就係甘同我老公講比佢地湊要我返工,當然我老公say no啦
到我生果時仲勁
無啦啦同我老公講話賣左隻船 ...

你老公好好呀,企係你嗰邊諗
我老公~哼~我生左大仔坐月其間,佢地同老公講,話將呀仔比佢地湊,咁呀仔生活開支同家用唔洗再比佢地
老公一聽到佢地開個咁好既條件,佢即LUR飯應LA
咁就同我講比99佢地湊點點點LA
我一聽到即喊左出黎,嚇到佢死死下唔敢再講住LA
但過後坐月既日子就係老公得閒就同我講下呢件事
我有次頂唔住亦都喊住同佢講
我話比佢地湊得,無問題
但以後你唔洗指意比呀仔番黎,我亦都唔會去睇佢
仲有你等住教佢話生出黎係無媽媽LA
我係唔會再要呢個仔,當我無生過
之後老公至唔敢再提起JA

禁止訪問

複式洋房

點解周圍都有咁多唔講理既老人家…
成日似老賣老…
又唔講衛生…
如果有個老公撐自己還算好
衰埋一堆就真係激死!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 子和媽咪 於 11-2-28 21:49 發表
千其唔好俾佢得酲,自己個B緊係自己湊啦...
我99都係阿B出左世先知(佢第一粒孫),阿B出院先見第一次,阿B滿月探太婆先見第二次,太婆生日第三次,阿B80日第4次,我細佬結婚第5次,年初一第6次,阿B就黎8個月啦..
我同我C6講 ...

好勁呀 ?
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

如果樓主你真係想自己湊~但係又驚自己會唔識湊b嘅其實你可以請個陪月幫下你嫁,咁你地咪唔使靠99囉!!!!再唔係就多d上bk,一有咩唔識就上黎問~真係有好多媽媽可以幫到我地d新手媽媽~~我都係由咩都唔識到依家一腳踢自己搞定晒!!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 jellywonghk 於 11-2-28 17:44 發表
咁岩既...

大宅

ai........我尋日同老公講要自己湊返, 老公o係電話度仲話好啦, 咁自己搞掂啦! 都未開心完, 返到屋企, 我同老公再傾下我唔返工湊仔點點點, 都未講完, 老公話: 亞媽下個月去上陪月班喇, 仲揀左o係我地附近度上堂tim
我即時無野講......

大宅

畀面勳章

原帖由 abbykong 於 11-3-1 15:29 發表
ai........我尋日同老公講要自己湊返, 老公o係電話度仲話好啦, 咁自己搞掂啦! 都未開心完, 返到屋企, 我同老公再傾下我唔返工湊仔點點點, 都未講完, 老公話: 亞媽下個月去上陪月班喇, 仲揀左o係我地附近度上堂tim:sc ...

最主要睇你唔做野, 經濟有冇問題, 都係停1-2年者, 你老公讚成就去馬啦, 唔駛同其他人諗咁多, 請陪月又好, 工人又好, 都係1年既事情者, 之後自己搞得掂又識湊, 而且小朋友又可以返playgroup, 咁樣仲駛乜你6299湊, 駛乜聽佢果套, 你一句話, 寧願駛少少錢, 唔駛佢地辛苦就得啦!!
最好請個講英文佢地唔識聽既仲好呀...wahaha
ಇღ We LOVE U, My Rabbit Baby ღಇ

大宅

唉. 樓主我都好驚好像你咁, 我個仔未出世我仲驚緊, 我就同99 62 住, 鬼叫自己無本事, 現在儲緊錢, 希望之後bb出世可以買到樓, 出去住, 自己點揍都好, 免有婆媳關係。

我99 知道我有左個時, 佢已經幫我安排, 點做點做, 幫我安排個仔比我媽揍, 星期六99 放工幫我揍回來(但我放半日, 仲要早收過佢). 叫我平時就返亞媽到食晚飯, 佢話咁樣我地就可以睇到個仔及同佢玩 , 99 話咁樣對我地2 公婆係好, 又夠休息, 話我地返工辛苦.休息夠先好..但其實我地唔想law, 放工回來, 最想見到個仔, 係我地的動力, 無想到99 會咁....不過個刻已同99說我地的想法, 99 絕對唔讚成. 搞到我個刻想哭添, 自己個仔, 都唔可以自己揍, 又要我同個仔分開, 刻傷心到爆。 之後我老公都好撐我, 佢都想個仔夜晚跟返我地...但99 話咁小孩一早揍走, 夜晚回來, 小孩會好辛苦...話我地咁樣對個bb 好陰公喎....但有的家長, 都係一早帶bb去托兒所, 夜晚揍回來, 唔通咁樣又好陰公 ?(99 之前都提議去托兒所. 仲話幫我地揍返來添..但我地錢的能力有限...加上想儲多的錢)
好在我個二伯及二伯娘幫我地, 說服我99 , 我99 開始接受, 不過99 始終都唔讚成。

現在仲有 7 星期BB 就出世, 99 同我媽說話我地咁做, 對BB 來說好陰公,BB 又會唔夠訓, 大人又辛苦, 小孩又辛苦.話何必呢, 現在佢地2 個, 耐不時就話同我說, 叫我返工後留BB 在我媽到算啦咁....唉.....聽到都好心傷, 自己亞媽都係咁說。

可能自己有的抑鬱,會諗埋一邊, 老公都知道, 佢會KEEP 住問我的情況, 精神狀態有沒有問題, 但我自己會諗一日未世, 我都唔知BB 會點, 不過點都好, 我點都會自己揍返個BB , 我令願同BB 返娘家, 不回去99 到, 都唔想同BB 分開

珍珠宮

原帖由 abbykong 於 11-2-28 09:42 發表
佢屋企住, 我地晚晚放工就返去食飯, 可以睇下亞b, 夜晚返屋企就有得好訓喇, 呢個係佢心目中可以幫我地慳錢又免我地辛苦而佢又有得玩孫既方法, 仲有工人用tim!! 聽落幾好, 不過我同老公一致反對, 因為我地想對亞b多d, 我地要求99上我地屋企教我地湊b, 記住, 只係教我地湊, 我地從來都唔想亞b比佢湊, 因為佢好想湊b, 我地而家先讓步比佢湊 (因為佢同我亞媽講到好想盡下做人99同麻麻既責任咁, 唯有比佢湊啦!)
講到呢度, 99都仲係一個好人.....
我同老公都傾好左, 湊就比佢湊啦, 佢又唔會害死個孫既, 最多咪病...(因為我99份人好污糟)都算啦, 我地想湊就佢湊,

哇..你99擺明想霸住你bb同搵你著數...你咁都話佢係好人?!!?佢仲同你阿媽開埋聲....我話你聽..呢d咪99絕招囉....佢咁講係想你阿媽幫佢叫你放手兼叫你阿媽唔好同佢搶...

我99都係呢種人...我婚都未結就望實我同我講"我要湊孫!!"....結婚前話要跟我阿媽學煮餸...比佢痴到我阿媽仲得了既!!!佢咁三八又中意講是非, 係我阿媽面前數臭我仲得了..!!所以之後拼死保護我娘家...唔比個八婆埋我屋企人半步..!!sorry...唔係話你99, 係話我99.....

珍珠宮

原帖由 子和媽咪 於 11-2-28 21:49 發表
千其唔好俾佢得酲,自己個B緊係自己湊啦...
我99都係阿B出左世先知(佢第一粒孫),阿B出院先見第一次,阿B滿月探太婆先見第二次,太婆生日第三次,阿B80日第4次,我細佬結婚第5次,年初一第6次,阿B就黎8個月啦..
我同我C6講 ...

你係咪以後都唔返去99度? 但你唔驚見大時大節到你男家d人???冇面色同說話咩????

教下我...我又係冇返去, 不過大時大節好多面色令我好唔開心...我都唔想讓步....點可以令自己開心d?

禁止訪問

男爵府

環保接龍勳章

你99咁得意既,佢唔幫手咪算囉,點解要指定你媽湊,又唔比你自己湊呢,你媽同你99本身識架???

另最重要你媽有無話湊先

如果娘家有地方,搬返去住都係一個好方法。

原帖由 KLC1357 於 11-3-1 16:58 發表
唉. 樓主我都好驚好像你咁, 我個仔未出世我仲驚緊, 我就同99 62 住, 鬼叫自己無本事, 現在儲緊錢, 希望之後bb出世可以買到樓, 出去住, 自己點揍都好, 免有婆媳關係。

我99 知道我有左個時, 佢已經幫我安排, 點做點 ...

大宅

越諗越驚呀........我又唔想同99撐到咁行, 不過我又真係好唔放心比亞b佢......好煩呀~~

大宅

原帖由 manman800800 於 11-3-2 11:51 發表
你99咁得意既,佢唔幫手咪算囉,點解要指定你媽湊,又唔比你自己湊呢,你媽同你99本身識架???

另最重要你媽有無話湊先

如果娘家有地方,搬返去住都係一個好方法。

...

都係結婚後先識, 99其實無咩, 只係揍仔個到佢唔想我地辛苦喎, 99 知道我病痛多, 佢唔想我辛苦喎.. 佢話我媽年輕過佢幾年, 起碼我媽夠體力揍, 我99 都係體弱病, 一病就要訓床,. 起不到身個隻...故99 有心無力,揍不到, 唉....
我娘家都冇地方...但真係99 要我跟佢咁做, 我點都會返娘家, 訓地都返, 哈~~~

首頁

尾頁

跳至