自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

樓主,總之聽朝代表阿婆打去銀行係咁炳。

講到有咁誇得咁誇,話阿婆獨居老人嚇到差D入醫院,問佢地係咪想攪出人命?

珍珠宮

回覆:隔離屋個亞婆好慘...

叫亞婆報警啦!其實佢幫個仔還錢,唔係幫佢,係害佢。

tonimaow  亞婆根本還唔倒!  發表於 11-12-5 23:44

大宅

to: 無氣同你講 (sorry, 我響bk 通常都係cd-rom, 唔係太識用d function)
我地一定會幫亞婆打去銀行/收數佬, 打個電話有幾難? 問題係, 係咪真係講哂成件事就可以解決? 見亞婆咁真係非常心up............. 果條px 真係因住自己最尾幾年呀!!!!!!!!!!!!!!

seaheart88  如果正規銀行應該ok,hk一人做事一人當.講清楚應該無問題...  發表於 11-12-5 23:54
無氣同你講  係。。。以阿婆既背景。  發表於 11-12-5 23:42

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

搵個口材好少少既聽朝打電話去銀行試下先啦。

tonimaow  唔該哂, 但應該打去邊? 我地都冇獅子銀行, 完全唔知咩電話...  發表於 11-12-5 23:50

大宅

其實有樣問題係我地自己私下傾時諗倒嘅, 因為我地都打算打去銀行講清楚希望可以就咁了結, 但如果真係打個電話就可以乜事都冇, 咪即係個個借完錢然後叫屋企人話佢已經十幾年冇番過黎呢度, 咁就可以唔駛還??
我地覺得唔會咁簡單, 所以好頭痕, 非常擔心亞婆身體/心理狀況之餘亦好怕手尾好長... 每日開門見倒隻死雞死老鼠死貓都夠嚇死啦..... 唉.......

無氣同你講  打去匯豐客戶熱線。  發表於 11-12-5 23:57
seaheart88  見步行步,打左電話先啦,信應該有電話留低.  發表於 11-12-5 23:57
無氣同你講  BTW。見到死雞死老鼠就要搵東方日報啦。  發表於 11-12-5 23:54

伯爵府

畀面勳章

tonimaow 發表於 11-12-5 23:48
其實有樣問題係我地自己私下傾時諗倒嘅, 因為我地都打算打去銀行講清楚希望可以就咁了結, 但如果真係打個電 ...

你講岩左。

大前題係,個主角真係要失蹤。(REMARK:正常人只要有工作,有物業唔係咁容易)

同埋,其他人真係唔再或協議唔理佢死活。

最後,銀行只有當壞賬處理。

我都唔知識幾多人爭人好多好多錢,返左大陸住,仲要搵D現金出糧既工。咪一樣咁生活左十幾年。

大宅

咁衰既, 個衰仔唔駛係度住, 要地址証明好簡單之嘛, 求其搵個機構寄信比佢, 電話又好乜都好啦, 只要佢有信箱鎖匙收到信咪得囉, 叫阿婆換左信箱鎖去啦, 收到既信都唔好交比佢啦

tonimaow  舊樓信箱係響大閘出面, 街外人根本一"了"就拎倒信唔需要key,咁先更嬲!  發表於 11-12-6 00:03

大宅

回覆 無氣同你講 的帖子

其實個px 失蹤咁耐, 我地覺得亞婆都當個仔死左等自己好過d, 點知一知佢未死就只係因為佢欠銀行錢比財務追數, 真係好淒涼......
我地又認為個px 都唔會再番去亞婆度住 (佢仲有面目見亞婆咩?), 永久失蹤應該唔係問題, 事實上我地冇人理佢係生係死, 只要唔連累亞婆已經同佢自己積左陰德

小荻媽咪  "無氣同你講"講得岩 就算獅子銀行都一樣 講唔掂就話佢知搵東方搞大去  發表於 11-12-6 02:41
無氣同你講  有問題,PM我,總之見招拆招。  發表於 11-12-6 00:03
無氣同你講  所以放心啦,冇問題既,一定攪得掂,樓主你好心有好報。  發表於 11-12-6 00:02
seaheart88  唔知登報脫離關係有無用......  發表於 11-12-6 00:02

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆:隔離屋個亞婆好慘...

好開心香港有你呢啲好心人

tonimaow  又唔係咩大幫忙, 我諗好多人都會咁做  發表於 11-12-6 00:09

大宅

認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

回覆:tonimaow 的帖子

你可以帶亞婆去報警及搵區議員幫手,但最好打咗去你果區嘅區議員辦事處先

大宅

thank you very much to all of you~~
希望快d解決, 亞婆雨過天清啦

男爵府

冬日勳章

樓主: 我覺得主動同銀行傾好d, 同埋記得叫亞婆一蚊都唔好還.

仲有你話係獅子bank可能會好d, 因此終係大bank, 可能佢地都驚攪大

希望你幫到婆婆啦.

樓主你好好人, 我祝你好人有好報, 一家人永遠開心快樂.

tonimaow  只係打個電話, 唔算乜野, 唔該哂你~ :)  發表於 11-12-6 00:34

伯爵府

畀面勳章

樓主,點呀?攪唔攪得掂?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實想知層樓業主係邊個, 只要用$15去田土廳做個current land search就得~

tonimaow  咁就又好似侵犯私隱, 就算有個px 名, 我地都會叫亞婆唔好賣, 唔係真係訓街  發表於 11-12-6 23:18
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

回覆 無氣同你講 的帖子

我今朝充滿火藥味咁打左去獅子cs, 雖然聽電話果個女人好無辜聽左我講好多句鬧佢公司嘅說話, 但講講下我真係冇辦法控制住自己, 講哂成個來龍去脈之後我就學大家教咁話, 而家果度得番個幾十歲嘅亞婆響度住, 你地間收數公司上到去嚇到亞婆有咩事係咪你地獅子負責先???? 跟住個cs 叫我拎封追數信去佢地任何一間分行, 我就再話, 你講既野我今日就會做哂佢, 但係我希望你地都叫間收數公司唔好再攪亞婆, 佢冇錢還比你地架! lunch 我就再打多封投訴信同追數信釘埋一齊, 一式兩份親自交去佢分行再叫佢同我響其中一份chop印比我留底, 我寫低哂今早係同邊一個cs 交待哂成件事, 亦問埋收信果個職員叫咩名, 我好希望銀行今次真係可以做下野, black list 呢個px 唔好比佢再借錢之餘仲可以幫倒亞婆甩難! 收數公司果邊我亦打左去, 果位先生都幾好禮貌, 佢叫我將封信退番比佢地, 我就話唔洗啦, 我會拎番去獅子分行, 希望你地唔好再寄任何信比亞婆, 佢受唔住架! ......... 成個過程就係咁囉

希望真係可以就此了結啦, 唔係真係唔知點算..

無氣同你講  good job  發表於 11-12-7 01:54

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 回覆:tonimaow的帖子

樓主你真係好好人

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

一定會無事嘅 , 唔好甘担心.. !
PS。 你真係好好心地

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆 回覆:tonimaow的帖子

樓主,我地國民十卜你,希望無手尾跟,亞婆安樂有教好瞓

首頁

尾頁

跳至