自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 12-3-13 00:51
呢樣睇您點諗喇,如果您本身都搞得掂個囝,個囝又冇响出面或學校搞到人地,

您咪暫時唔駛佢食住囉,講真隻葯 ...

原來係咁架, 個醫生都無乜同我講解過, 話等6月覆診, 觀察吓佢小一有無比老師COMPLAIN 先開藥都唔遲喎~

IwanBB  agreed   發表於 12-3-13 16:38

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

http://en.wikipedia.org/wiki/Methylphenidate#Adverse_effects

葯分長與短効,副作用唔只咁少,有護士友人ADHD女吃後由樂天變抑鬱,阿媽問一句做好功課未都好激動.成日話同学嫌棄佢.但你兒只HD,冇AD(專注力不足)?佢自已是護士,話極少機會咁,但唔好彩中左又点.佢話亦有人用葯効果滿意或完全無效.

如是擲界,我傾向於用此半年努力訓練佢,9月入了小一,睇定d先決定.到時佢大d/定d,年底再問小学老師意見.如下学期吃药後佢突飛猛進,你就有答案了.如上下学期冇分別,不吃也罷.

唔知有冇ADHD之家長可否分享我咁想是否可行.

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

54heima 發表於 12-3-13 00:55
我仔有食,本來唔想,只做行為治療就算,因為也是在摘界範圍,但老師俾壓力...食左之後脫胎換骨甘科科扌羅A ...

你仔仔幾大呀???
佢係周身郁果隻??? 定專注力不足呀???
小丙係專注力不足+輕微過度活潑+沖動型

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 12-3-13 01:05
http://en.wikipedia.org/wiki/Methylphenidate#Adverse_effects

葯分長與短効,副作用唔只咁少,有護士友人 ...

HD 係咩??? AD 係咩???
小丙係FIRM咗專注力不足, 同過度活躍, 但两樣都摘畀, 食唔食都得咁先煩~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

AD=attention deficit專注力不足
HD=hyperactive disorder過度活躍

ADHD=AD+HD

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 12-3-13 01:18
AD=attention deficit專注力不足
HD=hyperactive disorder過度活躍

咁林小丙即係BINGO晒两樣拉

男爵府

回覆:亞仔過度活躍症摘界, 食藥定唔食好???比D意見吖~

有個老師教我,要他去做運動,等他個人累D,分散他的精力!

大宅

去swimming 不定比佢係體力上train,可能有幫助

大宅

回覆 lambing 的帖子

我會讓他服葯, 對大家都好, 妳不用勞氣學習和做功課, 不單有助親子關係, 上堂也定很多。再者學校對他印象也會好點。
況且食葯都是幾年, 大些時到小朋友懂事, 可以自己控制到情緒, 或可減量更可能停葯呀!

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章

都未入學, 不如再觀察下先食啦, 例如好似其他sis提議比佢做下運動

My Egg Egg Egg Egg Easter House

大宅

My husband has ADD (not ADHD, he's not hyper active). He was diagnosed since he was 8 years old (in the US, not HK). He took medication when he was in school, but that medication didn't help at all... he was like a zombie.

He's on another medication now and it really helps him concentrate, and I can tell a difference.

So there is no one magic medication that helps everyone. You'd need to try to find the right one that works, with the right dosage, without side effects (he doesn't really have any side effects with this one).

if you try one brand of medication and it doesn't work, you can always stop, and try another. You won't know if it works or not until you try.

Think about it this way, when your son has other medical problems, like a fever or a cough, or whatever, do you ever question the doctor for suggestion taking medication (even if it's just panadol?)

大宅

要睇返你比佢讀個間學校係點
係咪好多功課做,要乖乖地坐定定咁上堂
定係活動式教學

以老師角度睇, 我有學生係adhd, 食開藥, 個人真係定過d冇食藥既好多
其實只係初小, 唔洗太過緊張
睇定d佢上堂咩情況先再決定洗唔洗食啦
藥呢d始終唔食好過食
我覺得搵間適合佢既小學仲更加重要

子爵府

畀面勳章

回覆 peachmossolb 的帖子

我果間係活動式教學
但係最後我頂唔順係, 學校可以有耐性不停提, 但係返到屋企四, 五樣功課都要做四至五個鐘..

星期五叫最多功課, 九樣....真係五點一直做到十一點 (中間仲未食飯沖涼的)....有時什至做唔晒要第二日再做..

食左藥後, 可以平日七點做完, 星期五可以九點做完

變左我覺得活唔活動式教學都唔緊要, 最緊要係, 家長頂唔頂到小朋友做幾個鐘功課......

中間打打殺殺咁既場面, 真係好鬼死辛苦架.....

HaYi  我都好驚哩D場面...  發表於 12-3-14 17:11
hkgigi   真係經歷過方知辛苦  發表於 12-3-14 14:31

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔又係摘界,醫生都係話可以食可以唔食,食就快見效,唔食靠上堂訓練就慢,我唔想再同阿仔戰鬥,所以我選擇食,而家食RITALIN10MG,每次半粒,但係我只比佢7點食咗返學,12點果次我就無比佢食,放假無比佢食。我都有同老師講叫老師留意下佢,食咗兩日老師話真係唔同曬,佢自己上堂會抄書,係老師無叫佢抄嘅,而家食咗半個月,我覺得OK,表面睇無乜副作用,但係有時真係無乜記性,連沒有個“沒”字都試過唔記得。

另外我想問12個鐘藥效嘅8蚊一粒,20蚊一粒同4個鐘呢隻藥除咗藥效時長之外重有咩唔同?

faye525  長效果隻副作用會小DD, 不過主要睇個人反應既, 人人唔同  發表於 12-3-13 15:38

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

最初 我同c6都考慮左好耐 最後決定~學業為重~彼仔仔食薬 試最輕微個隻 每日2粒~~~改左做每朝一粒 佢又到handle wo.成績so far都ok有A有B 前前後後攪左三至四年 過多半年 醫生話可以同佢講再見! 等待ing!

hkgigi    發表於 12-3-14 14:33
細BB  我都希望快D有呢一日  發表於 12-3-13 15:40
Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想問點解有d咁既症出現,係關媽媽事定後天型成嫁!

36日咋...緊張緊張

子爵府

如果唔怕麻煩, 去睇下中醫啦, 中藥都有醫呢D嫁, 我覺得會好過食西藥, 除非係嚴重果隻....

子爵府

畀面勳章

回覆 hate3party 的帖子

暫時研究係話遺傳機率佔好高~~
其實我地細時都有呢D人, 只係大家覺得係特別曳唧~~~

只要細心諗返, 細時讀書, 總會有學生, 係日日訓導主任都會叫咪, 或者日日俾班主任鬧..

其實佢地可能根本係ADHD/讀寫障疑等等問題

全部都有辨法睇醫生做治療改善既

可惜以前大家對呢類病既認識唔深, 由得佢地

今時今日大家認識深左, 會去醫, 於是感覺上多左好多唧....其實不嬲都有...

細BB  但係我同C6細個都好乖,我個仔係早產B唔知關唔關事?  發表於 12-3-13 15:42

水晶宮

樓主,你兒子跟我兒子十分相似!又係輕微過渡活躍+專注力不足+衝動型~~
醫生都同我講過可食或不食,搞到我都唔知點好?!我覺得同遺傳有關,因為我仔d表哥們都有!!(男家果邊)睇番我老公其實都似似地,又係極衝動型的!最慘就係除左以上的問題,佢仲係一名A仔!有少少讀寫障礙...問題比你個還多

首頁
12345...11

尾頁

跳至