懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

結婚可以好簡單,去註冊署簽個名姐,宜家有左都唔結婚?做未婚媽媽?對bb成長一定有影響喎!

大宅

回覆:好煩!唔知點同屋企人講?

唔通妳想學吳君如女都生埋但係都示同陳可辛結婚?

男爵府

BK Milk勳章

有咩好怕o者...你怕佢分你身家定係怕第日要攪離婚手續麻煩先?
如果以上2樣都唔係,咁咪結囉~唔通你想第日下下比人問:你老公對你好好喎..你地個b好得意喎。然後你答佢:佢係好好架,不過係我男友,唔係老公。
好奇怪o者....

別墅

回覆 porkchop_2008 的帖子

其實jm們講既個個都好有道理, 簽左又有什麼困難? 一紙婚書, 你真係唔鍾意, 大可簽完撕左佢, 但你簽左, baby將來讀書唔駛怕俾人在出世紙睇到媽咪未婚, 影響些什麼, 又可以順下屋企人意願!

有時世事難料, 你唔想結時, 你bf想, 到你第時急住想同佢結, 你bf又唔想, 何妨趁呢個機會結左佢!

男爵府

如果只有你們二人, 結唔結婚都無所謂! 但有左小朋友, 點都要俾個名份bb, 私生子一詞好馨香咩, 唔好甘自私啦

男爵府

點解唔結婚啊..結左咪對你同bb都多一個保障

子爵府

BK Milk勳章

名不正,言不順。

大宅

why not?

大宅

月餅勳章 陪月勳章

咁諗, 簽張紙已經唔係兩個人O既事, 係三個喎~~ 第時BB出世紙要寫, 佢報乜報物都要用到出世紙。既然簽同唔簽無分別, 咁點解唔簽呢?
響你心入面一定有個結係令你唔想簽, 而唔係你覺得O既簽都唔簽都無所謂。搵日安安靜靜坐低問O下自己到底擔心緊乜, 同男朋友兩個人一齊面對呢個心結啦~

男爵府

引用:好煩呀!唔知點同屋企人講我有咗BB,因為我

原帖由 porkchop_2008 於 12-04-24 發表
好煩呀!唔知點同屋企人講我有咗BB,因為我怕屋企人叫我結婚。
其實我有個怕咗十幾年拖嘅男朋友,但我從來 ...
唔大搞簽個名有幾難?保障自己bb快d去註冊啦!

禁止訪問

回覆 回覆:porkchop_2008的帖子

禁止訪問

子爵府

回覆:20120110 的帖子

學校點知係私生定婚生子?

珍珠宮

回覆:porkchop_2008 的帖子

為何怕結婚?

珍珠宮

唔想簽名,叫食餐飯,扮結婚算

別墅

i feel for you. i don't agree that getting married is a 保障 on anything. if a guy wants to, he doesn't need to do anything. marriage doesn't mean anything at all, especially if you are richer. i guess the only reason i married is because my family needs me to be married and i know if this is the guy to spend the rest of life with, then i probably will have children due to the expectation of both parents. if having baby, better younger than older. i don't want to get married personally. and the worst is, i have baby very soon after marriage, but besides the very reason, i still don't know why marriage is good.

anyway, it's personal choice. but to me, because we live in this society, there's certain norms that unless you are strong, it's easier to live if u follow. most people won't understand why you are not married but bear child. most people finds it negative, which may affect child development.

大宅

引用:Quote:Abbyling 發表於 12-4-24 14:59 回覆

原帖由 porkchop_2008 於 12-04-24 發表
其實我哋都有共識, 我話唔簽紙佢都OK, 只係話過到我屋企個關佢就冇所謂.
sorry,我先小人。。。你係咪驚有咩事離婚佢會分你層樓呀?

珍珠宮

2018復活節勳章

其實結婚唔係一紙婚書咁簡單,除咗名正言順之外,亦有法律上嘅保障,以前我都成日覺得只要相愛就唔需要一紙婚書,但結咗婚之後,就開始明白到咩叫名正言順,同拍拖真係唔同,而且如果要小朋友的話,總係覺得好似結咗婚,個感覺上會好d

禁止訪問

引用:學校點知係私生定婚生子?

子爵府

環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 porkchop_2008 的帖子

有時2個人相處得好...真係唔差在一紙婚書....不過好似我朋友咁, 佢男朋友係醫院有手術要做...要簽紙cfm, 女朋友呢一個身份就唔可以簽啦! 太太就唔同, 太太就可以做代表
而且...你地依家都有愛情結晶品啦~ 簽個字! 如果你男朋友無問題, 其實佢都係想俾個最好既保障你地!

第日入院check野....人地問到你先生身體 or 叫你先生簽文件個陣.....唔通你話佢係你男朋友, 簽唔簽得??

如果佢係愛鍚你...當然點都係愛鍚你! 無論你係佢女朋友or 太太既

而簽紙只係法律上既效用, 同責任感既問題! 唔係因為有無bb or 時間長短既~~~

有BB係開心事....你父母OR佢父母都應該會好開心呢一個消息架!! 加油呀!!!!

首頁

尾頁

跳至