自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

熱血金章

iczzzz 發表於 12-5-15 16:40
我阿媽迫我喺個女100日大時剃光頭,話bb會聰明啲同聽話啲,我唔肯,佢話我自私,寧願佢個孫女變蠢都唔聽佢 ...

我估你100日大時, 你媽媽都有幫你剃頭髮, 但又唔覺你好聽話喎.

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

iczzzz 發表於 12-5-15 16:50
我湊㗎

咁即係無求於人, 一於下令唔俾佢單獨同 b 女一齊, 唔俾機會佢講你壞話

水晶宮

畀面勳章

做咩迫我同個女剃光頭喎!

我對仔女都無剃光頭(無剪過).

我覺得光頭唔靚.

男爵府

引用:Quote:iczzzz+發表於+12-5-15+16:40+我阿媽

原帖由 toffeetong 於 12-05-15 發表
我估你100日大時, 你媽媽都有幫你剃頭髮, 但又覺你好聽話喎.
但我今日唔聽佢話喎係咪要咁同佢講呢?

大宅

我無囉!!! 上網睇到 ~~~~~~ 勿給嬰兒剃胎毛

許多年輕的父母喜歡在嬰兒滿月以後就給嬰兒剃胎髮、刮眉毛。他們以爲這樣做的結果可使孩子
將來的頭髮眉毛長得又黑又密。其實,這種做法是缺乏科學依據的。中醫認爲“發爲血之餘”。
只要身體好,頭髮就長得快,長得密;而身體不健康的人的頭髮,就長得比較稀少甚至成片脫落
... ,而且頭髮枯黃無光澤。另外,嬰兒的皮膚薄而嫩,表皮的角質層發育不完全,剃頭刮眉毛時嬰
兒無知好動不易配合,很容易損傷皮膚使細菌乘虛而入,從而引起皮膚化膿性炎症和其他感染性
疾病。

如果細菌侵入皮膚的毛髮根部引起毛囊炎,還會影響頭髮的正常生長,甚至引起脫髮。如果眉毛處
發生感染、潰爛,潰爛愈後再結疤,那就再也長不處眉毛來了。一般來講,嬰兒在出生後的3——6
個月中,眉毛會自行脫落更換,進行新陳代謝。因此,年輕的父母不要給滿月的嬰兒剃胎毛、刮眉毛
,那是一件有害無益的事情。

牛精仔    發表於 12-5-15 17:03

禁止訪問

公爵府

回覆:做咩迫我同個女剃光頭喎!

No. 剃左好醜樣。

男爵府

引用:我無囉!!!+上網睇到+~~~~~~++++勿給嬰兒剃

原帖由 SiuOnOn 於 12-05-15 發表
我無囉!!! 上網睇到 ~~~~~~ 勿給嬰兒剃胎毛

許多年輕的父母喜歡在嬰兒滿月以後就給嬰兒剃胎髮、刮眉毛 ...
多謝妳!呢段嘢要俾佢睇呀

大宅

我三個仔女都有剃,大仔同二女滿左月就剃,細女就過左100日先剃,因為我用左佢地自己果D頭髮每人整左一支屬於佢地自己既毛筆!

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我個女都冇, 可能因為咁, 佢地好奀皮
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+晴B媽+於+12-05-15+發表我女

原帖由 iczzzz 於 12-05-15 發表
剃咗唔靚女嘛.....
好多事都係權衡輕重,又唔係叫你bb一世光頭。光頭幾個月vs失感情10年8載,邊樣緊要d先?

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 回覆:iczzzz的帖子

冇剃呀

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我無幫個仔剃過喎,
B仔咁細剃呀?
咪好牙煙?

珍珠宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

我囡囡都冇剃頭D頭髮都好靚喎,女仔剃左頭真係唔係咁靚囉!

大宅

引用:我阿媽迫我喺個女100日大時剃光頭,話bb會

原帖由 iczzzz 於 12-05-15 發表
我阿媽迫我喺個女100日大時剃光頭,話bb會聰明啲同聽話啲,我唔肯,佢話我自私,寧願佢個孫女變蠢都唔聽佢 ...
有,不過我個係仔,滿月之後剃過2次!

伯爵府

BK Milk勳章

做咩迫我同個女剃光頭喎!

兩個都無剃。。
如果剃啲頭髮會容易生到“樹”起晒同粗左。。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

iczzzz 發表於 12-5-15 16:40

我冇剃, 好地地有頭髮都不知幾四正, 我見D人成日話BB小頭髮, 要剃光先生得靚, 都唔知咩理論

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

您同佢講:<雅媽我想您聰明d,您快d去剃光頭啦.>

公爵府

開心吸收勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

i did not do this when my boy is a baby wor...
i think its not a must to do so lor.

珍珠宮

熱血金章

iczzzz 發表於 12-5-15 16:56
但我今日唔聽佢話喎係咪要咁同佢講呢?

你唔怕佢xyz@$%既, 你就講啦!
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

首頁
12345...9

尾頁

跳至