論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:babii.yan 的帖子

已Confirm 嗎?要俾幾多?保險無得退係咪?

大宅

回覆 JoannMok 的帖子

我由1月24 號請工人, 3月4號批了個visa, 由菲律賓13/3, 26/3, 開幾次會.... 最後bargin到現在, 終於由 $5500 講到都係要俾 $4000.... 無辦法... 因為等工人用湊2個小朋友, 香港啲完約工人又唔肯做.. 所以都係要俾 $4000蚊.... 香港僱主真係無保障.... 慘慘慘....

到最後係$6000+$4000=$10,000 請個陌生人到我屋企... 無保証.. 靠博運氣.. 睇彩數 :(

請問各位jm 有無妥協呀? 你地啲agent 到最後要收加幾多附加費呀? 大家交流一下.... :(

大宅

Louisa88 發表於 13-4-3 16:11
回覆 JoannMok 的帖子

我由1月24 號請工人, 3月4號批了個visa, 由菲律賓13/3, 26/3, 開幾次會.... 最後bar ...
我要加$3000

大宅

回覆 babii.yan 的帖子

你俾咗未呀? 你幾時請呀?

大宅

我決定咗, 一定要再加, 就唔請了, AGENT差唔多退返全額, 只係扣小小香港簽證費, 放心啦. 俾個讚佢.

男爵府

回覆:Agent 話我知, 13/3 菲律賓政府開大會..加agent fee 工人才可到港

得x 真係覆左我喇,工人會係20號晚到港。。佢今次無吹水

大宅

回覆 Louisa88 的帖子

我去年換了三個工人, 要湊二個小孩
不要咁灰
我地去打工, 對公司都係 '陌生'.
最緊要記住 '唔好鬧工人'....會開心好多...

佢偷食偷懶...偷xxx...都唔會比我地一次比$10,000 多....睇開d....小心d...

我比左$7000, 可能要加$5,500...= $12,000...

子爵府

回覆:Agent 話我知, 13/3 菲律賓政府開大會..加agent fee 工人才可到港

今日再追問真係有好明確既回覆----「菲agent唔肯比我個工人黎」,我係堅持唔比額外錢,但我覺得無問題,最緊要唔好再拖,我㨂緊本地,有完約,我計過我情願請本地,成萬蚊夠換過個本地兩次啦!反正海外都未得仲可能思鄉。我見左兩個居然係仲做緊想自己break contract 找新僱主,所以大家真係小心同有預算,話唔定你個工人都有異心找更好的,真係難為我地僱主,其實我真係為啖氣點都唔比。

大宅

回覆 meowfish 的帖子

咁你唸住俾$5500 嗎..? 可否講價呀?

我個agent 話有啲公司例如得 x 不用俾附加費, 因為呢筆費用, 由工人俾, 但係工人到港, 可能會辭職, 去領事館投訴, 退回費用後, 再去澳門一陣, 等新employer 請... 即係又係煩.... 我地又要再搵工人...

(當然唔知真定假啦...???) 只跟大家分享我所知道事情... @@

禁止訪問

禁止訪問

引用:回覆+meowfish+的帖子 咁你唸住俾$5500+嗎

子爵府

我剛問左得成海外菲收$6980,另加$1200菲保險,講到明係唔洗比額外錢,但我3月中時只係三仟幾再加$1200,其實得成係加左價。

男爵府

引用:我剛問左得成海外菲收$6980,另加$1200菲保

原帖由 elysion 於 13-04-03 發表
我剛問左得成海外菲收$6980,另加$1200菲保險,講到明係唔洗比額外錢,但我3月中時只係三仟幾再加$1200,其 ...
我12月請係4980 加1200菲律賓保險費

JoannMok  yes, i got the same result too.  i asked the staff whether there is any additional fee. ans - NO.  發表於 13-4-4 16:59

複式洋房

回覆 Louisa88 的帖子

冇法,得x吾收additional fee, 其實都有可能工人來港後會resign. 真是博一博架。點都好過比左先,然後再博炒或choose employer.來了的話,點都叫case close! 也許加多些人工給她,望她留下!
得X today call me and say my overseas maid will come in mid April. 信余先!

男爵府

回覆:chiuchun 的帖子

Oic , thx !

複式洋房

回覆 elysion 的帖子

Agree. That's why I sad before. Come or not come, at least tell us, we will know what we have to do next. I will suggest u to change the plan, employe local. Very risk to employe overseas with extra 5000 dollar.

別墅

回覆:AmieMaMa 的帖子

我間agent 要我再比多$8000!我話我唔比,叫佢退返已付既Agent fee, 但係Agent 唔肯退。只係退返$1200 比菲既tax!究竟合唔合理?!係我1月尾申請既時候都冇講話要比多額外!

大宅

我個agent咬牙切齒話所有agent都要加!唔係剩係香港,新加坡,台灣都一樣!我要加$6000

民房

回覆:CC1205 的帖子

我個Agent話三月前個批唔駛加。我之前個妹妹好勤力,個人比較純,點知嚟到一個月就好似比同鄉敎壞咁,入咗兩次急症室,睇過私家都話冇嘢!跟住藉口一蘿蘿要返賓,結果梗後放飛機啦!到呢個二月尾攪好Visa,點知又撞啱個邊Agent玩嘢,本比Agent話急就要比多$5,500,不過佢都有良心加句,比咗並不代表佢會做足兩年!禽日個Agent來電話妹妺今日會到港,但佢都答唔到我問佢個妹妹有無心做完個約!政府其實知道印賓工人供應人數已供不應求及質素每𣲵愈下,點解可以增加輸入司理蘭卡等其他國家工人,而唔考慮輸入內地同胞幫幫手?

珍珠宮

好媽媽勳章

Urgrypooroldman 發表於 13-4-4 03:11
我個Agent話三月前個批唔駛加。我之前個妹妹好勤力,個人比較純,點知嚟到一個月就好似比同鄉敎壞咁,入咗 ...

內地人工愈來愈高了, 香港請唔起, 依家深圳上海大把市場, 黑市大6工都搵唔到了~

首頁

尾頁

跳至