自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

pauline_c 發表於 22-4-1 12:59
我唔了解英國讀中小學係點,朋友仔女好開心咁。姨甥喺美國讀小學,見佢真係好開心。
喺香港,自己 hea 身 ...

某程度上係美國hea 讀都有大學收,只要你唔concern 排名. 但香港學位咁短缺,家長自然會俾壓力希望小朋友入到. 供求問題啦

侯爵府

咁香港如果你唔理其他人點睇都可以好舒服好放鬆,即讀唔到大學就唔讀,讀書唔好就搵sales工,大把工唔要求學歷,住公屋又得住偏遠地區屋又得,食嘢自己煮,衣褲鞋襪生活用品好有限 不過係個人心大,先比來比去,覺得自己不如人

侯爵府

[quote]jasprincess 發表於 22-4-2 14:39
某程度上係美國hea 讀都有大學收,只要你唔concern 排名. 但香港學位咁短缺,家長自然會俾壓力希望小朋友 ...[/quo
而家做大學生易好多啦,副學士駁上去又得,私立大學又得,,其實全部升大學都得,不過大家肯唔肯接受到時大學生做普通工呢?即賓姐姐都係大學生不過做家庭工,美國大學生做侍應,,其實華人父母唔會接受大學生子女做勞力工囉

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

珍珠宮

thankyou201020 發表於 22-3-31 18:07
你親戚這些根本去那兒都是唔識教小朋友同做人,做到高層讀到MS都唔代表識思考,佢所講要考慮點根本就是作出 ...

睇法相同
同身處何地無關

做父母嘅缺乏獨立思考同分析能力,只注重催谷學術成績,忽略小朋友品德同建立良好親子關係,以致仔女年紀小小便口出狂言

珍珠宮

我想知多唔多人回流?我見好多做代購

珍珠宮

babytt2 發表於 22-4-2 13:22
香港家長是否接受到成百萬讀個學位,但就做基層??

呢個係一個好問題,因人而異,不過我接觸到既家長,言談間都從來冇討論過想仔女將來做啲咩工或對佢哋有咩期望(例如傳統父母會希望仔女讀間好既大學,入神科,搵份好工之類)唔知係佢哋已經有晒planning,仔女唔做都唔洗憂果啲。最多討論下會送仔女去邊個國家,因為果度有親人可照應之類。
我自己係接受我女將來做自己鐘意既野就得,我一直同佢講,你鐘意既,就全力以赴,唔好懶懶閒咁就得,讀書都係,我唔介意你成績差,我介意你唔盡力唔用心去做。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

lovebb2 發表於 22-4-2 13:43
yes, 我okay㗎

但大前題是 : 夫婦 要有足夠錢 應付退休生活, 不用靠子女養

咁真係要有返咁上下錢燒先得

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

pauline_c 發表於 22-4-1 12:59
我唔了解英國讀中小學係點,朋友仔女好開心咁。姨甥喺美國讀小學,見佢真係好開心。
喺香港,自己 hea 身 ...

我個真係返得好開心,係考試試仲多咗時間玩,因為唔洗做功課。老師直頭講,讀書唔係唯一出路,讀得叻都唔一定搵到好工。
佢話唔想zoom ,想快啲返學,因為可以同同學玩。

珍珠宮

babytt2 發表於 22-4-2 20:46
咁真係要有返咁上下錢燒先得

咁樓主朋友原本係香港有份好pay既工,其實負擔得起架。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

洋房

回覆樓主:

英國既跨階層係好難,嚮香港靠讀書搵份好工,公屋仔買私樓步入中產,其實幾率比嚮英國大。happy learning係好,但英國升中考都係一樣決定左小朋友日後既成就,有資源既家庭一樣追求學區房、補習刷題、催谷教育,除非放養,只要自己接受到,嚮香港一樣可以

https://www.bbc.com/ukchina/simp/51223283

珍珠宮

accambridge 發表於 22-4-2 21:26
英國既跨階層係好難,嚮香港靠讀書搵份好工,公屋仔買私樓步入中產,其實幾率比嚮英國大。happy learning係 ...

每個地方學區好樓價相對貴
窮區除了治安差還有好多問題發生
以前睇過報導英國頗多未婚少女懷孕
大住肚返中學好閒事
而且好多福利援助
而家經濟差唔知仲有無福利

已刪除用户

大宅

pauline_c 發表於 22-4-2 22:09
喺香港,跨階層難咗好多喇~

香港努力入大學,自己有料考入大機構!大有人在!

已刪除用户

男爵府

坦白講,如果做到總監,人工高收入好,我又未必會移。
有錢送仔女出去讀書就算

伯爵府

牛年勳章

lovebb2 發表於 22-3-31 13:40
ESF 一年13萬左右 又不用交denbuture

係香港就算讀 ESF / IS 都吾代表你入到 HKU / CU 嘛。
無可否認去外國就幾乎可以讀到大學畢業。
所謂壓力細,咪係呢度。

我認為可以為仔女移民的話,都不妨一試。仔女大左,想返香港咪返囉。

雙贏!

男爵府

榮盛 發表於 22-4-2 15:01
咁香港如果你唔理其他人點睇都可以好舒服好放鬆,即讀唔到大學就唔讀,讀書唔好就搵sales工,大把工唔要求 ...

但係走既人覺得香港無自由

大宅

yurijm 發表於 22-3-31 13:23
返咗了
已經搵到工啦,租緊樓
之前賣咗自住樓,移民成本始終唔低

唔出過去唔會心熄。返黎香港會更加珍惜一切

子爵府

yurijm 發表於 22-3-31 13:15
完全正確
我親戚就係話,之前在香港點都唔明
真真實實去到外地,突然之間就明了

真係唔講就無人醒咁。我都覺得樓上講得對。外國可以求其,點解香港一定要叻,補習,補習,再補習。。根本係人的心態要改變。

首頁

尾頁

跳至