嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想織條頸巾比我個仔仔,佢宜家7個半月,可以織d咩花會適合呢?可否介紹給我呀~!!thx!!

大宅

有冇人織過呢件, 其中有個符號(成個格仔油黑左o個個)唔係好識織, 可唔可以幫下我, 上網又搵唔到, THANKS!

http://picasaweb.google.ru/Nata.izumrud/LetSKnitSeries036Month#5216790019597618978

子爵府

織到果針時,先織一針下針(唔好甩針住)跟手一個扭空針(即加針)再織多一次下針(呢3針喺係同一針上織),跟住反轉織多行,頭先織完果3針(下,加,下)織3針高針,再反轉將呢3針織返埋一針(/l\),唔知咁講你明唔明呢
原帖由 htidemama 於 09-9-10 21:12 發表
有冇人織過呢件, 其中有個符號(成個格仔油黑左o個個)唔係好識織, 可唔可以幫下我, 上網又搵唔到, THANKS!

http://picasaweb.google.ru/Nata.izumrud/LetSKnitSeries036Month#5216790019597618978 ...

未經本人許可, 不得轉載

子爵府

織蝴蝶巾啦,一高一低波蘿花都好靚
原帖由 vicky2702 於 09-9-10 17:54 發表
我想織條頸巾比我個仔仔,佢宜家7個半月,可以織d咩花會適合呢?可否介紹給我呀~!!thx!!

大宅

唔該哂...等我試下先

原帖由 Lulu皇后 於 09-9-10 22:27 發表
織到果針時,先織一針下針(唔好甩針住)跟手一個扭空針(即加針)再織多一次下針(呢3針喺係同一針上織),跟住反轉織多行,頭先織完果3針(下,加,下)織3針高針,再反轉將呢3針織返埋一針(/l\),唔知咁講你明唔明呢 ...

大宅

試左啦, 但好似唔知啱唔啱, 同埋下面個LONE好大...

男爵府

芒果, tracy
因為個網站唔係我的,我唔post出來...前幾日又忙...我而家pm你地啦...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

Smile,

依家唔駛喇,因為Fanny 已經 e 貓咗畀我喇。

不過我都有啲嘢想問,上次响 Mcube 度訂咗啲線依家想攞出嚟鈎,但個 label 有啲睇唔明想問一問,响 label 後面咪寫住 棒針 - 4-5, 鈎針 - 3-5,咁即係鈎針要用3-5mm 定係用3/0 - 5/0嘅針去鈎呀?

原帖由 Smilesun 於 09-9-11 11:26 發表
芒果, tracy
因為個網站唔係我的,我唔post出來...前幾日又忙...我而家pm你地啦...

民房

個pattern 好靚呀,可以send比我嗎?

原帖由 gracefulb 於 09-9-3 15:51 發表

HIHI, 我最近都訂左呢本書呀, 不過未有貨. 收到又可以同大家 share 下d 圖.
http://photo.xuite.net/dada330703/3437069

另外呢, lulu皇后呀, 我想要以下呢個 pattern 呀, 唔知你可唔可以 email 比我呢?
http: ...

大宅

好媽媽勳章

收到~thx~

男爵府

應該係3/0 - 5/0...你鉤咩呀...係唔係BLOG裡面果件大製作...

原帖由 HoneyTracy 於 09-9-11 11:34 發表
Smile,

依家唔駛喇,因為Fanny 已經 e 貓咗畀我喇。

不過我都有啲嘢想問,上次响 Mcube 度訂咗啲線依家想攞出嚟鈎,但個 label 有啲睇唔明想問一問,响 label 後面咪寫住 棒針 - 4-5, 鈎針 - 3-5,咁即係鈎針要用3-5mm 定係 ...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

子爵府

原帖由 Lulu皇后 於 09-9-10 22:34 發表
織蝴蝶巾啦,一高一低波蘿花都好靚

系啦/. 織蝴蝶巾好. 我上年織了幾條, 不過用BB 冷呀 ...
好快, 1-2 晚已織好....

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我以前織過, 係有個大lone 架,
原帖由 htidemama 於 09-9-10 23:54 發表
試左啦, 但好似唔知啱唔啱, 同埋下面個LONE好大...

大宅

suppose 係唔係應該有一粒凸出黎, 但織完又唔明顯

原帖由 peaceaa1122 於 09-9-12 18:32 發表
我以前織過, 係有個大lone 架,

珍珠宮

係呀, 我都覺得好奇怪. 唔凸仲好大個lone. 最後都放棄左呢個pattern.

但好多年前我織過類似的凸花, 係大約來回織兩次, 好靚,最衰唔記得點織.

原帖由 htidemama 於 09-9-14 11:35 發表
suppose 係唔係應該有一粒凸出黎, 但織完又唔明顯

子爵府

你可以用勾針勾果粒野,都好靚架,你織到果針,改用勾針先勾3個鎖針,再勾2-3個中長針,如果想大粒d就勾多1-2針中長針,勾好套返上去就ok都好易,效果好好多架
原帖由 peaceaa1122 於 09-9-14 11:40 發表
係呀, 我都覺得好奇怪. 唔凸仲好大個lone. 最後都放棄左呢個pattern.

但好多年前我織過類似的凸花, 係大約來回織兩次, 好靚,最衰唔記得點織.

子爵府

HIHI你地有沒有人在這網訂過冷... 冬天織, 有邊隻比較好, 可不可以介紹下???

http://item.rakuten.co.jp/yanagiya/rsf10284/

同埋我想問, 我想買一種冷. 是冷有一點點其他顏色的,
有沒有人知在哪裡有得買??? 

我想買呀 ?? THANKS

子爵府

我都想買d mohair勾披肩,同埋手袋手抽,諗住用d公仔冷勾個彩色手抽手袋
原帖由 yanyvonne 於 09-9-14 14:10 發表
HIHI你地有沒有人在這網訂過冷... 冬天織, 有邊隻比較好, 可不可以介紹下???

http://item.rakuten.co.jp/yanagiya/rsf10284/

同埋我想問, 我想買一種冷. 是冷有一點點其他顏色的,
有沒有人知在哪裡有得買??? 

我想 ...

男爵府

BK Milk勳章

2009/9 織比囡囡.

珍珠宮

你間色係有兩度, 呢件都間得好靚呀

原帖由 fannyyug 於 09-9-14 15:56 發表
?TTAqCsKBuVzQimh5
2009/9 織比囡囡.

首頁

尾頁

跳至