想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實我想問吓..我下個cycle開始ivf...咁我今個cycle有咩可以做同唔可以做架...好似食同日常生活方面..有咩要留意呢?

大宅

請問你哋, 如果BINGO咗, 計個bb週數,應点計?
應由M第一天照計?......定還是抽卵日?(因抽卵日人人唔同,有早有遲,這天才開始分裂)......定放日?......THANKS

複式洋房

可以做下運動(至少30mins)~等子宮血液循環好o的~對針藥吸收好o的
可以飲花膠竹絲雞湯~滋陰養血
可以食無花果乾~對新陳代謝好
可以開始日日食葉酸400mg
可以補充蛋白質~蛋白、牛奶及芝士
可以用熱/薑水浸腳~血液循環好o的
可以去做針灸
可以多食蔬菜水果~多纖維及維他命c
可以飲紅棗水~補血

唔可以食生冷野~
唔可以飲凍野
少飲茶及咖啡
唔好飲酒~唔好吸煙~二手煙都唔好
IVF開始~就唔可以去做腳底按摩
唔好照X-RAY~有輻射

好好調理自己身體~保持身體健康~祝你IVF成功!!!

原帖由 mmbon 於 10-7-15 15:36 發表
其實我想問吓..我下個cycle開始ivf...咁我今個cycle有咩可以做同唔可以做架...好似食同日常生活方面..有咩要留意呢?

複式洋房

BB周數由你M第一天計

原帖由 WhiteDiamond 於 10-7-15 15:42 發表
請問你哋, 如果BINGO咗, 計個bb週數,應点計?
應由M第一天照計?......定還是抽卵日?(因抽卵日人人唔同,有早有遲,這天才開始分裂)......定放日?......THANKS ...

大宅

咁我今日係放胎第7日...

sukudo, 你呢幾日點呀? 我覺我好攰, 成日都想瞓, 但都堅持每日出去行45分鐘, 之前那幾天很熱, 很辛苦, 夜晚開冷氣瞓, 唔知點解都熱醒, 今日涼 d , 好好多....

複式洋房

嘩..乜咁多野要留要..多謝晒你既資料..好詳盡..一定要食好少少先得喇

原帖由 ccaewsc 於 10-7-15 16:18 發表
可以做下運動(至少30mins)~等子宮血液循環好o的~對針藥吸收好o的
可以飲花膠竹絲雞湯~滋陰養血
可以食無花果乾~對新陳代謝好
可以開始日日食葉酸400mg
可以補充蛋白質~蛋白、牛奶及芝士
可以用熱/薑水浸腳~血液循環 ...

男爵府

原帖由 happy-coco 於 10-7-15 16:22 發表
咁我今日係放胎第7日...

sukudo, 你呢幾日點呀? 我覺我好攰, 成日都想瞓, 但都堅持每日出去行45分鐘, 之前那幾天很熱, 很辛苦, 夜晚開冷氣瞓, 唔知點解都熱醒, 今日涼 d , 好好多.... ...

我今日開始返工啦, 返工反而分下心, 無咁緊張好DD, 我因為要塞藥, SO日日都要早小小起身, SO真係好攰

你呢? 你係唔係唔駛塞藥架? 你多唔多分泌呀?

男爵府

想問下呢, 其實塞藥早晚1次架麻? 咁如果我晚上10:30塞完, 早上6:00又塞, 會唔會D時間唔係太夾, 會唔會早上D藥力LAST唔到夜晚呢?

另外, 你地塞藥塞到放胎後幾多日架?

大宅

sukudo

我早晚1次, 每次1粒, 因為我本身係屋企做 freelance, 所以唔洗出門返工, 我都係早上十時一次, 晚上大約11時一次, 醫生叫我塞到覆診 check bingo 那天, 即係放胎後第14天...

我記得我上次ET時, 第11日已經覺得勁 M feel, 到第14天覆診都未來, 但醫生話停左塞藥, 而又唔 bingo, M 就會第2日來

原帖由 sukudo 於 10-7-15 16:43 發表
想問下呢, 其實塞藥早晚1次架麻? 咁如果我晚上10:30塞完, 早上6:00又塞, 會唔會D時間唔係太夾, 會唔會早上D藥力LAST唔到夜晚呢?

另外, 你地塞藥塞到放胎後幾多日架? ...

男爵府

原帖由 happy-coco 於 10-7-15 17:57 發表
sukudo

我早晚1次, 每次1粒, 因為我本身係屋企做 freelance, 所以唔洗出門返工, 我都係早上十時一次, 晚上大約11時一次, 醫生叫我塞到覆診 check bingo 那天, 即係放胎後第14天...

我記得我上次ET時, 第11日已經覺 ...

明白哂, 咁我今晚再早少少塞, 9:30就塞啦, 盡量隔耐D先塞第2次

咁你果時放胎後幾多日CHECK BINGO呀?

大宅

我冇自己 check bingo 呀, 因為自己 feel 到勁 M come, 我係放胎後第14日返醫生度覆診 check bingo 的

複式洋房

原帖由 happy-coco 於 10-7-15 08:11 發表
bkk

嘔咗幾次咁辛苦, 咁你今日要好好休息啦, 聽日接 bbs 回家

happy-coco,

真係嘔得好勁,連手都抽筋,不過休息咗一晚好好多啦,第二日仲返工,今日放埋胎,希望承你貴言成功接 bbs 回家啦!

你都加油,下星期聽你好消息!

複式洋房

原帖由 dada328ky 於 10-7-15 09:26 發表
BKK
你今日係唔係去帶bbs返屋企呀?
加油啊....

dada328ky,

多謝你的鼓勵!

係呀,今日帶bbs返屋企,希望佢會乖乖地痴實我!

複式洋房

原帖由 susan19771118 於 10-7-15 12:43 發表
Bkk,

一定冇問題, 呢度孕氣都幾旺場. 我覺得你哋都會好快BINGO 過版. GOOD LUCK!!!

SUSAN

susan,

多謝你既正能量!
衷心希望沾到大家的孕氣,bingo 過版!

另外,想請教吓你,放胎後下腹和肚會唔會有吉吉下同扯住的感覺?我今晚有呀,有d担心唔正常呀!

複式洋房

原帖由 sukudo 於 10-7-15 13:21 發表

BKK
聽日帶BB'S返屋企啦, 要小心休息呀, 等你既秘密

sukudo,

多謝你!

今日吳醫生俾咗BB'S我帶返屋企,希望好快我和你都有秘密! :>

今日休息完聽日仲要返工,好彩跟住就係weekend,可以抖多2日。你剛剛放完假,返工忙嗎?

你放胎後下腹和肚會唔會有吉吉下同扯住的感覺?我今晚有呀,有d担心唔正常呀!

大宅

bkk,

因為你抽完蛋, 內裡有傷口, 所以會有吉吉地同扯住, 正常的, 不用擔心, relax

複式洋房

原帖由 happy-coco 於 10-7-15 23:03 發表
bkk,

因為你抽完蛋, 內裡有傷口, 所以會有吉吉地同扯住, 正常的, 不用擔心, relax

happy-coco,

但係今日我放埋胎喇,個肚同下腹仲會吉吉地同扯住架?

大宅

bkk,

因為傷口未好嘛, 我上次抽左17粒蛋, 所以有17個傷口, 放完胎後頭3日都係吉吉地呀, 其他 jm 都會有同樣情況, 如果抽得多蛋, 即係多傷口, 仲會吉多幾日, 有些 jm 開頭幾日有少少啡 tim, 你唔好咁擔心, 冇事的, 好好休息

複式洋房

見你地有D已經放咗胎搞到我都好心急添..希望你地快D有個不能說的秘密啦..

男爵府

原帖由 bkk 於 10-7-15 23:02 發表

sukudo,

多謝你!

今日吳醫生俾咗BB'S我帶返屋企,希望好快我和你都有秘密! :>

今日休息完聽日仲要返工,好彩跟住就係weekend,可以抖多2日。你剛剛放完假,返工忙嗎?

你放胎後下腹和肚會唔會有吉吉下同扯住的感覺?我今晚有 ...

你返黎啦...YEAH...我蛋唔多呀, 所以抽完都無咩野, 你有吉吉地, 即係蛋多, 係好事呀...

你共抽左幾多粒蛋呀? 今日醫生有無同你講你D蛋蛋咩GRADE? 今日放左幾多粒呀? 記得好好休息

首頁

尾頁

跳至