母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 honey2h 於 08-5-6 14:48 發表
Ding ma, Hope you feel better after ventilated here! Cheer up please!

Hayes get running nose & coughing too!
We try to separate w. 2 monkeys for protecting little Hughes.

Remember to keep h ...

丁家呢兩個星期輪住病.

丁丁咳流鼻水--->丁媽喉嚨痛---->噹噹鼻水同咳--->丁爸喉嚨痛

源頭係丁丁,間屋有幾大喎!我地有開空氣清新機,但係難阻止丁丁成日無端端咀噹噹!叫丁丁唔好錫噹噹個咀,佢就偏要錫,一係就錫到噹噹成塊面口水!

最慘係噹噹要食抗生素!

我可能係因為HORMONE問題啦,尋日同今都因為噹噹的問題攪到好DOWN.尋日我仲無理丁丁自己訓左覺,傻丁叫我陪佢睇書,我都唔理,最後傻丁就爬上大床,迫我陪訓!

大宅

原文章由 bbpooh 於 08-5-6 15:02 發表

我可能係因為HORMONE問題啦,尋日同今都因為噹噹的問題攪到好DOWN.尋日我仲無理丁丁自己訓左覺,傻丁叫我陪佢睇書,我都唔理,最後傻丁就爬上大床,迫我陪訓!

可能妳剛剛返工, 未習慣呢....好似d細佬仔放咗好耐假, 再返學一樣, 要時間 adjust.

大宅

Good point! Good point!

In order to help Hayes recover soon, lazy me have started to express one-side mama milk for Hayes since Sunday. Papa urged me to do so, coz. he was heartbroken when hearing his darling Hayes's coughing!

原文章由 Cyntoby 於 08-5-6 14:46 發表

咪當儲多d抗體囉, 彥琳早兩日都被琛彥傳染咗d咳, 都食咗2日藥. 噹噹有媽媽奶, 好快無事咖啦!!!
God is here with us! ^ ^

大宅

丁媽, 你唔記得聖經上面既說話lar 咩? 你都識得安慰我同nan_nan啦! 快d恢復信心啦!

大宅

Haha, laugh C me!
Nursing mama has no choice, 傻丁爬上大床, 迫you陪訓....I think about Night Club!

最後傻丁就爬上大床,迫我陪訓!
God is here with us! ^ ^

男爵府

原文章由 honey2h 於 08-5-6 15:21 發表
Good point! Good point!

In order to help Hayes recover soon, lazy me have started to express one-side mama milk for Hayes since Sunday. Papa urged me to do so, coz. he was heartbroken when ...

同丁爸一樣,見丁丁唔適服,就會話比D媽媽奶佢飲!奶爸有時都好攪笑!

男爵府

原文章由 onyeebb 於 08-5-6 15:27 發表

丁媽, 你唔記得聖經上面既說話lar 咩? 你都識得安慰我同nan_nan啦! 快d恢復信心啦!

YES MADAM!

大宅

星期六我家慶祝mother's day, 我想用焗爐整一樣食物, 但因為我媽唔食牛油, 有冇食物係用焗爐整但唔駛落牛油既呢? 一般蛋糕, cookies都要用牛油. 請candy, strawberrys, nan_nan, 丁媽指教, thanks!

男爵府

原文章由 onyeebb 於 08-5-6 16:09 發表
星期六我家慶祝mother's day, 我想用焗爐整一樣食物, 但因為我媽唔食牛油, 有冇食物係用焗爐整但唔駛落牛油既呢? 一般蛋糕, cookies都要用牛油. 請candy, strawberrys, nan_nan, 丁媽指教, thanks! ...

原來有好多都唔洗用牛油咖

例如:花生酥,朱古力果仁脆脆,幸運曲奇,蛋白杏仁脆片

http://www.leisure-cat.com/frm_1000_cookie.htm

大宅

如果各位有時間(花妳4:49)同有興趣嘅話:~~

可以去吸吸:~~

http://hk.youtube.com/watch?v=mEaF62hpJQg

唔單只吸吸.....最好開埋喇叭/耳筒聽下~~~

[ 本文章最後由 Cyntoby 於 08-5-6 18:33 編輯 ]

男爵府

番來 lu. 經過一個星期我日日係屋企經常同妹妹做按摩後, 今日物理治療師話妹妹雙腳綳緊情況有改善 不過 ...... 今日又話妹妹頸項有一面比較綳緊, 除咗要我係屋企同佢做 d 按摩之外, 仲一次過排咗六次期俾佢返去做拉頸運動 往後六個星期, 我都要每星期放半日假陪妹妹覆診 lu, 如果係咁, 咁我就 ........ 可以接埋晴晴放學添, 究竟好事 定壞事呢

男爵府

Toby? 係咪即係 2彥 papa? 我認人相當差o架, 好多時有 d 唔係成日見o既同事係街 or 電梯撞倒叫我, 我都唔認得佢哋, 要其他同事講番佢哋係邊個

妹妹訓咗, 我唔敢開咁大聲, 等我有機會再 click 嚟睇.

原文章由 Cyntoby 於 08-5-6 18:30 發表
如果各位有時間(花妳4:49)同有興趣嘅話:~~

可以去吸吸:~~

http://hk.youtube.com/watch?v=mEaF62hpJQg

唔單只吸吸.....最好開埋喇叭/耳筒聽下~~~

男爵府

AGREE!! 應該係放大假後返工後群症, 有無貼丁噹 d 相係公司解吓相思之苦 ar? 有時做得辛苦 or 心掛掛時, 望吓會醒神好多o架. 我公司 ...... 貼咗超過 30 張

原文章由 Cyntoby 於 08-5-6 15:11 發表

可能妳剛剛返工, 未習慣呢....好似d細佬仔放咗好耐假, 再返學一樣, 要時間 adjust.

男爵府

咁就要麻煩妳一次, 唔該曬

我睇咗 lu, 晴晴都係著緊 14.5 碼, 只要對鞋個鞋面夠厚, 咁就會穿得落. 點講呢? 即係最好只係一條帶 "綳" 過嚟, 如果丁字款就會有 d 危機. 唔知咁講妳明唔明

原文章由 onyeebb 於 08-5-6 14:29 發表

just a pair of sandals, no problem lar. it's now much easier to bring the kids out.

男爵府

丁噹 ma,

雖然妹妹情況同噹噹唔同, 好難做比較, 不過即使佢減完三個月, 四個半月時去健康院磅都係得 12.5 磅, 比噹噹仲要輕. 問心果句, 我哋大家咁努力餵 mama 奶目的係咩? 咪就係健康 lor. 唔好諗咁多唔開o既o野 la, 會影響奶量o架.

原文章由 bbpooh 於 08-5-6 14:44 發表

唉!我都唔想咁,不過噹噹真係....... 我成日同噹噹講,你可唔可以唔好成日訓覺,可唔可以正正經地食奶,可唔可以用你食手指的時間食下奶.可唔可以食奶時唔好訓覺,可唔可以食奶時掛住笑! ...

[ 本文章最後由 nan_nan 於 08-5-6 22:24 編輯 ]

男爵府

我呢個姐姐都係冇得interview喎, 得張cv, 有褔相, 0經驗, 家有父母細妹....都係博一博!

原文章由 Cyntoby 於 08-5-6 12:00 發表

我請宜家呢個姐姐都無 interview 呀, 只係得張CV (有幅相咁大把), 知道佢在 S'gpore 做過3年嘢, 家庭環境係大女, 父親已離去, 係家庭支柱.......都係賭一鋪!!!!!! ...

男爵府

真係好大個喎 大得咁快o既, milk queen真係唔簡單, 遲o的咪大個哥哥?

原文章由 Cyntoby 於 08-5-6 12:42 發表

唔會呱.......女仔隻腳細d好d喎!!!!!

佢宜家著1-2號鞋仔!!!!

***張相尋日映咖!!!

大宅

今晚公司有貴客到訪, 出咗去食飯洗塵, 返黎妹妹已飲咗奶, 所以宜家泵緊奶中.....

大宅

Hi, just got back from work!

大宅

原文章由 Hellocandy 於 08-5-6 23:51 發表
真係好大個喎 大得咁快o既, milk queen真係唔簡單, 遲o的咪大個哥哥?

Cyntoby,
Wow...彥琳個樣好飽滿啊! 餵到咁真滿足

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊