跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 miumiu29 於 09-7-17 11:38 發表
又有風打?

仲打到正呀.....

大宅

原帖由 CWSHE 於 09-7-17 02:36 發表
就係知有排先有得去旅行,所以八月頭會去旅行一星期。

你就好喇, 好羨慕呀!

我而家每次出街兩三個鐘, 番到屋企已經倦到c, 要即刻瞓覺補數, 重邊有得諗旅行丫
但係我老公就會0係9月自己去兩個幾星期旅行喇, 佢話要0係bbs出世前去佢心目中想去0既地方先wor
我呢? 我就要留0係屋企乖乖等佢番0黎喇, 好慘.....

bb出世後, 我諗都有排冇得去玩喇, 因為帶兩個b去旅行真係要好大陣象, 費時去到都唔enjoy

大宅

原帖由 babeBBDoll 於 09-7-17 10:17 發表

我都想八月去個旅行睇下老公得唔得先, 如果唔得都要去一去澳門食餐勁既

我都好想去澳門食餐勁,但八月真係好熱架....

大宅

各位,
你地遲d放產假係唔係都係拿4/5糧? 我公司只會出4/5糧俾我~
原帖由 LeungBBB 於 09-7-17 11:11 發表

大左肚放no paid leave咁都叫錯有錯著, 有得休息下之如, 買野都可以平日去又冇咁多人.

咁你產假幾時開始?

大宅

原帖由 吉豬B 於 09-7-17 11:42 發表

你就好喇, 好羨慕呀!

我而家每次出街兩三個鐘, 番到屋企已經倦到c, 要即刻瞓覺補數, 重邊有得諗旅行丫
但係我老公就會0係9月自己去兩個幾星期旅行喇, 佢話要0係bbs出世前去佢心目中想去0既地方先wor
我呢? 我就要 ...

咁又係....你係TWINS....都幾辛苦....maybe叫埋屋企人去...去吓D resort law>..好okgar>..好多鬼佬都係咁.....

大宅

原帖由 Piggyhui 於 09-7-17 11:46 發表
各位,
你地遲d放產假係唔係都係拿4/5糧? 我公司只會出4/5糧俾我~

勞工法例係4/5...不過有d公司會照比全份糧.....

大宅

原帖由 monmuifamily 於 2009-7-17 11:34 發表

如果唔係大肚...我去咗旅行LOU....哈哈...雖然放Leave..但老公都要返工呀...無得去買野呀...

我咪10月27開始law>...

我都想呢日start, 但要問問醫生預產期有冇變, 先咁同老細傾

大宅

你就好喇, 好羨慕呀!

我呢? 我就要 ...

我見有人一家大細出動遠行要同賓賓一齊,真係好重皮...

大宅

原帖由 LeungBBB 於 09-7-17 11:50 發表

我都想呢日start, 但要問問醫生預產期有冇變, 先咁同老細傾

OIC.....正常唔會變GAR??? 係唔係???
我唔駛再同老細傾...我同佢講咗一係前2...一係前4...到時先決定.....公司唔會唔比我放.....不過我預咗放產假有可能要work fr home....所以要帶laptop返屋企..同埋我會放長dd假...可能到出年3-4月先返工....好開心.....

大宅

原帖由 jojodic 於 09-7-17 11:56 發表

我見有人一家大細出動遠行要同賓賓一齊,真係好重皮...

係呀....但個D應該無所謂比多份....其實我覺得自己一家3口去都OK GAR>..所以一早已PLAN好BB1yr old就會去旅行celebrate....hehe......

大宅

我公司乜都跟勞工架, 上個月奶奶過身請1日假都扣錢, 一d情份都無的, 我係公司都5年幾了~~都幾失望下的~
原帖由 monmuifamily 於 09-7-17 11:49 發表

勞工法例係4/5...不過有d公司會照比全份糧.....

大宅

原帖由 Piggyhui 於 09-7-17 11:46 發表
各位,

係呀,勞工法例呀MA
我公司都係呀~ 如果公司跟足勞力處就係4/5糧架啦~

大宅

原帖由 Piggyhui 於 09-7-17 12:10 發表
我公司乜都跟勞工架, 上個月奶奶過身請1日假都扣錢, 一d情份都無的, 我係公司都5年幾了~~都幾失望下的~

咁你一年有幾多日有薪假呀.....唔會又係跟勞工得7日呀....

大宅

原帖由 monmuifamily 於 09-7-17 12:06 發表

係呀....但個D應該無所謂比多份....其實我覺得自己一家3口去都OK GAR>..所以一早已PLAN好BB1yr old就會去旅行celebrate....hehe......

haha 咁又係,其實BB細D坐fe 機仲易handle. 不過就mud 都唔記得

大宅

bingo......真係跟勞工, 我而家有11日因為已經做咗5年幾了~
之前想唔do啦, 不過又見經濟咁, 轉得來都相差無幾的, 我老公又話, 我老細一個星期先係度1-2日, 又可以準時收工, 做住先喎~
我今個星期完全無見過我老細, 呢度乜福利都無, 唯一的好處係一個星期只係見我老細1-2日, 準時收工, 如果佢出差就可能成個星期都唔晒見佢~~
原帖由 monmuifamily 於 09-7-17 12:15 發表

咁你一年有幾多日有薪假呀.....唔會又係跟勞工得7日呀....

大宅

好媽媽勳章

你就好喇, 好羨慕呀!

我呢? 我就要 ...

你老公咁都得... 放心俾你一個人係屋企, 自己出國去玩. 我老公成日都想咁做, 我c都唔俾呀....

我哋都會等阿b 一至歲半 大時, 帶佢一齊去玩. 起碼佢要識行路, 因為帶bb車&bb用品去旅行, 都幾麻煩.

大宅

原帖由 jojodic 於 09-7-17 12:18 發表

haha 咁又係,其實BB細D坐fe 機仲易handle. 不過就mud 都唔記得

其實未必唔記得GAR>...不過我又無所謂.....咁大過D可以再去過呀.....佢個一刻開心咪得LAW>..HEHE...

仲有...BB2YRS 之前搭fe機平好多呀.....kaka...

大宅

頂唔順啦....開咗冷氣啦....諗住比自己吸吓d自然風......但真係好熱呀.......

我4pm去睇醫生...又可以見到bb...好開心.....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Piggyhui 於 09-7-17 12:22 發表
bingo......真係跟勞工, 我而家有11日因為已經做咗5年幾了~
之前想唔do啦, 不過又見經濟咁, 轉得來都相差無幾的, 我老公又話, 我老細一個星期先係度1-2日, 又可以準時收工, 做住先喎~
我今個星期完全無見過我老細, ...

係呀, 真係可能轉第二份工, 都係相差無幾. 而且, 都就嚟生, 等阿b大小小先再決定轉工都未遲.

大宅

今朝度左..肚圍有43吋..

首頁

尾頁

跳至