家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原文章由 迪迪仔 於 08-9-18 13:56 發表

我在我之前轉左,妳而家仲有幾多%回報呀?

大約應該有20% 呱, 而家已經全部 平穩基金 (之前係增長 + 香港股票), 你覺得繼續跌的機會大嗎? 好唔好轉哂保本呢?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 cky 於 08-9-18 14:19 發表

咁2628 放10年8年得唔得呢
反正........唉

10年8年點會有人知會點喎,
我揸住隻941無止蝕都覺得蠢!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 yiu_mimi 於 08-9-18 14:30 發表

大約應該有20% 呱, 而家已經全部 平穩基金 (之前係增長 + 香港股票), 你覺得繼續跌的機會大嗎? 好唔好轉哂保本呢?

如果升返1,2千點我一定轉,但而家就不如睇下點先,
妳而家轉銀行都要聽日或者後日先轉到~

珍珠宮

原文章由 迪迪仔 於 08-9-18 14:33 發表

如果升返1,2千點我一定轉,但而家就不如睇下點先,
妳而家轉銀行都要聽日或者後日先轉到~

唔該哂

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 yiu_mimi 於 08-9-18 14:40 發表

唔該哂

妳都好叻架喇,仲有20%增長,
我有個同事-22%呀!

男爵府

迪迪仔,

咁多個股票討論區, 呢度係最太平, 最開心的
哈哈

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 cky 於 08-9-18 14:50 發表
迪迪仔,

咁多個股票討論區, 呢度係最太平, 最開心的

出面唔知攪咩呢?無心機睇~

珍珠宮

原文章由 迪迪仔 於 08-9-18 14:44 發表

妳都好叻架喇,仲有20%增長,
我有個同事-22%呀!

吓? -22%?
我已經好蠢, 2003 年放哂高風險既, 上年高位又唔識放...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 yiu_mimi 於 08-9-18 14:59 發表

吓? -22%?
我已經好蠢, 2003 年放哂高風險既, 上年高位又唔識放...

係呀,佢開頭係買保本架,跟住上年見人地賺甘多,
走去轉晒中國股票基金....

男爵府

原文章由 迪迪仔 於 08-9-18 13:57 發表

真係對妳唔住,整整下無理到妳

唔緊要, 好彩你有上黎講下, 所以我今日都沽左419先, 2878就仍未同佢分手, 唉....其實睇完都打算沽埋佢, 不過估唔到今日又再跌, 等佢反彈少少我都沽左佢先, 或你指示下我沽唔沽好???

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 carol-rol 於 08-9-18 20:01 發表

唔緊要, 好彩你有上黎講下, 所以我今日都沽左419先, 2878就仍未同佢分手, 唉....其實睇完都打算沽埋佢, 不過估唔到今日又再跌, 等佢反彈少少我都沽左佢先, 或你指示下我沽唔沽好??? ...

而家D股仔跌就有份,個市升都未必郁,
2878而家成交都好少,唔知要等到幾時,
如果有機會升返多少少就襯早沽埋佢~

大宅

"燈神"......非我莫屬......:;pppp:

沽完貨就大升......好慘

大宅

原文章由 carol-rol 於 08-9-17 23:31 發表

你好....迪迪仔, 好耐無見. 死啦, 睇完你的"十年都上唔返"我好驚, 因為早排做駝鳥, 放埋一邊唔理唔睇, 唉...估唔到唔理唔理, 又無左你照顧唔識止蝕, 落得如此下場; 睇完你甘講, 更加唔知理定唔理好 ...

carol,

我同你一樣,d股仔唔理唔理係咁跌係咁蝕,
我諗,股仔有排都番唔倒身!
想下星期股市升既時候沽晒佢攞番幾萬蚊(蝕左75%).
之後等下次跌市時買2823,大家話好唔好?

大宅

原文章由 BB2WONG 於 08-9-18 11:14 發表

於去年就係怕自己蝕晒d錢去買股票,於是去左aia 供份基金單,今年初至今,一有錢就放晒落份基金單到,怕自己身痕。而家都唔知是禍是福? 睇黎無人夠我黑仔? ...

BB2WONG,

我都鄧你心UP喇!
我都有份基金係AIA,供左2年多D,agent話冇事既叫我唔駛驚!
唔驚就有鬼喇,份基金供滿2年可以選擇吾供直至到期先攞番(10年後).所以e+考慮緊繼吾繼續供好,如果你係我,你會吾會繼續供呀?

[ 本文章最後由 kammyman 於 08-9-21 18:41 編輯 ]

大宅

原文章由 maggiew 於 08-9-20 00:00 發表
"燈神"......非我莫屬......:;pppp:

沽完貨就大升......好慘

真係鄧你痛,好明白你感受!
舊年8月大deep V嗰日我就係好似你咁,沽完即反彈!

大宅

原文章由 kammyman 於 08-9-21 18:31 發表

BB2WONG,

我都鄧你心UP喇!
我都有份基金係AIA,供左2年多D,agent話冇事既叫我唔駛驚!
唔驚就有鬼喇,份基金供滿2年可以選擇吾供直至到期先攞番(10年後).所以e+考慮緊繼吾繼續供好,如果你係我,你會吾會繼續供呀?:sig ...

有邊個agent會講比d客聽有事? 唔通搏cut單咩? 我都係供左24個月,而家已經唔係考慮供唔供既問題?而係咁樣會唔會影響回報,什至會唔會攞唔番錢?  

我有個uncle係保險做左30年(唔係aia不過都係高層)佢話知道AIG及AIA都賣緊盤,AIG 自己唔值錢所以要賣阿仔,佢話除非AIA都賣唔出?咁就會幾麻煩,如果老豆阿仔賣得出,都應該無事。不過佢REMIND我澳洲係2001年就係有一間保險公司,自己蝕錢之餘又賣唔出阿仔,結果係老豆阿仔一齊清盤。 咁投保人(保單)就會變成債權人,等公司清盤先有得分番D。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

BB2WONG,

我老公都有份單係AIA, 不過係人壽加儲蓄, 知唔知係咪OK,唔駛CUT呀??mouth:

thanks!
原文章由 BB2WONG 於 08-9-22 10:33 發表

有邊個agent會講比d客聽有事? 唔通搏cut單咩? 我都係供左24個月,而家已經唔係考慮供唔供既問題?而係咁樣會唔會影響回報,什至會唔會攞唔番錢?  

我有個uncle係保險做左30年(唔係aia不過都係高層)佢話知道AIG及AIA都賣緊盤,AIG 自己唔值錢所以 ...

大宅

原文章由 叮叮噹噹 於 08-9-22 10:48 發表
BB2WONG,

我老公都有份單係AIA, 不過係人壽加儲蓄, 知唔知係咪OK,唔駛CUT呀??mouth:

thanks!

如果我係你,而份單已供左10年以前,就算cut單都蝕好少什至唔洗蝕的話,我會考慮cut左佢。因真係唔知前景會點樣?

如供左無耐要蝕好多,就唔好輕舉妄動,再睇定d,考慮清楚先。

我份係基金單就無得郁,cut單會蝕好多,所以一直都無想過。反而我份人壽供左唔耐,cut單會蝕好多,暫時未考慮,不過有D擔心。

大宅

原文章由 BB2WONG 於 08-9-22 10:33 發表

我有個uncle係保險做左30年(唔係aia不過都係高層)佢話知道AIG及AIA都賣緊盤,AIG 自己唔值錢所以 ...

AIG都吾知最後會攪成點,
如佢賣盤成功,應會影響回報,
如賣吾出,更會攞吾番錢添.哎....
我成家人既人壽儲蓄保係年供既,啱啱8月才交左年費,
所以CUT吾CUT單都要明年8月才諗....
E+我諗住攞得就攞,會攞番保單裏面D現金紅利先,
話晒係自己袋穩陣D ma...
至於份基金如果cut會蝕60%,所以吾cut住,但會考慮停供........
真係覺得好煩,股票又lose,基金又lose,真係冇晒心機.........
好想買bear........

大宅

原文章由 kammyman 於 08-9-22 19:30 發表

AIG都吾知最後會攪成點,
如佢賣盤成功,應會影響回報,
如賣吾出,更會攞吾番錢添.哎....
我成家人既人壽儲蓄保係年供既,啱啱8月才交左年費,
所以CUT吾CUT單都要明年8月才諗....
E+我諗住攞得就攞,會攞番保單裏面D現 ...

見你地個個都好清楚自己的問題,但是我就好似食左成擔豬油,乜都唔想諗。我家全部保險加儲蓄都是ciga的,是幫姑姑買的,她無叫我地拿錢走,應該無事掛!

仲有份香港股票基金,97年買到如今,仲有3高峰期有差不多5倍增長,現在唔夠3倍,但都有錢拾,賣唔賣好呢?

我諗有投資的人都loss好多,所以不用唔開心,反正d錢在什麼地方都是得個數目字,所以我時時這樣阿q地安慰自己,所以就沒有什麼感覺了!!

首頁

尾頁

跳至