自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

教師無事假架

你只可以病(病假)
結婚(一日紅假)
有直屬親人死(一日白假)

原帖由 primary2007 於 10-3-20 09:16 發表
我應為教師可以請假一日去旅行/出席子女的學校function,但並不是用病假做借口,因病假是即日通知學校,如早幾日用事假通知學校,大家好辨事,學生亦好! ...

洋房

1天而已.
老師有老師的難處. (本人和家人均不是老師)

小事一件, 何必將事情放大.

複式洋房

原帖由 lymchau 於 10-3-18 12:27 發表
我老公教書, 其實真係好煩, 仔女學校家長日, 學校旅行(因為在平日)一定無得去 (搞到我每次都同老師解釋)! 去旅行仲慘, 又要就阿女假, 又要就佢, 結果次次都勁貴同巧多人, 而且佢假期離港仲要申報. 至於有什麼假可以 ...

如果同樣都係老師,應該都知咩事,點解每次都要解釋?

另外我個仔(可能因為係幼稚園)同我自己(係小學私校)的家長係星期六喎,仲會同家長夾時間,去唔到可以改期,原來政府學校都咁慘無人道架?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

好媽媽勳章

睇完d posts, 覺得大部分校長都好似好 "不近人情" .....

唔比老師去醫院見親人最後一面, 唔比大肚老師坐, 如果老師做d唔合校長心水的事, 以後就被人玩 ......

究竟有無d正常d既校長架 ?

咁如果各位老師有朝一日升左做校長, 你地又會點處理老師既事假申請 ?

教協除左賣下平野, 會唔會同你地爭取下"事假", 重有d教育界立法會義員呢, 佢地有無同你地反映過呢 ?

你地唔講 (未睇呢個 post 之前) 無人知做老師係無事假架 ~~ 我唸大部分香港人都認為老師 : 高薪, 糧準, 金飯碗, 假期多 (重可以鬧下學生, 幾好呀~).....

我都算係好家長 無咩特別事, 我唔會搵老師 (雖然有d家長會話我無 "家校溝通")

原帖由 NatalieMaMa 於 10-3-20 08:55 發表
我有朋友係中學老師, 有日收到電話, 話佢家姐就嚟唔得, 耍去醫院見最後一面, 我朋友想同校長告半日事假去醫院, 校長唔比, 話佢家姐未死, 唔係白事, 咁我朋友想請no pay leave, 校長又話唔得, 又話請no pay leave 要 ...

複式洋房

那沒有辦法的情況下,老師都是人,免強接受

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 CFaHB 於 10-3-20 11:22 發表
睇完d posts, 覺得大部分校長都好似好 "不近人情" .....

唔比老師去醫院見親人最後一面, 唔比大肚老師坐, 如果老師做d唔合校長心水的事, 以後就被人玩 ......

究竟有無d正常d既校長架 ?

咁如果各位老師有朝一日 ...

一定有,只係遇唔遇到,我以前讀果間小學同中學嘅校長就係一等一好人,真係從冇見佢地勞氣同大聲講嘢,仲好明事理,事緣我同某d老師畢業後都有聯絡,佢地講起呢兩個校長都係有讚冇彈,不過佢地兩個都已經退咗休啦~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

del

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

老師都係人啫,可以接受。

水晶宮

原帖由 primary2007 於 10-3-20 09:16 發表
我應為教師可以請假一日去旅行/出席子女的學校function,但並不是用病假做借口,因病假是即日通知學校,如早幾日用事假通知學校,大家好辨事,學生亦好! ...
可能你無睇晒,呢度講左好多次教師係無事假的。

男爵府

老師都係人,ok wor

水晶宮

好媽媽勳章

講極都唔明....講左n咁多次,老師係無事假的.....

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

其實有邊份工有事假呢?? 我估唔淨止老師, 好多其他工都冇囉!!

不過我都覺得做老師好慘(睇左呢個topic更加覺得佢地可憐), 一日起碼返10-12個鐘, 星期六日又要帶隊, 又要對住咁多馬騮, 真係少d耐性同愛心都唔得!!

原帖由 patpat234 於 10-3-20 20:45 發表
講極都唔明....講左n咁多次,老師係無事假的.....

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

呢樣我知, 不過我冇打出黎o者! 不過有時好似要同公司'乞'先可以放假. 我心諗: 我放自己假咋喎!!! 我應得架!!:;pppp: :;pppp:

原帖由 sweetcouple 於 10-3-20 21:46 發表

好多工, 就算冇事假, 都有大假, 明知自己有要事辦, 可以事先申請取一日大假 (當然, 公司有權批唔批, 但至少, 有假可以申請)

教師係冇事假, 亦冇大假! ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我覺得OK.

如果老師又無大假, 又無事假.
咁~ 唯有請"病假"啦. 唔係可以點?!

佢地暑假 D 假又唔可以調黎用.
指定時候, 一定要放假.

珍珠宮

問心丫! 有邊個人未試過想偷懶??

另外, 唔通做老師就要斷六親咩!?
原帖由 Queenie_0012 於 10-3-20 22:23 發表
我覺得OK.

如果老師又無大假, 又無事假.
咁~ 唯有請"病假"啦. 唔係可以點?!

佢地暑假 D 假又唔可以調黎用.
指定時候, 一定要放假.

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至