自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

引用:事緣兩年前,+阿b+早左出世,+當時99幫我求神

原帖由 moonmoonbabies 於 14-01-24 發表
事緣兩年前, 阿b 早左出世, 當時99幫我求神拜佛, 阿b好彩又過到, 我已忘記當時我應承過佢以後唔再生, 至今 ...
想知就直接問當時人最好,甚至當年你應承唔生都應該問原因。
有時做人要調番轉諗,而家老人家意願同你不一,你就覺得生仔係2公婆嘅事。咁當年阿b早出世有事,佢老人家幫你地求神拜佛時你係咪咁諗呢?
大家一家人,唔明就問,態度有禮貌就得,冇謂諗多晒。

ferrari2007    發表於 14-1-24 08:28

子爵府

引用:問清楚當時點求既,睇下有冇得用第二個條件

原帖由 餃子妹妹 於 14-01-24 發表
問清楚當時點求既,睇下有冇得用第二個條件交換? 例如食齋,助養之類
咩都無! 只唸观音經!
當時99無指明呢個唔生仔作交換條件....
只係好似平時咁閒話
我心中求神既條件係,“我宁願短几年命去换阿b條命!“

elaine_20hk  但你99有可能私底下作出某D承諾,如減壽呢  發表於 14-1-24 09:55

子爵府

引用:Quote:原帖由+moonmoonbabies+於+14-01-24+

原帖由 fupigpig 於 14-01-24 發表
想知就直接問當時人最好,甚至當年你應承唔生都應該問原因。
有時做人要調番轉諗,而家老人家意願同你不一 ...
我唔明點解99要咁問我
當時做咩我都应承...

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

引用:先唔好講迷信野先、你要生、邊個都阻止唔到

原帖由 lazywife 於 14-01-24 發表
先唔好講迷信野先、你要生、邊個都阻止唔到、係你同丈夫之間既事、奶奶呢個角色完全可以忽略、咁你做咩仲要 ...
唉…無錯! 絕對認同,分析得好啱
做人嘅野要飮水思源~

ferrari2007  唔應該打完齋唔要和尚  發表於 14-1-24 08:29

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你信神,先去求神

係咪好應該守承諾

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:99唔想我生, 幫我分析一下

我個時生大個個都差d出事架,當然最後咩都冇啦,不過我親戚講俾我聽佢個時幫我同觀音個d神講俾我bb平安出世,佢就病左個幾月,不過佢話我俾佢個d同俾佢個d係唔同架喎(好似係之前小x個個唔俾bb出世掛,但肚個個又好想出世個d),佢話咩都假,只要有神保佑bb出世就一定冇事,當然我再生第二個就冇咁既情況啦

其實如果係咁不如同你99求神問下啦

水晶宮

原帖由 moonmoonbabies 於 14-01-24 發表
事緣兩年前, 阿b 早左出世, 當時99幫我求神拜佛, 阿b好彩又過到, 我已忘記當時我應承過佢以後唔再生, 至今 ...
因應99記得你應承過唔再生,怕你唔守承諾,會有唔好事發生係你或BB身上。我覺得佢擔心BB有事囉。 但你覺得無應承/唔記得有應承過,就無問題啦。

天空之城, 快樂之地

別墅

引用:你奶奶係咪當初求神時,用你唔會再生小朋友

原帖由 beth222 於 14-01-24 發表
你奶奶係咪當初求神時,用你唔會再生小朋友呢個條件黎交換保佑你仔呀?神佛呢d雖然係信則有不信則無,但始 ...
認同。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:moonmoonbabies 的帖子

分析完,佢係怕你同你BB有事,所以叫你唔好生。

翡翠宮

如果迷信嘅人,佢地對神嘅承諾係好緊要架!你最好問清楚原因,如果真係佢當日拜神時講得好嚴重,你都係放棄啦,你要記住係因為你個仔你99先去求神,你明我講咩啦……

伯爵府

你自己竟然忘記向天承諾過野?
生唔係問題,不過第時有咩事,一定關你事

珍珠宮

既然你講到經濟上冇問題同埋佢唔駛幫你湊B,但佢依然remind你之前應承過嘅野,會唔會真係另有內情?試諗下有邊個老人家唔想抱多幾個孫?點解佢偏偏唱反調叫你唔好生?
雖然生BB係兩公婆嘅事,但你話當年BB有事時係你要求99幫你求神,而家BB無事你就打完齋唔要和尚,仲要講到99好專制咁連你生BB都要干涉,你自己都言而無信我又唔見得你有幾啱!touchwood如果你地再生而有咩事叫人地再點幫你?

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

伯爵府

先唔好講迷信野先、你要生、邊個都阻止唔到、係你同丈夫之間既事、奶奶呢個角色完全可以忽略、咁你做咩仲要 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我奶奶都係唔想我生,因為怕佢個仔壓力大增

子爵府

回覆:moonmoonbabies 的帖子

您應承左,佢又照直拜神既時候講,噤樣既話,您就應該要做到,如果唔係,好似會對是但一個唔好架!

子爵府

係啦⋯

公爵府

你既然認為你自己無承諾, 堅持要生, 你咪生多個囉, 但你要記住, 到真係出咗問題,你就唔好將個責任推返俾你99, 話佢唔阻止你生(你知你咁易忘記自己講乜)!

大眼的Dog  係喎  發表於 14-1-24 10:22
CALVEN    發表於 14-1-24 09:31
blackberry  agree   發表於 14-1-24 09:01

伯爵府

照你咁講,我會唔生囉,求過神要理行誠諾呀

珍珠宮

應承左又反口真係唔好,有咩事發生會後悔。你不如禮貌d同99傾下當時過程,做過d咩事。 如真係好想,就同99返去尋求其他解決方向。 睇完你寫嘅野,我覺得你99冇問題,起碼佢親自去祈求你地平安,而家怕你地會出事,又再提點你。

子爵府

樓主真係好奇怪, 明明係你自己講左唔生第二個, 而家就好似99唔比你生咁。

你求得你個神, 就信佢有能力。 萬一你生左第二個, 但第一個會死, 咁你到時又怨其他野架啦。(我唔係咒你)

你99都幾好 , 幫你想埋。 難為你無心肝。

首頁
12345...6

尾頁

跳至