婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:原帖由 ecling 於 14-10-14 發表邊個

原帖由 為食公主 於 14-10-14 發表
即係你都覚好難爭取到同返BB住?其實我好想自己煮,但99又話唔使咁辛苦,叫我上去食,唉好煩,呢年來冇乜開 ...
唔係唔得,你要抱返個仔冇人可以阻止,但你同99c6關係一定惡化,到時你99唔幫你湊,唔煮飯你食,你點算?唯有請工人?咁不如比 99 湊多一年,你可以諗下,自己抖多一年先接手湊BB囉!

主 賜 平 安

水晶宮

為食公主 發表於 14-10-14 17:38
好難,因為佢已經一歲,已唔使抱住氹訓,依家先爭取多d親子時間會唔會太遲?真係好擔心

...

如果話遲,咁係咪就give up,咩都唔做?
建立關係,當然越早越好,
猶疑多三日,就少三日.
猶疑多兩年,就少兩年.
你自己諗諗啦.

大宅

回覆:BB只跟99同c6

我都係奶奶睇,住附近,可坐車可行路,我老公真係每朝抱上奶奶家,晚上食埋晚飯抱回家。係好累架,不過你會覺得值得。

禁止訪問

開心吸收勳章

引用:唔好後悔,唔使後悔。我個仔99湊,細個時跟

子爵府

引用:Quote:原帖由+SophieYan+於+14-10-14+發表

真?但就算係我屋企,BB都係自己訓,自己一間房,如果一起身又要上返去,咁會唔會分別不大架

...
珍珠都冇咁真!我大女就係人辦總知夜晚邊個湊丫B瞓覺既就勁痴邊個

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:原帖由 ecling 於 14-10-14 發表邊個

即係你都覚好難爭取到同返BB住?其實我好想自己煮,但99又話唔使咁辛苦,叫我上去食,唉好煩,呢年來冇乜開 ...
日日放工要煮真係唔好玩,唔使煮有得食係一件幸福事

主 賜 平 安

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我同阿媽住隔離座,婆婆係本地ee,湊仔高手,佢唔贊成bb太細就一早吵醒佢湊黎湊去,老公又話睡眠對bb腦部發展好,所以bb weekday跟婆婆瞓,weekend先跟我地返屋企, 但係我晚晚返婆婆度食飯都一定親自同仔仔沖涼,餵一餐奶,跟住同佢玩陣,到10點半先返自己屋企,快快手做家務。so far,仔仔1歲喇都好跟我,放工返去一定飞撲黎我度,一去廁所流水就知抱住我去沖涼,所以如果真係湊唔到返你度,試下喺奶奶屋企度做多啲親子工作,仔仔係會知既,加油呀在職媽媽

大宅

我仔星期日至四都係跟我奶奶瞓㗎,但佢唔會淨喺跟奶奶唔跟我,但我每晚都會上去睇佢,同佢玩,我走嗰陣佢有時會扭計要跟我走

大宅

其實你可以試吓同佢做啲你奶奶唔會同佢做嘅嘢,例如講故事,玩遊戲,另外沖涼都可以叫奶奶留返俾你同佢沖,沖涼係一個好好嘅親子活動嚟㗎

男爵府

其實個bb係你架喎,點解樓主要用搶/爭嚟形容自己?10月懷胎嗰個係你,介口忍痛生佢出嚟嗰個亦係你,做咩同自己個b瞓,好似要申請咁嘅?明白99湊得好好,但99亦要休息,父母更需要親子時間,雖然你話只係瞓,但要知道,一齊瞓都係親子嘅時間之一~
可唔可以婉轉啲,話要俾99休息,所以自己晚上湊番呢?放工去湊走,番工湊番99度,等99有覺好瞓。如果99要搵人陪瞓嘅,叫佢個仔同佢瞓啦,你同番自己個仔瞓,我同番我個b瞓...大家唔使爭啦!

大宅

Bb大大下一定要媽咪架。
可以既唔接上接落對bb係最好的,明白大人實話唔怕辛苦,當你見得幾次瞓左都抱起佢,到bb起身同瞓前既環境唔同左個樣,唔夠瞓就會忟,就知對bb既影響。
点解只唔跟你👈就要你變方法同bb溝通,你日日都唔開心bb都feel到架,bb有選擇當然會避開你。
如果你同99關係好既話可以叫99幫下手,落下藥(同bb講多些媽咪)好有效架。
仲有:係bb面前你要接受佢like既人,唔係既bb都會怕左你架。
每日都要同佢玩,那怕時間長定短。
加油!!!

禁止訪問

開心吸收勳章

引用:我仔星期日至四都係跟我奶奶瞓㗎,但佢唔會

大宅

引用:Quote:原帖由 winniesee 於 14-10-14 發表

你BB幾大 ?開始懷疑係咪我自己既問題
我b已經2歲幾,我坐完月返工開始已經俾奶奶湊

大宅

其實每晚放工返去同佢玩係指定動作,同佢玩下玩具,久而久之佢見你返嚟就會捉住你同佢玩,我仔都係咁㗎,而家識講嘢仲會講媽咪,一齊玩吖

複式洋房

回覆:為食公主 的帖子

細個佢唔會太痴99但亦唔痴我。不好個時多行為99睇得明我唔明。而我個時湊唔到佢因為要讀書,咁咪死頂快快讀完囉。加上我好睇得開架,好似出街食飯99爭住照顧,我由佢架,咁我咪嘆個飯囉。99爭住照顧做曬的辛苦野,你咪走位同個b輕輕鬆鬆玩囉,有人幫輕開心都來唔切。又有多的時間同老公二人世界!

你諗返自己細個,有無被照顧既記憶丫?錫媽咪係咪因為佢湊你丫?其實咁細個鬼記得。咁細個佢唔痴你都無心既。何必自己唔開心。

禁止訪問

開心吸收勳章

引用:細個佢唔會太痴99但亦唔痴我。不好個時多行

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

為食公主 發表於 14-10-14 17:27
唉,但我尋晚忍唔住黑面99,同埋當阿囝唔肯俾我抱時我眼濕濕。佢應該知道我妒忌佢。如果依家提出,佢實知我 ...
你先係媽咪,企硬呀,如果你 C6 再嘈,連佢都丙埋。

"並非真正關心佢 . . . . " <- 佢又何曾真正關心你呀?明知 BB 越來越認人,有心對你好,自已 offer BB 去你度瞓啦。

當年我 99 又係咁,叫我俾咗個仔佢,等我可以放心返工,我 C6 仲話 99 抵得諗,對我好喎,俾得一野 KO 佢,兩母子都痴孖根 ~

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

禁止訪問

開心吸收勳章

引用:Bb大大下一定要媽咪架。可以既唔接上接落對

大宅

回覆 為食公主 的帖子

係吖,起身梳洗好後,就到bb起身飲奶,跟住坐巴士送到屋企門囗,再返工。放工返去食飯,再返自己屋企。

就算落雨都會接走,最多坐的士。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

樓主,通過各種活動係可以建立親子關係,好似我咁,仔仔weekday唔係跟我,但佢第一個就係叫媽媽,老實係辛苦嫁,放工即刻衝返屋企沖涼,跟住又衝返婆婆度餵奶,仲要我仔仔厭奶,我要唱歌,搖佢先飲,跟住我地就食飯,食完就同佢沖涼,再玩足人仔,hide and seek,抱下佢,到佢臨瞓我同c6先返屋企洗3掃地拖地…,真係少啲體力都唔掂,換黎就係佢好跟我

首頁

尾頁

跳至