自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:hellosunshine 的帖子

唯有慢慢教,有咩出聲,依加的小朋友無得同我地以前比。祝你快d好返

子爵府

回覆:養仔女養到心淡 ...

其實宜家啲細路都幾慘,

伯爵府

引用:我病到7彩,+瞓係床,+冇哂氣+...+佢地唔理我

原帖由 hellosunshine 於 15-01-03 發表
我病到7彩, 瞓係床, 冇哂氣 ... 佢地唔理我, 仲拆屋咁嘈 ...

細個時我亞媽病, 我不知幾想佢快D好番
因為我地太愛佢地,佢地又無捱過苦,冇同理心

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

orangesasa 發表於 15-1-3 12:36
回覆 hellosunshine 的帖子

我都認同而家小朋友無以前自己做小朋友果時禁生性
不能同意更多,究竟我哋個社會出咗咩事?

子爵府

佢地仲細未識諗,過多幾年應該會好D。

我今日都病咗講唔到野,阿女一直笑我把聲難聽,但叫佢幫我打去醫生度預約, 佢又好爽快咁辦妥, 算係咁啦。

瑪瑙宮

引用:我病到7彩, 瞓係床, 冇哂氣 ... 佢地唔理我

原帖由 hellosunshine 於 15-01-03 發表
我病到7彩, 瞓係床, 冇哂氣 ... 佢地唔理我, 仲拆屋咁嘈 ...

細個時我亞媽病, 我不知幾想佢快D好番
可能佢地都想

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

當然有D小朋友係會難教d
有d又會遲熟d, 遲D先試諗
但花多d時間培養小朋友既同埋心係有幫助的
http://www.parenting.com.tw/article/article.action?id=5020310&page=1

當然唔係話樓主, 只係討論一下
有D家長過份專注小朋友學習
或者忽略左其它

樓主或者病左所以覺得特別失望
但小朋友其實都仲細, 仲有時間的
唔好放棄

希望你快D好返啦

侯爵府

引用:Quote:原帖由+hellosunshine+於+15-01-03+

原帖由 小mama 於 15-01-03 發表
唔。。唔知講咩好

我陀住細b 嘔到七彩,上次廁所嘔,我個仔走黎幫我掃背,c6都冇咁好
睇過明珠台講關於BB,有無同理心真係天生。有d細個已經識關懷人,有d就算大人點教,佢都唔識關心人

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

hellosunshine 發表於 15-1-3 12:48
回覆 kakachopper 的帖子

教到口乾佢地都唔聽已經激心
人地叫你take care都叫落井下石?

子爵府

引用:唯有慢慢教,有咩出聲,依加的小朋友無得同

原帖由 囡囡888 於 15-01-03 發表
唯有慢慢教,有咩出聲,依加的小朋友無得同我地以前比。祝你快d好返

...
其實唔係佢地比唔上,只係環境造成。以前我地生性係因為不得不生性,整個社會都力爭上游緊。宜家物質豐富,好多家庭都穩定左,父母介入亦越來越多,變得小朋友少左自我反省,自我成長。我地中國人好中意講如果,我亞爸細個成日講:如果我細個好似你咁環境,我不知幾珍惜。到我同個仔講:如果我細個媽咪有咁幫我,我不知幾叻!
算啦!小朋友慢慢教。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

amazing 發表於 15-1-3 12:59
因為我地太愛佢地,佢地又無捱過苦,冇同理心
同意,所以家庭教育好重要,唔好以為俾無憂既生活就係對佢地最好

大宅

引用:Quote:orangesasa 發表於 15-1-3 12:36 回

原帖由 milky_red 於 15-01-03 發表
不能同意更多,究竟我哋個社會出咗咩事?
未必完全是社會問題

公爵府

引用:Quote:fionakong2008 發表於 15-1-3 12:05

原帖由 kakachopper 於 15-01-03 發表
下一代係上一代教出嚟...........
聽教先得㗎!唔喺個個細路聽教

piklam1    發表於 15-1-3 13:12

珍珠宮

引用:唯有慢慢教,有咩出聲,依加的小朋友無得同

原帖由 囡囡888 於 15-01-03 發表

...
agree! 唔好用我哋 8 歲時嘅尺度嚟度佢哋。 我 8 歲時同妹兩個喺屋企,唔使煮飯但要教功課。 我爸 8 歲揹住個細佬幫我麻手賣嘢,無得咁比。 正面 d 諗一代比一代過得好,俾 d 心機教,更唔著都係自己仔女

而且所謂老豆養仔仔養仔,千祈唔好 expect 同等付出。 但求我老咗佢仲會理下我就還得神落

大宅

引用:Quote:amazing 發表於 15-1-3 12:59 因為我

原帖由 vivibabyvivi 於 15-01-03 發表
同意,所以家庭教育好重要,唔好以為俾無憂既生活就係對佢地最好
agree, 我父母那代憂柴憂米,手停口停,見父母放工返屋攰到身水身汗,仲夠膽大吵大嚷咩? 更何況係生病?

男爵府

畀面勳章

仲係細姐,俾心机教喇!

「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

珍珠宮

畀面勳章

我個女20歲,都係好冷淡,冇辦法架喇,唯有睇開D加油呀樓主

伯爵府

親子王國15週年勳章

littlemelody 發表於 15-1-3 13:08
聽教先得㗎!唔喺個個細路聽教

要求唔到仔女跟自己嗰套父母就會話唔聽教, 唔乖

聽唔聽教好睇大人同子女性格, 命理學嗰套父母子女緣有提到呢點

先天性格, 言教同身教, 好多嘢都需要配合

總之樓主唔好再諗咁多, 病咗心情真係特別差, 祝早日康復

子爵府

性格關係 10歲已經好大個
我6月搬屋 發燒 我女女4.5yr者
陪係我 隔離 仲話 「媽咪 不如我陪你係屋企了 我都唔出去食飯了」
(因為搬屋 所以唔煮飯 出街食)
我真係感動到喊

侯爵府

人有八大智能,可能佢“內省智能”差d,人人唔同嘛。

不過我同意唔好樣樣仔女行先,對自己好d其實反而會令子女對你尊敬d。

祝早日康復!

首頁

尾頁

跳至