跳至

首頁

尾頁

大宅

唔好意思....我想問下...咁用D薑皂時係咪照平時沖涼開熱水一齊用,定係要再煲薑水一齊用0架?

別墅

原文章由 sowsws 於 08-6-4 00:16 發表
唔好意思....我想問下...咁用D薑皂時係咪照平時沖涼開熱水一齊用,定係要再煲薑水一齊用0架?

最好當然煲薑水沖涼啦...薑皂+薑水 , 身體一定不會入風!!

別墅

見你地整得咁開心, 我都好想整返d俾自己, 不過下星期要搬屋, 都係等搬完屋先攪喇, 希望好似你地咁成功啦!

男爵府

大廚勳章

我想試整少少先,,
但皂基好硬點CUT開佢呢??
想問整薑皂份量係咪大約100g左右皂,
就加5ml薑汁落去呢?
thx~

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

原文章由 臭bb媽咪 於 08-6-5 16:21 發表
我想試整少少先,,
但皂基好硬點CUT開佢呢??
想問整薑皂份量係咪大約100g左右皂,
就加5ml薑汁落去呢?
thx~

用cutter介...最好唔好用煮野食果d
始終唔係咁好
我計過500g最多整4件
有一點要注意就係
皂基其實係一舊現成既皂...只係佢無色無味
而家我地只要加一d我地中意既味道/顏色上去
所以薑汁份量唔好太多
如果加得太多薑汁...件皂就算凝固左都唔會硬得去邊
用起上黎就無咁方便

[ 本文章最後由 Mimmy 於 08-6-5 19:15 編輯 ]

男爵府

大廚勳章

原文章由 Mimmy 於 08-6-5 19:13 發表

用cutter介...最好唔好用煮野食果d
始終唔係咁好
我計過500g最多整4件
有一點要注意就係
皂基其實係一舊現成既皂...只係佢無色無味
而家我地只要加一d我地中意既味道/顏色上去
所以薑汁份量唔好太多
如果加得太多 ...

啱啱做好...一陣有得睇成果喇~~
250g皂基+12.5ml薑汁..唔知會唔會好軟呢...

大宅

嘩, 整得好靚呀, 等我都試整舊先..

大宅

我有3件, 之前o係bk買的, now$25一件, 有興趣pm我, 可以比相你地睇

民房

Thank you, [email protected]

原文章由 fookfook 於 12/6/2008 16:40 發表
我有3件, 之前o係bk買的, now$25一件, 有興趣pm我, 可以比相你地睇

男爵府

等我講下我既用後感啦,自從我生完b之後,個頭唔吹得風,一洗完頭仲要即刻吹乾,要乾透哂先得,唔係第2日即刻就頭痛,仲係痛到嘔果隻添,自從我無意中見到你地整薑皂就整一齊黎試下啦,用完一排之後有日我試下洗完頭唔吹睇下第2日痛唔痛,點知真係冇痛喎,而家我日日洗完頭都唔吹,所以我諗薑皂真係work架,不過我整既薑皂落好多薑都唔係太軟喎,如果大家有興趣我可以幫大家整架,因為小朋友都開始大,可以做下自己野,有興趣既可以email聯絡我, [email protected]

大宅

原文章由 臭bb媽咪 於 08-6-7 23:27 發表

啱啱做好...一陣有得睇成果喇~~
250g皂基+12.5ml薑汁..唔知會唔會好軟呢...

請問12.5ml薑汁係咪唔計薑蓉呀? 薑蓉越少越好??

唉...已經買唔到hello kitty模啦...

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

原文章由 tomato_mama 於 08-6-23 15:26 發表

請問12.5ml薑汁係咪唔計薑蓉呀? 薑蓉越少越好??

唉...已經買唔到hello kitty模啦...

你係咪係賣皂基既鋪頭搵唔到kitty模呀
果d模你可以去賣整蛋糕用品/材料鋪頭搵下

大宅

原文章由 Mimmy 於 08-6-24 22:29 發表

你係咪係賣皂基既鋪頭搵唔到kitty模呀
果d模你可以去賣整蛋糕用品/材料鋪頭搵下

其實我上網o係果間鋪頭買...但打電話俾佢就話無晒kitty模lu...後來我買了另一款size大d既菊花模(80-100g一件)...費事再走來走去了...同埋我見你地整果d黃黃地色都幾似菊花呀! 哈哈!

如果呢個星期有心機的話,就開始試整了,希望唔係太難啦!

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我今日都自己整左薑皀喇!用左250g 皀基 + 40ml 薑汁+ 1 茶匙蜜糖做左3 件, 我都唔知份量啱唔啱, 你哋有冇人整完後有試過呀?

大宅

原文章由 garfield_pooh 於 08-8-4 00:01 發表
我今日都自己整左薑皀喇!用左250g 皀基 + 40ml 薑汁+ 1 茶匙蜜糖做左3 件, 我都唔知份量啱唔啱, 你哋有冇人整完後有試過呀?

我都整左呀! 因為起模是會有d碎,我就將佢地夾埋整左一件好細當洗手用...但用完之後又唔覺好有薑味,但因為已經很軟,所以我都唔敢再加多d薑...

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

原文章由 tomato_mama 於 08-8-4 12:48 發表

我都整左呀! 因為起模是會有d碎,我就將佢地夾埋整左一件好細當洗手用...但用完之後又唔覺好有薑味,但因為已經很軟,所以我都唔敢再加多d薑...

joanne:
咁你落左幾多薑汁呀?? 我嗰件冇乜薑蓉, 因為我格起晒, 我用左40ml 汁, 但都好似冇乜薑味咁

大宅

原文章由 garfield_pooh 於 08-8-4 22:55 發表

joanne:
咁你落左幾多薑汁呀?? 我嗰件冇乜薑蓉, 因為我格起晒, 我用左40ml 汁, 但都好似冇乜薑味咁

因為我係用攪拌機,要加少少水先攪到,所以我無再格起薑蓉,我怕唔夠薑...其實份量我都係斷估咋...

因為我得一個模,所以每次整完一件又加多d,見太軟先無再加,我上次總共整在六件...但薑味似乎不足...

珍珠宮

原文章由 tomato_mama 於 08-8-5 00:55 發表

因為我係用攪拌機,要加少少水先攪到,所以我無再格起薑蓉,我怕唔夠薑...其實份量我都係斷估咋...

因為我得一個模,所以每次整完一件又加多d,見太軟先無再加,我上次總共整在六件...但薑味似乎不足... ...

好唔好試用一件先呢? 我都驚薑唔夠...
我見之前d媽咪話整完好勁薑味,但我都唔係嘅

珍珠宮

原文章由 tomato_mama 於 08-8-4 12:48 發表

我諗你唔好放咁多薑蓉就會冇咁軟, 我主要用薑汁, 但都有少少薑蓉混左落去, 但件皂一d都唔軟喎...

大宅

原文章由 garfield_pooh 於 08-8-5 16:47 發表

我諗你唔好放咁多薑蓉就會冇咁軟, 我主要用薑汁, 但都有少少薑蓉混左落去, 但件皂一d都唔軟喎...

下次再整時我諗都要improve下先得...

首頁

尾頁

跳至