自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:以為請左個好姐姐

親戚有幾個請左廿幾年嘅姐姐(菲律賓),雖然佢地冇借錢冇偷野,但我成日都覺得佢地硬係有d古惑野,因為有段時間其中一個黎我屋企幫手,我係有另外比錢佢嘅,做野求其偷懶,即使已幫親戚打工咁耐仍然有d野我覺得唔make sense,而你果個更加只係黎左一年,真係唔可以乜都信曬佢,不如炒左佢,唔好搞到自己,寧願請過個啦

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆 肥C奶肥C奶 的帖子

雖然話用人不疑,疑人不用.
但防人之心不可無呀

我對姐姐冇咩期望,
佢做晒家務我出糧比佢, 就係咁多.
但我唔會比多錢過佢,
貴重野我也一定鎖起,
無謂比咁多引誘佢犯法呀.

但你又唔需要咁擔心,
收數樓都係搵姐姐O者.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

兩個方法:
1 你幫佢還
2. 即炒, 填表報埋比入境處, 入境處會比封信你, 証明你己炒佢, 你再比財務公司, 你可以甩身.

收數佬上黎, 你唯有報警先.
主 賜 平 安

男爵府

回覆:肥C奶肥C奶 的帖子

借得一次實有第二次,肯定同鄉教路

男爵府

BK Milk勳章

大宅

係菲????????

男爵府

醒目開學勳章

回覆:肥C奶肥C奶 的帖子

下,咁點算,炒佢仲要補錢,

珍珠宮

可能工人想僱主幫佢還!

呢d屎橋見唔少!

今日唔炒佢,明天佢偷你錢走路,就唔好後悔!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 肥C奶肥C奶 於 15-05-07 發表

原帖由 forgive?forget? 於 15-05-07 發表
工人自己話4點前?你千萬唔好幫佢,只可抄佢
即炒,唔好諗住幫佢還。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有無放假返過鄉下?我以前的工人(菲傭)同我講,佢話大部份同鄉放假返屋企前,一定會去借錢,返到家鄉風風光光咁,因為親友知佢返來,會湧晒去佢地屋企,所以佢地要借錢買好多嘢送比親友,又派錢咁,佢話連果邊嘅的士司機都會收佢地多d錢

我工人講完,我非常愕然,即刻問佢有無借,佢可能見我咁,所以答無,不過佢走左後幾個月(因為我無需要再請工人,而佢亦想返屋企),我就間中收到電話搵佢(女人打來),我答佢工人已經無做,再過一排就收到財務公司的信追數,我打去解釋完,再fax埋佢d離職文件比追數公司,就無再搵我地了

我工人都係ok的,估唔到佢都咁,可能借錢對佢地來講真係好common

子爵府

畀面勳章

rhinegarden 發表於 15-5-7 12:04
呢個都係大話, 信我!
我工人都試過~

佢朋友話我工人唔還錢打黎同我講
佢話幫人做擔保, 朋友借唔係佢借

我捉工人去財務公司, 再叫佢朋友出黎上AGENT度對質,
佢朋友死口話我工人有借, 而我工人死口話佢冇借~
搞左好耐, 我工人好唔情願咁話佢有借~

條數仲有萬幾, 佢朋友叫佢拎1500出黎就算數,
最後我提早出半個月糧我工人填數,
之後AGENT仲猛鬧我工人死蠢~

唔知誰是誰非, 反正還左之後就冇再收到電話~

子爵府

引用:Quote:rhinegarden+發表於+15-5-7+12:04+呢

原帖由 mmki 於 15-05-07 發表
我工人都試過~

佢朋友話我工人唔還錢打黎同我講
你有炒佢嗎?宜家佢叫我幫佢還

子爵府

畀面勳章

肥C奶肥C奶 發表於 15-5-7 14:15
冇炒佢, agent鬧爆佢, 話我唔炒佢真係好好既僱主,
AGENT仲叫佢要俾passport同合約我keep,
佢返到屋企真係俾左我keep

因為佢條數唔係好大, 當時又係月中, 當出左半個月糧俾佢就算了~

我工人冇再出去借, 但都有keep住問我借,
每次1500, 每月扣500, 舊數未清新數免問,
佢早2個月問我借3000, 我只借1500,
今次出糧佢問可唔可以唔扣500, 我話唔可以唔扣, 最多扣少d, 扣左300

子爵府

畀面勳章

肥C奶肥C奶 發表於 15-5-7 14:15

借3萬, 還左萬5, balance唔會萬5咁少,
問清楚d

因為有extra過期利息, 條數去左第三公司又有手續費幾千,
加加埋埋唔講得笑~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

千萬不要幫佢還,我之前個姐姐都係話幫人做擔保,收數公司打來追才知道。

姐姐想我哋幫佢還,我老公唔肯,叫佢同收數公司傾延長還款期。

後來姐姐又話媽媽病咗想即返去照顧,自己辭職想即走,我都知佢係想走佬,唔使佢補一個月通知,(亦知佢唔會有錢補俾我),計埋人工俾張機票佢走。

之後再請另一個姐姐,佢八到返來,原來借錢姐姐臨走前,問咗好多個我同屋苑嘅姐姐借咗好多錢,當然又係無還啦!

子爵府

引用:Quote:原帖由+babyco+於+15-05-07+發表借幾

原帖由 肥C奶肥C奶 於 15-05-07 發表
借3萬,用佢名,佢還左萬五,跟著應該佢朋友還,但係佢朋友唔還,所以追佢

...
你甘都信,藉口!

子爵府

引用:Quote:肥C奶肥C奶+發表於+15-5-7+14:15+你

原帖由 mmki 於 15-05-07 發表
冇炒佢, agent鬧爆佢, 話我唔炒佢真係好好既僱主,
AGENT仲叫佢要俾passport同合約我keep,
佢返到屋企真係 ...
護照可補領

子爵府

畀面勳章

kid 發表於 15-5-7 14:39
護照可補領
如果佢係要咁做, 必炒~
反正我agent fee都係2300, 當初都係博下~

伯爵府

想生BB熱投

唔好同佢還,唔係你啲錢凍過水... 佢地呢D人養唔熟架!

你等收數佬到時就報警啦, 之後炒左佢
I am Agent P

寶石宮

首頁

尾頁

跳至