夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:呢種男人真係好q煩我阿爸又係成日鬧我阿媽

原帖由 eggpudding 於 15-08-30 發表
呢種男人真係好q煩
我阿爸又係成日鬧我阿媽
呢樣果樣自己又唔動手做
我阿爸會自己煮但係邊煮邊爆粗又老脾所以我地好怕阿媽返工要佢煮飯或者阿媽同我地行街佢煮飯

禁止訪問

公爵府

回覆:kiubaby 的帖子

咁下次叫距自己煮飯食囉

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:我老公成日小小事就黑晒臉,甚至發脾氣鬧人

原帖由 kiubaby 於 15-08-30 發表
我老公成日小小事就黑晒臉,甚至發脾氣鬧人,幾乎每日都有啲嘢激嬲佢,跟住搞到兩個嗌交,有時嘈完佢都會sa ...
佢本身同個囡嘅關係點?錫佢嗎?會同佢玩?

琥珀宮

回覆:我唔想再忍受我老公啲脾氣

叫佢自己買外賣食啦咁大個人

洋房

甘唔捱得餓
一係一齊出去...睇戲食飯
奉旨個老婆照顧 不如娶個賓賓返屋企啦
婚前當係寶 婚後當係草
女人都唔想做工人咖
照顧你係因為愛你
叫你老公反省下啦
老婆搵埋位飲茶 ...小朋友唔餓得咖ma
食住等好正常囉

大宅

第一件事, 我會買外賣返屋企一家一齊食。

第二件事, 我唔會叫飯先, 食左小小點心先。

大家一家人,互相遷就,有商有量,生活和諧啲,小朋友先可以健康成長。

大宅

回覆:kathau 的帖子

你c6上世係皇帝

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

引用:全女人幫。。女人幫女人好正常。。呢度仲有

原帖由 goodmap 於 15-08-31 發表
全女人幫。。女人幫女人好正常。。呢度仲有無其他男人。。無人撐啊。叫吵返轉頭,實屬下層方法,除非想打架 ...
你只能代表你自己,唔可以代表所有男人
至少,我老公返工都係要食街外野,但佢從來唔會因為想食煮家飯而發我脾氣,即使我係完全無野做、只係因為偷懶而唔想煮,佢都絕對唔會發我脾氣所以唔好講到所有男人都係咁樣

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

引用:Quote:goodmap+發表於+15-8-31+01:59+回覆+

原帖由 btylm 於 15-08-31 發表
既然出街大袋細袋係你,抱BB又係你,就算借錢都要買好野送太太,見佢病即刻斟水餵藥,體貼成咁相信老娑同阿B玩 ...
咩都肯做,唔差在煮埋飯啦~~~

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

回覆:小豬澄 的帖子

禁止訪問

翡翠宮

老婆帶個女出左成日街,自己就係屋企hea,仲好意思一開門就鬧,有病

我如果想帶個女出街(唔係去附近公園玩個種),而我老公放假既,我必定要佢同我地一齊去,佢亦知道我搞個女唔掂,所以佢一定同我地去~

講真,平時返工都已經少時間陪個女,放假都唔陪個女出下街玩下,請問佢知唔知乜野叫親子呢??

唔好成日話男人返工辛苦,放假要休息,咁女人就唔辛苦,唔使休息嗎??

Ftm由早7做到晚10,一星期做足7日,無返工放工時間、無lunch hour、無假放,男人返工都會放假吧!!

再講,佢放假係屋企hea足一日,老婆帶個女出左成日街,邊個累d呀??

係屋企hea個位應該落街同老婆、小朋友一齊食喇,仲等個老婆返黎煮,煮得黎都蚊訓喇!!

翡翠宮

我老公以前都係少少野就黑面同發脾氣,但後黎我頂佢唔順,同佢講離婚兼趕佢走,佢就知我有底線唔好蝦~

自此,佢一黑面同發脾氣,我就會出聲爆佢,爆得佢幾次,佢就惡唔出樣~

大宅

回覆樓主:

其實睇完我覺得個老公嬲得有理,只是用鬧來表達唔好。樓主係咪可以掉轉諗下老公在等又唔知等到幾時的感受。其實係好少安排上的事,溝通好些,打個電話交帶下,係咪好過只wtspp又無講低幾點先。似乎大家關係已唔好,所以爆出嚟呢d只係表面,怪責對方大脾氣之餘,係咪要反省下關係點變差,針對性去解決下,為咗小朋友有個家去努力找方法。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

算啦樓主,我好明白你既心情,我同我c6已經去到唔理佢有冇放假,帶囝囝出街玩都只會我自己一個帶!同佢一齊行街完全冇心機行!行唔夠半個鐘已經開始黑面,又嗌攰,同佢講不如返屋企唔好行啦~又話唔洗!(全程係得我抱囝囝,佢對手係用黎打機!)
叫佢做少少家務又黑面,真心想爆粗!!!依家唔係得佢1個要返工囉!我收5點仆住去幼稚園接囝囝放學,一手抱囝一手比錢買餸,仲要返到屋企幫囝囝沖涼再煮飯,佢呢?!返到屋企攤屍,夠鐘食飯就會郁囉!食完又係我洗碗掃地拖地陪囝囝玩哄囝囝瞓覺!晚晚都要11點先可以抖!
唔知邊個又會可憐下我地呢!

大宅

To goodmap,我係做人太太,咁又無諗你會俾讚我呢個回應。我無詳細睇你回的其他po,不過作為男士你來呢版行仲出po都幾少有,都可俾呢度的reader睇下某些男士觀點。不過我又覺得回應又唔好話分男人講定女人講,係講從咩角度去看和有無道理。至於我自己都係經過學習先了解到雙方堅持己見只會越行越遠,情緒到係好自然,但情緒過就唔好鑽哂牛角尖,一係死忍一係爛爆我自己覺得只會令雙方再進一步惡化。不如坐低冷靜傾下,放低自己先,再坦白講出自己想點,請對方都配合一下,最少嘗試下做咗d溝通先。大家都爆係解決唔到問題,最受罪的係孩子,小朋友都想有開心和洽的家庭。個人睇法。

翡翠宮

引用:其實睇完我覺得個老公嬲得有理,只是用鬧來

原帖由 anan3388 於 15-09-02 發表
其實睇完我覺得個老公嬲得有理,只是用鬧來表達唔好。樓主係咪可以掉轉諗下老公在等又唔知等到幾時的感受。 ...
但其實點解樓主老公要咁被動呢??

佢點解唔打比老婆,直接問佢幾點返呢??

好坦白講,如果樓主係自己1個人出街,而老公係屋企湊小朋友,咁佢嬲得有道理,因為湊住小朋友的確困身,佢就算想食都要帶埋小朋友落街食,咁佢等樓主買野返黎食都正路d~

但問題係樓主係帶住小朋友出街,而佢係自己1個人係屋企hea,佢要落街容乜易呀??

點解佢唔落街叫埋樓主一齊食呢??
又點解佢唔落街買外賣返屋企一齊食呢??

樓主帶住小朋友出左成日街,都已經夠累人,返到屋企仲要照顧小朋友沖涼、食飯……

我又想昭下樓主老公hea足成日,佢係匯企又做過乜野呢??

首頁

尾頁

跳至