自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

侯爵府

我係ftm,但我一定唔會咁話其working mom,我反而係好欣賞working mom的,事業家庭兩兼顧,其實係好叻!

唔好理人點講,working mom同ftm都各有幸福之處同難處。我老公算係好好,我都算係可以幾自由咁洗錢,但如上面的jm所講,錢始終唔係我搵,我都會就住就住,無自己搵錢洗得咁自由。有時都會羡慕經濟獨立的jm。

多數做ftm的女人,本身都無咩事業心,好安於家庭生活,所以先會覺得working mom慘,但我明白其實有好多女人本身係好有事業心,亦都喺事業上搵到滿足感,又或者經濟獨立所帶嚟的安全感。嗰D自己唔鍾意做嘢的女人,唔應該咁樣話人。如果對方係因為家庭經濟所以要工作,就更加聽咗唔開心,不過,我眼中覺得嗰D女人更可敬,真正同甘共苦,男人娶到係福氣。

唯一一樣嘢係我advice,出外工作幫手負擔屋企開支無問題,但千祈唔好咩都攬上身,咩都為男人照顧周到,要比返D責任佢,尤其經濟上,唔好比佢覺得你係back up。我身邊有女性朋友太強,照顧身邊嗰個太周到,到頭來個男的花佢錢去搵小三,仲覺得佢唔溫柔,又覺得佢一個人攪得掂,所以無憐憫心。女人點強在男人面前弱勢D有著數。

ac_tpyaa    發表於 16-1-21 12:49

公爵府

引用:呢幾日公司開始派花紅雙糧的通知書,+大家都

原帖由 ope 於 16-01-21 發表
呢幾日公司開始派花紅雙糧的通知書, 大家都好開心. 我的花紅雙糧覺得滿意, 但沒有在 fb 提過或者任何地方晒 ...
女人俾男人睇小,一部份原因拜這些無知女人所賜。這些女人,空有正室之名,實則成個小三格。

幸福蔡太    發表於 16-1-22 03:55
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

回覆:Working mum 唔矜貴?

其實大家都係mum,點解要咁去對比呢

而且只看到你幾個朋友,不停哂命。
我覺得你好叻呀!有自己事業,不過有時女人靠自己,都需要老公錫嘛,咁咪去dare吓佢,有野想買就先講佢知,話好想你送比我囉,仲要就係識扮弱小

講到底,我好欣賞你嫁
我係ftm⋯⋯

珊瑚宮

駛乜理人咁多吖!自己開心就ok

伯爵府

ope 發表於 16-1-21 12:13
呢幾日公司開始派花紅雙糧的通知書, 大家都好開心. 我的花紅雙糧覺得滿意, 但沒有在 fb 提過或者任何地方晒 ...
所有 working mum & ftm 都矜貴, 一樣值得被尊重, 只係大家既工作性質唔同.

我隻佬俾錢當然開心, 但唔駛出聲問佢, 唔駛經佢同意, 亦唔怕佢話大駛, 心血來潮行入CC 就買得, 我覺得更爽喎.

ash_yehyeh    發表於 16-1-21 17:15
DoReMi媽媽    發表於 16-1-21 13:08

男爵府

唔駛唔開心,阿Q精神,可能佢哋唔抵得你賺錢買花戴呢,老公嗰度,有時自己都要扮下弱者,等佢有番d自豪感嘛

伯爵府

樓主莫理閒言,自己同老公的想法最重要!

我也是wm, 我係個媽咪、太太、女兒丶新抱,也同時是我自己!自問有學識,有理想,有事業,有理想收入,足夠支持家庭與父母的生活,尚算面面也兼顧到!btw,我係好proud of 自己㗎!

至於我老公亦好支持我,讓我自己選擇自己喜歡的崗位!幸運地我們經濟負擔不大,我仔品學也不錯,我暫時尚可安心選擇繼續自己的事業。

Wm 都可以好矜貴!Jm 們加油呀!

Praise the Lord!  

珍珠宮

好媽媽勳章

我夠大把朋友話做ftm唔矜貴,咩都要靠老公,無能力搵$又日日係屋企hea,老公走左佬你就大鑊⋯等等

男爵府

開心吸收勳章

我都有渴望過做FTM,但同公司D客傾計,佢地話女人一定要自己有收入有份工,將來有咩事都可以靠自己,同埋係鬧交時講句野都大聲D,有時兩公婆鬧起交上黎,咩難聽說話都會講架嘛.........."食我、住我、用我、連底衫褲都係我買"..無謂俾D衰佬有位入~~D衰佬唔明FTM有幾辛苦

侯爵府

樓主
我欣賞你!!
我自問都做唔到買小小野都要攤開手問人羅錢
女人最緊要自己獨立到, 唔好過份依賴男人!!

子爵府

Working mum 只係感覺上比ftm tough! 但唔代表唔矜貴,我好佩服working mum架!生活又充實啲!女人唔可以一世靠男人,靠自己先最穩陣

侯爵府

回覆 aidan08 的帖子

Totally agree, thats why eventhough i am a working mama, but think ftm is quite fortunate that has husband care

大宅

點解下下要別人認同自己,做自己認為對的事便可以了

男爵府

回覆:Working mum 唔矜貴

我覺得係果两個個人人格問題,我係ftm .我不知幾羨慕working mum 可以自己賺錢買自己鍾意既嘢

公爵府

回覆:Working mum 唔矜貴

“比男人捧在掌心寵的女人最矜貴”,咁我都好矜貴,雖然我要返工,要應付屋企開支,但老公超錫我的,連我阿媽都話我老公好咁寵我就我!

其實我覺得,鍾意比較嘅人,係對自身狀況不滿,用打擊別人來安慰自己,真係幸福滿瀉嘅人應該唔會有果啲咀臉!

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

WORKING MUM 就算C6沒有野工, 也可以維持頭家, 所以不要灰心, 加油.........

子爵府

三姑六婆,可以不理

子爵府

你朋友問題啫

點解硬係要比較 每人家庭位置唔同 想要既滿足感又唔同 理想又唔同

如果一個朋友令你思想downgrad 既 唔洗理會佢講咩啦

侯爵府

好媽媽勳章

引用:呢幾日公司開始派花紅雙糧的通知書, 大家都

原帖由 ope 於 16-01-21 發表
你錯了!

你朋友 p 仔女同學媽媽話, working mum 係世界上最慘的女人, 係因為自己無本事!想靠自己都吾得。

試想想,果兩個 ftm, 實在係由頭到腳都係老公買的, 要乜出聲就有, 連bra 都係老公比錢, 這樣的女人,生殺大權全在個男人手上!日日都要擔心自己有一日吾靚變老、又或是煮餸吾合老公口味、又或是邊句説話講錯左激親老公、甚至擔心追吾到仔!

Owl-    發表於 16-1-21 12:54

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

ope 發表於 16-1-21 12:13
不要為那些無謂人的廢話, 抹煞了自己的付出, 否定了自己的價值.

首頁
12345...20

尾頁

跳至