自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

睬佢都傻,我成日都唔明點解自己生,小朋友個名都唔可以父母去改!果時99死要我地搵師傅改,我話我生當然係我地改,心諗你咁想改你自己改飽佢啦!

子爵府

引用:我生得禁辛苦,連改自己個仔嘅名都冇權?佢

原帖由 M&A Mom 於 16-10-26 發表
我生得禁辛苦,連改自己個仔嘅名都冇權?
佢自己d仔女係邊個改架?
第一個唔用佢改嘅名就識趣啦!仲要唔高 ...
我真係咁諗,又陀又生咁辛苦,連改個名都好似我錯咁

佢兩個仔女,第一個6299改,第二個比62爸爸改,所以佢覺得我要跟佢卦??

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 美之選468 的帖子

改30/60個,62一定以以為樓主玩佢,改三四个好喇……唔通30 個都尅bb,佢会信咩。

子爵府

引用:62家族係跟字輩改名,+即係個名巳經有2個字

原帖由 熊C9 於 16-10-26 發表
62家族係跟字輩改名, 即係個名巳經有2個字佢地決定咗, 最後一個字我一定要爭取話事權, 最後都係用我心儀名, ...
你意思你有跟到族譜?

侯爵府

好媽媽勳章

睇吓老爺改咗啲咩名啦,唔通有根,帶金都照跟咩,但有啲老人家好有文化,改啲名好正,咁就要囉
開心每一天

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

主導權在BB父母身上

子爵府

引用:睬佢都傻,我成日都唔明點解自己生,小朋友

原帖由 章魚妹妹 於 16-10-26 發表
睬佢都傻,我成日都唔明點解自己生,小朋友個名都唔可以父母去改!果時99死要我地搵師傅改,我話我生當然係 ...
我唔明點解咁唔識做?你自己生個時咪改左囉!我生你又要改

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

先睇下佢改咩名,另如果係男男,女女,會限制左佢改既名,例如,陳大文,細佬叫陳大富

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我係跟族譜,除非係好k形,難夾字

子爵府

引用:睇吓老爺改咗啲咩名啦,唔通有根,帶金都照

原帖由 雪影 於 16-10-26 發表
睇吓老爺改咗啲咩名啦,唔通有根,帶金都照跟咩,但有啲老人家好有文化,改啲名好正,咁就要囉
...
D名雖然無你講咁離譜
但第一胎佢講出來個時姑奶同姑仔都皺眉同面有難色
所以應該唔係我問題

子爵府

熱血勳章

唔怕生壞命,至怕改壞名!

大名你改。乳名 62 改囉。

水晶宮

回覆樓主:

你不如透露你想要d咩字眼,佢識做時盡量用你提供的字,咁咪皆大歡喜

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:LEE-Baby 的帖子

你叫佢試下改幾個比cf睇, 如自己唔鍾意話cf睇過唔夾八字, 到你自己改定兩,三個名比你62睇, 話依d係cf改, 比佢自己揀, 咁佢條氣又順, 你又happy

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

不如之前同佢話個名要有個x字,叫便諗另1個字。希望不至於太娘

大宅

回覆 LEE-Baby 的帖子

係一半
姓氏梗咗, 中問個字男家要跟字輩, 第3個字咪我改

男爵府

我見過有一個人跟99改...改做'一'
佢乜都聽6299話...99其實份人很惡...唔係直系親屬都覺得佢難頂

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆:同62爭改BB名問題

邊個學識淵博就邊個改。如果我62系滿腹經綸,我會好樂意請佢改,可惜唔系,我咪親身上陣

公爵府

Jasmine-4711 發表於 16-10-26 16:19
回覆 美之選468 的帖子

改30/60個,62一定以以為樓主玩佢,改三四个好喇……唔通30 個都尅bb,佢会信咩。 ...
不是因此名字尅bb.而是想有更多而又廣泛的選擇空間.選擇太少會令到思維太窄小....

子爵府

如果62只係唔高興,唔讓步。
如果C6都非常堅持,睇下62有咩選擇提供

珍珠宮

回覆樓主:

陀係媽咪, 生又係媽咪, 個姓已經跟爸爸, 金鳳秋月秋菊威峰伯虎, 勁娘都照改咩, 第時仔女會怨點解媽咪爸爸唔改好啲.

首頁
12345...13

尾頁

跳至