自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

最後回覆 發表於 16-10-30 16:03
如果我係B2頭一定唔會揀李賢堯

李賢堯大约band 2b,每次放學經過見到佢地D學生都斯斯文文,印象唔錯。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

gracelam 發表於 16-10-30 16:05
小學係冇分banding,只有小學生才分banding. 如果小學生係band 2生,只可以揀band 2中學,中學派位係竹門 ...

其實小學、中學真係無分banding既。我所認知,所有banding都係用中學派位或收生學生做預計。例如林護都無講佢係band1既,不過佢係全部都收band 1學生,咪預計佢係band 1囉。
其實,我由始至終都建議樓主向學校、老師查詢。(我驚我既資料唔update)
仁紀係一間好好既小學,我相信每間學校既老師一定會比最好既建議

男爵府

回覆:kungkathy 的帖子

學校派位係無次序的,可以攞到幾多band 1位就决定係學校,而參加派位學生每人都會被指派一個隨機號碼,而派位時就會跟據這個號碼先後次序,當然係會派band 1學生先,然後2,如此類推。所以同一band嘅學生如果個號碼比較前,自然較容易派到理想學校。小學會跟據過往的派位成績估算自己可以攞到幾多band 1位。填寫時老師亦會俾意見你,當年啊女學校話俾佢地聽前果11X 人可以band 1 學校,其後果1,2捨人係灰色地帶。

所以可以問問學校,佢地有幾多band 1,2,3位。

子爵府

最後回覆 發表於 16-10-30 16:03
如果我係B2頭一定唔會揀李賢堯

點解?

子爵府

gracelam 發表於 16-10-30 14:07
band 2頭可選伍若瑜/吳祥川。

請問吳祥川同皇仁舊生會係咪都係Band 2 頭?

男爵府

回覆樓主:

陳好過顧

子爵府

yp26 發表於 16-10-30 17:19

吳祥川好過皇仁舊生會

子爵府

sweetcandychan 發表於 16-10-30 18:08
吳祥川好過皇仁舊生會

好煩。唔知邊間好 想搵band 2 頭 交通又要方便。我地係東涌出黎。皇仁會方便啲。但唔知好唔好

子爵府

yp26 發表於 16-10-30 18:12
好煩。唔知邊間好 想搵band 2 頭 交通又要方便。我地係東涌出黎。皇仁會方便啲。但唔知好唔好
...

你搭巴士定mtr? 2間都唔近mtr, 吳附近有巴士站,你check下東涌有冇車到,皇仁舊生會最近巴士站係長安,行8至10分鐘到

子爵府

sweetcandychan 發表於 16-10-30 18:21
你搭巴士定mtr? 2間都唔近mtr, 吳附近有巴士站,你check下東涌有冇車到,皇仁舊生會最近巴士站係長安,行8 ...

我搭e31 可以長發落車行去皇仁近過吳祥川的。但最緊要係邊間學校好啲呢。除左依兩間仲有咩選擇好呀?梁值偉係咪仲差過依兩間?

子爵府

yp26 發表於 16-10-30 18:23
我搭e31 可以長發落車行去皇仁近過吳祥川的。但最緊要係邊間學校好啲呢。除左依兩間仲有咩選擇好呀?梁值 ...

我覺得係

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:陳好過顧

原帖由 sabrina_cherry 於 16-10-30 發表
陳好過顧
認同

男爵府

yp26 發表於 16-10-30 18:12
...

會否考慮荔景天主教,係地鐵附近

公爵府

回覆樓主:

band 2 頭係最難揀。樓主去ek問會清楚d,因為要考慮1.自己承擔風險度,2. 區內band 1 學額是否求過於供。前者要自己先知,後者就可以睇數據,而ek嗰邊d消息會準d. 樓主呢個階段問,應該係問自行點揀,呢個階段無僥倖,一定係講成績,排名次,如果真係band 2,揀band 1 只係當搏一搏,要預99%要等統一。

wcpcelia    發表於 16-10-31 09:23

珍珠宮

環保接龍勳章

yp26 發表於 16-10-30 17:19

band 2頭只有伍若瑜/吳祥川,其次係荔天,顧超文, 李賢堯........

自行可跨區選荃灣廖寳珊 band 2a,又近地鐵站。

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:yp26+發表於+16-10-30+17:19+請問吳

原帖由 gracelam 於 16-10-30 發表
band 2頭只有伍若瑜/吳祥川,其次係荔天,顧超文, 李賢堯........

自行可跨區選荃灣廖寳珊 band 2a,又 ...
係呀,廖寶珊ok呀,但荃灣區競爭都好激烈,b2a只有呢間,band 2生如唔跨區首選就係佢,好似要求英文b。

子爵府

lopoto 發表於 16-10-30 18:59
會否考慮荔景天主教,係地鐵附近

荔天都唔錯啊,一定好過皇仁舊生會,同埋東涌出荔景好方便,吳祥川同荔天都是差唔多啫

珍珠宮

環保接龍勳章

oiyau2005 發表於 16-10-30 22:36
係呀,廖寶珊ok呀,但荃灣區競爭都好激烈,b2a只有呢間,band 2生如唔跨區首選就係佢,好似要求英文b。

...

荃灣band 2a仲有李城璧,不過呢間隔涉少少,所以冇廖寶珊咁受歡迎。

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:oiyau2005+發表於+16-10-30+22:36+係

原帖由 gracelam 於 16-10-30 發表
荃灣band 2a仲有李城璧,不過呢間隔涉少少,所以冇廖寶珊咁受歡迎。
係,廖應該多人爭過李

大宅

回覆樓主:

其實點知自己係band two頭呢?剛開始第二次呈分試?

首頁
12345...7

尾頁

跳至