自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

elaine2057 發表於 16-11-23 19:52
甘依家話幾時可以去內科睇?知你辛苦,但藥唔好亂食~

我尋日去排左,仲要等佢寄信黎

男爵府

mercurycc 發表於 16-11-23 21:08
幾時見專科醫生?
如果係紅斑狼瘡驗血就知的。

我尋日攞封轉介信去左排,仲要等佢寄信黎

象牙宮

引用:Quote:mercurycc 發表於 16-11-23 21:08 幾

原帖由 梁梓軒bb 於 16-11-23 發表
我尋日攞封轉介信去左排,仲要等佢寄信黎
希望好快有得見醫生早日醫好。

大宅

梁梓軒bb 發表於 16-11-23 21:03
我係系政府門診睇左一段時間,佢幫我驗血。最後验到係免疫系統個數高左
...

係咪之前話你正常,但後來又話你免疫系統有事?如果經濟許可,叫佢寫轉介信去私家診所或醫院驗多次好wo!祝你早日康復!要盡量保持正能量心態~對病情有幫助的

琥珀宮

引用:我8月份開始甩頭髮,9月尾開始連指甲都甩埋

我8月份開始甩頭髮,9月尾開始連指甲都甩埋。9月開始系政府門診睇,驗依樣驗嗰樣。終於尋日返去睇報告話驗 ...
快去登記電子健康紀錄互通系統(互通系統),方便公家私家兩邊睇
http://m.ehealth.gov.hk/en/healthcare_recipient/registration/index.html

大宅

子爵府

梁梓軒bb 發表於 16-11-23 21:08
有咩e生可以介紹下?係咪好貴?

Sorry...無呀
我上次係甲狀腺問題,係自己果區搵個內科醫師睇,一個月藥$500,其實內科裡面細分係有好多好多科,你報告話免疫系統問題,最好就搵返免疫專科醫生,專科既就預會更貴,同埋都視乎你病情去用咩藥同藥既份量
你上網search「免疫系統專科醫生」都會搵到醫生資料

男爵府

艾森 發表於 16-11-23 21:57

Sorry...無呀

我怕負擔唔到

男爵府

木土土 發表於 16-11-23 21:37
快去登記電子健康紀錄互通系統(互通系統),方便公家私家兩邊睇
http://m.ehealth.gov.hk/en/healthcare_r ...

謝謝你

男爵府

好媽媽勳章

我想問紅斑狼瘡同類風濕性關節炎是否同一樣野黎?因為我今年去睇皮膚科時驗血驗到免疫系統指數高轉介睇內科,e生話我有紅斑狼瘡,我上網找過病徵係會生紅點之類,但我反而似類風濕,因為我兩隻手長期手痺同痛、腫腫地等!依家有長期食藥同覆診!

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

引用:我8月份開始甩頭髮,9月尾開始連指甲都甩埋

我8月份開始甩頭髮,9月尾開始連指甲都甩埋。9月開始系政府門診睇,驗依樣驗嗰樣。終於尋日返去睇報告話驗 ...
我都係甩頭髮,一汁汁!
中醫話腎氣不足,睇咗一輪中醫。

西醫皮膚料話免疫系統失調唔上下,無得解釋,可能壓力大影響...一般會慢慢生番...
而家食咗一個星期薬,另外醫生開咗維他命丸,藥用洗頭水等。

我都係盡量保持輕鬆心情,希望有生番頭髮的一天。

水晶宮

myww 發表於 16-11-23 22:09
我都係甩頭髮,一汁汁!
中醫話腎氣不足,睇咗一輪中醫。

請問開左邊隻藥用洗頭水? 我甩左半年,是全頭甩,前額最嚴重。睇中醫未見成效

男爵府

醒目開學勳章

回覆:自身免疫系統攻打自己一問?

免疫系統香港冇嘜醫生識,香港昵科好落後
最勁中環陳雲斌醫生但年紀太大啦,睇一次1200 佢已經係學者。成世人研究免疫係統,我個人覺得你可以去睇一次,你會了解好多。
而政府內科佢地吾多識,只是Keep 住抽血見吓醫生,不要以為等咁耐而寄於期望。
台灣在免疫係統醫生水平很高~聽朋友說
她看一次醫生大約HKD300驗血好全面HKD800已全部驗齊,但要飛過去

男爵府

好媽媽勳章

笑嘻嘻 發表於 16-11-23 21:59
我想問紅斑狼瘡同類風濕性關節炎是否同一樣野黎?因為我今年去睇皮膚科時驗血驗到免疫系統指數高轉介睇內科 ...

紅斑狼瘡唔一定出紅斑, 我都係關節痛

大宅

我以前有個同事都系免疫系統病, 症狀同你唔同應該唔系同一個病, 但佢系政府度睇嘅情形就同你差唔多又系搞咗好耐都斷唔到症, 後來因為越來越嚴重, 佢最終都搵咗個私家風濕專科睇, 個醫生幾好人, 幫佢斷咗症後話佢個病會影響身體好多器官, 除咗食藥仲要做好多檢查確定身體有無其他問題需要醫, 如果系私家做要用好多錢, 所以個醫生開咗藥比佢之外仲幫佢寫咗封轉介信比政府醫院, 之後佢就一直都系政府醫院度覆診

我諗如果你經濟許可, 最好都系去私家睇咗先啦, 有d病唔拖得架, 最多好似我同事咁請個醫生寫封信比你,

你可以上網搵風濕專科(所有免疫系統病都屬於呢科), 最好搵d可以睇到政府醫院紀錄嘅醫生, 即系之前有網友提議你登記嗰個電子健康紀錄互通系統, 咁樣可以節省d時間同錢, 希望你可以早日康復

男爵府

Pigbaby 發表於 16-11-23 23:14
免疫系統香港冇嘜醫生識,香港昵科好落後
最勁中環陳雲斌醫生但年紀太大啦,睇一次1200 佢已經係學者。成世 ...

台灣有資料嘛?

男爵府

momolee200 發表於 16-11-24 00:27
我以前有個同事都系免疫系統病, 症狀同你唔同應該唔系同一個病, 但佢系政府度睇嘅情形就同你差唔多又系搞咗 ...

我pm我有關e生既資料嘛?謝謝

大宅

回覆樓主:

免疫系統疾病分好幾種,其中有紅班狼瘡,類風濕關節炎,強直性脊椎炎。。。建議你在等公立期間先看私家醫生,如有能力可以先吃藥先控制病情,因為等公立唔知等幾耐,香港有唔少風濕科醫生,你在BK搜尋風濕科都有好多醫生介紹。 不要太擔心,而家醫學昌明,這種病食藥大多數也可以控制到,祝你早日康復!

珍珠宮

梁梓軒bb 發表於 16-11-23 20:58
無跌親,記憶力就愈來愈差好多嘢突然唔記得,試過突然斷片唔記得做緊乜。重影就無,飛蚊間中出現。寫字能 ...

若經濟許可,應考慮找腦專科跟進。

男爵府

SS0303 發表於 16-11-24 10:13
若經濟許可,應考慮找腦專科跟進。

估計會係咩事先會咁?

首頁

尾頁

跳至