興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

美好大世界2017勳章

我有大量新鮮到手香送出,我都想學吓點整,誰可教我整到手香膏我會優先送出!謝謝!

大宅

chinatea 發表於 17-6-15 12:31
唔好意思,一段時間唔係香港,等我返來先.

請問可否分一小段左手香比我嗎?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 WING_00 的帖子

打風打到斷哂,同埋之前好熱,好多大葉的都死左.
<br><br>

大宅

chinatea 發表於 17-8-25 22:38

打風打到斷哂,同埋之前好熱,好多大葉的都死左.

我都係牙、其實我之前都有盆、吾知點解謝哂

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

左手香缺水又唔得,曬過頭又唔得,冬天會休眠,所以成日要睇住,台灣人就話佢好粗生架,種落地就會係,種花盆就麻煩D,我種左幾年,都分左好多枝比人,唯今次颱風多,太熱就熱死好多盆,今日又打風,要過後睇下仲有冇生存先.
<br><br>

水晶宮

回覆 細菌 的帖子

做左手香膏其實好易,不過最好冇小朋友在附近就比較安全.
要準備一個煱用來炸左手香,所以盡量唔好比小朋友在場,自己都要小心做.

材料:

橄欖油 200G
乳木果脂120G
左手香葉180G
蜂蠟 60G
薄荷腦20G (如小孩用最好不用薄荷腦)因如有過黃坦症就唔可以用.

有D人就咁用左手香葉用橄欖油來炸,炸至葉枯黃(大火,中火轉細火)約炸半小時,等溫度可以溶蠟就先過濾,再加入乳木果脂同溶蠟,如果成人用呢個時候同加薄荷拌勻就倒落盒.

<br><br>

男爵府

想做左手香皀改善濕疹,有jm可送出枝葉我自種嗎?先謝

首頁

尾頁

跳至