心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

Mrs·Cheung 發表於 17-10-12 18:54
孩子無辜,小朋友選擇咗你做佢媽媽,你地必定有緣份。

小產嘅痛苦係好傷心同傷身。

但生了出來,只會更痛,更多不想受的東西要成受,小產的話,對我來說是止蝕,反正都是自己硬食,冇了BB...很快又一條好漢,生了出來,我的情況只會更差,何況我已經灰到在想,萬一我生個有問題的,我只會更傷慘

大宅

Mrs·Cheung 發表於 17-10-12 18:54
孩子無辜,小朋友選擇咗你做佢媽媽,你地必定有緣份。

小產嘅痛苦係好傷心同傷身。

多謝你送我一份溫暖

伯爵府

lovebabyduck 發表於 17-10-12 19:01
但生了出來,只會更痛,更多不想受的東西要成受,小產的話,對我來說是止蝕,反正都是自己硬食,冇了BB... ...

每個人都有選擇權利。

我都尊重你選擇。

但做任何事情前,一定要衡量好,起碼要日後無悔。

我當初第三胎係意外發生,曾經想過唔要,一來經濟問題,二來自己湊,無人幫手。

當時c6都唔敢表態,只不停話係一條生命。但未曾認真話一定要生。

當初我係好決意去留,連家計會都去埋,約埋期。就起等見醫生,等醫生出信嗰一日。

我突然去到登記,竟然冇帶身分證

之後當日就打道回府,我再順路去咗求簽。

點知簽文蘇武牧羊,叫我死守19年,他日必定會有所得。

就係咁,好似天注定。

我就同細細B講,只要佢唔怕跟我挨,佢健康成長,冇病冇痛,陪我過每一關。只要我仲有能力,我一定會盡我所能,養育佢成人。

今日佢幾個月大啦,學識笑,3個小朋友一起玩樂,成為咗我動力。當然我嘅辛苦,唔係常人能理解。
BB你來咗啦?

珍珠宮

Mrs·Cheung 發表於 17-10-11 09:09
最大的4歲,最細剛出世。

我都係留意到自己原來一直都好壓抑,一直以為無事,一直都自己死頂死 ...

Me too

壓力 》 荷爾蒙 》 m亂

大宅

Mrs·Cheung 發表於 17-10-12 00:15
確實我對自己要求過高,下下都追求完美。

因為自己自身唔聰明,一直都好努力做多啲,行多幾步,務求事事 ...

同樓主的情況好似,好感恩在自己睇到你的貼文,否則又會繼續胡思亂想,眼光光望天光,緣由半夜喂細仔幾次奶,見c6完全冇關心過,想起結婚後的種種不如我所願的事,壞情緒又來!希望係產後荷爾蒙影響自己啦,自己真係要睇開d,適時發洩下,睇下bk正面的思想。唔好自己鑽牛角尖

伯爵府

hjh520pf 發表於 17-11-26 05:55
同樓主的情況好似,好感恩在自己睇到你的貼文,否則又會繼續胡思亂想,眼光光望天光,緣由半夜喂細仔幾次 ...

我都慶幸自己起呢個平台得到舒緩同正能量的支持。

所以自己有唔開心真係要講出來,講唔到寫,收收埋埋,總有一天會爆發的不可收拾
BB你來咗啦?

伯爵府

細b剛出世,可能你辛苦得濟,有d抑鬱。。搵人傾下計好d

伯爵府

angela0228 發表於 17-11-29 15:47
細b剛出世,可能你辛苦得濟,有d抑鬱。。搵人傾下計好d

嗯嗯,返去健康院問過姑娘,姑娘都有講過生完BB頭一年都會有情緒問題,最緊要係識得抒發唔好收收埋埋。
BB你來咗啦?

男爵府

hashtag影視迷勳章

Mrs·Cheung 發表於 17-10-11 07:01
(多謝bk jm嘅開解,真心多謝,我好多了)

最近唔知因乜嘢事,撩起咗我情緒

壓力太大了 要工人幫忙 自己鬆下開心下 有時也要做回自己 祝福你

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Mrs·Cheung 的帖子

原來不是得我一個人咁諗, 其實我BB巳經幾歲, 但我成日都有你的諗法, 要做好老婆, 好新抱,好女兒,好媽媽, 好員工, 好家姐..........................真係無左自己, 好辛苦, 成日想走去一個無人識我的地方躲起來, 唔想見人, 個個成日怪我做得唔好, 要做好D, 但我又有心無力

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Irene06 發表於 18-1-4 18:10

我又唔識駁嘴,推job. 有次在家只係覺得有D野唔洗咁執著,就同佢哋講,換來全家人罵我,仲話我成日攪到屋企家無寧日,又話我潑婦。後來決定在家唔出聲又話我黑口黑面,唔關心屋企人。

伯爵府

Irene06 發表於 18-1-4 18:10

係!

做人最怕無了自己,會有迷失感。

忙到尾都唔知為乜。

我都仍在學習中

但現在盡量隨心所欲,不要勉強自己,吃力不討好。

我本將心照明月,奈何明月照坑渠,那就讓自己閃閃發光,追回一些平時不敢想,不敢做的事。
BB你來咗啦?

大宅

Irene06 發表於 18-1-4 18:32
我又唔識駁嘴,推job. 有次在家只係覺得有D野唔洗咁執著,就同佢哋講,換來全家人罵我,仲話我成日攪到屋 ...

媽咪成日又話我係外嫁女,唔好理屋企咁多野,但家用又話唔可以唔比,仲話細佬一家三口係佢度住,佢又無收入,所以我一定要比,我話叫細佬比多D家用,佢又話叫我唔好理細佬比幾多,我要比家用係我的責任

大宅

Irene06 發表於 18-1-4 18:43
媽咪成日又話我係外嫁女,唔好理屋企咁多野,但家用又話唔可以唔比,仲話細佬一家三口係佢度住,佢又無收 ...

老公見我唔開心就話我成日發作,唔理我,仲叫我唔好影响個細,跟著佢就走去瞓,等我一個人坐係度,想同佢傾計都唔得

男爵府

me too!

伯爵府

Irene06 發表於 18-1-4 18:43
媽咪成日又話我係外嫁女,唔好理屋企咁多野,但家用又話唔可以唔比,仲話細佬一家三口係佢度住,佢又無收 ...

哈哈(emoji)我媽媽也是這樣

有時候好似好為我著想,但內在又行另一套,有時候又講錢講到出哂表

而家我借咗龍耳陳只耳,想聽就聽,唔聽就少見。
BB你來咗啦?

伯爵府

Irene06 發表於 18-1-4 18:46

老公見我唔開心就話我成日發作,唔理我,仲叫我唔好影响個細 ...

我老公叫好少少,無話我,但都無乜行動。

我哋一個為家忙,一個工作忙,想有時間坐下來都唔得
BB你來咗啦?

男爵府

Mrs·Cheung 發表於 18-1-4 22:01
我老公叫好少少,無話我,但都無乜行動。

我哋一個為家忙,一個工作忙,想有時間坐下來都唔得

我先生都係一個吾識關心我的人,每當我同佢呻工作上的不如意時,佢總會説工作是這樣,冇法,我也點點點點(下刪一百字),久而久之我也不再說,將自己收埋,快樂不快樂也沒所謂。每天返工,放工,回家照顧小朋友功課,然後瞓覺,每日如是,只是一個冇靈魂嘅肉體係世上。其實我都有問自己係咪吾知足係咪自己自尋煩惱。

伯爵府

klkkchan88 發表於 18-3-3 22:01
我先生都係一個吾識關心我的人,每當我同佢呻工作上的不如意時,佢總會説工作是這樣,冇法,我也點點點點 ...

只能說每個人都總有情緒,思緒混亂的時後。

好似這2日天氣潮濕悶熱,人身心都總有不舒服,說不出的感覺。

搵啲令自己開心的事做下就好,人長大了,自己有煩惱,對方也有。

已經做不到,以前小孩時候跌低,有人扶有人氹有人包扎傷口。
BB你來咗啦?

男爵府

Mrs·Cheung 發表於 18-3-3 22:21
只能說每個人都總有情緒,思緒混亂的時後。

好似這2日天氣潮濕悶熱,人身心都總有不舒服,說不出的感覺。 ...

我絶對明白佢工作上的壓力不比我少,但我只是想聽一句我明白,和一個簡單的擁抱以已⋯⋯
我已經收埋左自己嘅情緒好耐,可能你說得對,天氣差,公司忙,孩子們考試一齊來襲,殺我一個措手不及!

首頁

尾頁

跳至