母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

原帖由 hanbb 於 09-2-22 22:54 發表

呢個泵都算唔錯, 我返工都係用佢, 但最多半小時泵完, 有時20分鐘都完了, 你泵成個鐘, 其實最後係仍有奶柱還是只是滴滴下??
可能個泵真係唔多啱你, 你有無試過手泵??
avent 手泵我未聽過有奶媽話唔ok, 泵得都好清, ...

頭果兩個月我都係用avent手泵架, 泵得清 (但一定要靠另一隻手幫手擠先清...) 之後攪到隻手傷左, 轉左用medela電泵 (swing), 不過隻泵太大聲了, 我o係廁所泵, 最後都係要用番手泵, 屋企先用電泵lor......

男爵府

陪月勳章

原帖由 FANNYLAI 於 09-2-22 17:07 發表
各位媽咪~

你地係咪從來冇補過奶粉 ???
一閞始已經餵人奶???

真羨慕~~

我第6,7日先上奶咋, 所以一開始阿b食飲奶粉, 上左奶都補左一段時間先變全人奶.... 初初都有d唔開心, 不過宜家keep到做全人奶, 都好滿足了~

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

洋房

喺屋企就埋身餵, 剌激身體做奶, 返工照泵, 泵得幾多得幾多, 吾好俾oz影響自己心情, 放鬆, 吾夠咪補奶粉...
你有無 let down (上奶feel, 好似感覺乳頭(尖)有奶湧出黎?)....你可以泵泵吓, 用掌心輕掃乳頭...可能要幾分鐘, 再放泵埋身, hur 住出黎嫁啦.....最好返到屋企試, 因你公司時間緊迫....我用 swing, 基本上2邊乳房第一次泵, 會自己有 let down, 跟住第二次 let down 我就用上述方法, 跟住最後用手擠清埋....

男爵府

陪月勳章

原帖由 FANNYLAI 於 09-2-23 14:40 發表

你BB有冇扭計.佢今日成日扭,攪到我好攰,冇時間泵.
你係FULL TIME MAMA ????
一日要泵幾多次及幾多奶???

好羨慕啊!!

我bb有扭計架, 不過我好好彩, 有屋企人幫我手睇住佢, 所以我可以去泵奶.... 不過都曾經試過有時屋企人會行開左, 咁我又夠鐘泵奶, 點知泵泵下阿b扭計, 要停一停...... -____-"

我.... 都想做full time mama..... 我要返工架, 岩岩放完假冇耐.

我一日泵4次. 仲放緊假果陣泵6次, 之後5次, 到宜家4次lor~ 我有幾多泵幾多, 有剩就做冰奶呀, 以備不時之需.

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

我係醫院頭果日都無埋身餵到, 之後果一兩日佢都唔肯埋身食架... 當時我都有 d 灰心同唔開心架... 但係, 可能我硬頸呱. 到呀 b 出院就係屋企繼續堅持囉 !

將有既奶泵左, 到 bb 想食就埋身餵左先, 唔夠就比埋之前泵左既佢飲, 再唔夠既 (即係喊晒)先開 1-2 oz 奶粉比佢囉 ! 咁搞發都搞左成個星期先轉翻做全人奶咋 !! 所以, 你要堅持呀 ~

加油啦 ~~

原帖由 FANNYLAI 於 09-2-22 19:32 發表

我同你一樣 (想CRY)阿B要去兒科,變左冇CHANCE埋身餵,幸好有一日郣可以比阿B埋身餵過一次,係初乳,但都要啜成45分鐘,唔知係咪咁,尋日返到HOME嘗試埋身餵阿B都唔肯食,仲CRY,有D失望,阿B成日zZzZz冇耐性啜咁'耐",
我唯 ...

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

佢扭乜呀 ? 扭你抱呀 ?

會唔會係肚餓呀 ?

原帖由 FANNYLAI 於 09-2-23 14:40 發表

好羨慕啊!!

複式洋房

Just sharing : 我bb已經4個月la, 可以由出世到而家都是全人奶, bb好乖, 出世一星期後已經自己戒夜奶.
我由於返工, 我現在是全泵mami, 頭一個月是全埋身, 第二個月半埋身半樽, 我每日泵6次, 每次有6-7o (2 sides), 是一日的食量+3包冰奶spare, 早上一起床(1), 返公司3次(3), 回家後2次(2)
昨日因一d關係, 沒有ready奶, 故試埋身, 但是fail, 結果bb平時3hr飲奶, 要等到5hr才有得飲, 好可憐啊!!

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

我都係好似你咁, 如果有屋企人係屋企就會輕鬆 d, 否則的話... 真係要停一停先囉 !

um... 我下個星期都要返工啦, 呢個星期係屋企實習下 ! 今日都 bump 左兩次, 一陣再 bump 多一次, 之後睇下凜訓前再 bump 多次睇下得唔得先 !

大加要努力呀 ~

原帖由 mimiNbaby 於 09-2-23 14:57 發表

我bb有扭計架, 不過我好好彩, 有屋企人幫我手睇住佢, 所以我可以去泵奶.... 不過都曾經試過有時屋企人會行開左, 咁我又夠鐘泵奶, 點知泵泵下阿b扭計, 要停一停...... -____-"

我.... 都想做full time mama..... ...

男爵府

陪月勳章

原帖由 HO媽媽 於 09-2-23 15:59 發表
我係醫院頭果日都無埋身餵到, 之後果一兩日佢都唔肯埋身食架... 當時我都有 d 灰心同唔開心架... 但係, 可能我硬頸呱. 到呀 b 出院就係屋企繼續堅持囉 !

將有既奶泵左, 到 bb 想食就埋身餵左先, 唔夠就比埋之前泵左 ...

唉, 我遲左上奶, o係醫院好努力埋身俾阿b啜, 不過未上奶餵唔到人奶住, 返到屋企, 上左奶時試下埋身啦, 阿b唔肯啜, 喊得好勁, 去左健康院都唔掂, 返屋企試過幾次之後好辛苦, 阿b辛苦我又辛苦, 最後做左全泵媽媽.

不過呢, 第三個禮拜時, 試過一次埋身, 阿b肯啜呀, 不過我習慣左泵奶, 所以冇轉番做埋身. 不過呢排臨訓前開始試下俾阿b埋身啜一陣先轉奶樽餵, 等我試下埋身果種sweet sweet感覺...... 不過呢, 阿b好可惡, 一開始大大力咁咬lor, 仲要咬好幾次先肯啜, 痛死我喇......

男爵府

陪月勳章

原帖由 MuiMui0520 於 09-2-23 17:15 發表
Just sharing : 我bb已經4個月la, 可以由出世到而家都是全人奶, bb好乖, 出世一星期後已經自己戒夜奶.
我由於返工, 我現在是全泵mami, 頭一個月是全埋身, 第二個月半埋身半樽, 我每日泵6次, 每次有6-7o (2 sides), ...

你就好啦, 一開始就全人奶, 我好遲先上奶, 做唔到全人奶, 好唔開心呀....

一星期就戒夜奶, 快成咁????? 好正呀!! 點樣幫佢戒架???

一日泵6次好攰wor. 每次攰幾耐呀? 我之前一日泵6次, 攰到不得了呀, 果排為左谷奶量先頂硬上....... 每次6-7安不錯wor, 我果陣冇咁多呀, 所以要兩三日先儲一次冰奶. 其實我好想知, 奶量同胸既大細係咪有關呢? 胸大d會係會泵到多d奶呢?

大宅

未過warranty的話,就去代理度check la。

原帖由 FANNYLAI 於 09-2-23 13:50 發表

我可以點樣CHECK ?????
當初諗住雙泵方便D,同埋SALES又極力推介,
成一仟幾蚊,買個時真係好肉痛.

大宅

fannylai,

盡量埋身餵喇,我上胎係全泵,非常辛苦,今胎立志盡量埋身餵,真係方便好多,又少d complications!今胎又買到個非常o岩我嘅泵,又唔駛用手hold 住,所以我可以一路泵一路做o野,正!

好羨慕啊!!

男爵府

返左工兩個星期, 奶量下降了, 得番四安一次...
阿囡四個月, 起碼都要七安一次...
唉... 睇尼好快要收工.. 真係唔想..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 qehaed 於 09-2-22 11:47 發表

would you pls give me more details about fridge-to-go
Thanks

佢只係一個長方形既袋, 內有乾冰, 只要成個袋放入雪櫃, 等d乾冰變左冰, 咁之後放支奶入去, 咁可以令支奶變凍, 可以凍好耐.

如果你包得好的話, 用厚身既保溫袋加乾冰都做到類似效果, 當然 fridge-to-go 既賣點係方便.

伯爵府

原帖由 FANNYLAI 於 09-2-23 14:35 發表

我由頭到尾都係一滴滴.
手泵會唔會泵好耐 ???

咁怪不得你要搞一個鐘啦......
究竟係你d奶出得唔順, 定係你唔夾個泵呢??
你用手有無奶柱架?如果有, 咁即係個泵同你唔夾, 用泵時試下一邊按摩乳房睇下好唔好d?
其實你一個鐘滴滴下會泵清嗎?
我用amenda 都起碼有4-5條奶柱出, 到最後無咩奶先一滴滴架, 之後再空泵多4-5分鐘會再有多一次噴奶反應, 再有奶柱出一陣, 咁我先收手, 通常半小時一定都完架啦.....

手泵耐極......都唔會要你一個鐘麻, 而且你唔手軟可以好快既.....但avent 手泵應該唔會一滴滴掛......

伯爵府

原帖由 mimiNbaby 於 09-2-23 17:31 發表

你就好啦, 一開始就全人奶, 我好遲先上奶, 做唔到全人奶, 好唔開心呀....

一星期就戒夜奶, 快成咁????? 好正呀!! 點樣幫佢戒架???

一日泵6次好攰wor. 每次攰幾耐呀? 我之前一日泵6次, 攰到不得了呀, 果排為左谷 ... 奶量同胸既大細係咪有關呢? 胸大d會係會泵到多d奶呢?

我唔係大胸, 係咪多d 真係唔知, 不過我生前係超細aa cup, 我老公話我未發育, 而家生完變b cup, 雖然都係窮媽媽, 不過都夠阿囡食,

複式洋房

我個仔都係3個半月大,又係因為bb出世要住兒科病房,所以我唔可以埋身餵,之後佢出院比佢食又係喊,結果我都係全泵mama,bb要少食多餐每次只食到60-80ml,但2-3hr/餐,我返咗工2個星期,每日泵3次合共得250-300ml,BB1個月大時都仲可以全人奶,但現在就要補奶粉,M字同A字泵我都有用,泵咗幾個月都係一滴滴,好出力咁用手擠先有1-2條奶柱,但泵奶時間好大出入,兩邊一齊泵,有時30mins,有時都要成個鐘,結果而家對手同兩個肩膀痛到不得了,因為BB仲未戒夜奶,我開始逢星期六及日半夜比bb埋身食,試咗兩個星期,我發現bb比之前識啜同肯啜,不過都係啜完15MIN加樽餵,但泵奶時發現出奶順咗奶量上升咗少少,今日突然400ml,希望遲d唔洗再泵得咁辛苦,

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊