自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我都係一樣。去到公園。有D小朋友見我女玩夾夾車。見我女玩滑梯,即刻衝上架車到。之後先問我女借唔借?
我女例牌望下我。我通常都話,
架車係你。你鍾意借就借。唔借就拒絕人。我女通常唔借外人,我問點解。佢話比佢地拎走。玩爛点算?
自细我洗佢腦。玩具玩爛比人偷我係唔會再買。自己玩具自己管好。有事自己負責。

ic34    發表於 17-12-4 09:35

珍珠宮

回覆樓主:

無家教

珍珠宮

回覆樓主:

果亞媽都傻嘅,三唔識七,分享咩?

珊瑚宮

畀面勳章

天真B 發表於 17-12-4 01:30
[smi今日我小朋友新買左個新玩具,然後食飯等位時我小朋友揸住玩,有個細路行埋黎搶,我望一望佢,佢唔敢再 ...

完全同意

珊瑚宮

畀面勳章

JoanC 發表於 17-12-4 08:47
果亞媽都傻嘅,三唔識七,分享咩?

子爵府

[smi今日我小朋友新買左個新玩具,然後食飯等位時我小朋友揸住玩,有個細路行埋黎搶,我望一望佢,佢唔敢再 ...

真係好難分享俾陌生人

伯爵府

三唔識七分乜享啫, 到時要攞返費事又要爭餐飽,叫佢自己買啦

瑪瑙宮

大廚勳章

其實我好憎呢樣叫做分享。。

我細個就係咁。。

我係獨女所以一定有好多玩具。。但我係唔開心。。細個生日好多時叫啲親友嚟屋企同我食飯做生日。。小朋友當然會想玩玩具啦。。。到夜晚差唔多走部份小朋友可能屋企冇乜玩具。。就唔肯走大喊,又或者唔肯比返啲玩具我。。。

我阿媽就從來唔會考慮我。。。好隨意就叫我俾咗啲玩具人地。。其實我真係非常唔開心。。我係有其他玩具佢亦都會買個啲俾我。。但點解人哋一鍾意我就要將啲玩具讓比人呢?所以我細個一直都有嬲我呀嗎

所以樓主你做得好。。。唔會強迫個小朋友所謂分享。。尊重返小朋友嘅意願

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

babyhowie 發表於 17-12-4 02:35
口音正常都唔代表係真正香港人!因為香港已經回歸廿年,
呢廿年香港已經全面被溝淡,
真正香港人已經所餘無 ...

我剛剛經歷完,我小朋友都未玩,已經俾其他同學拎左去玩,一個接一個,我小朋友一直想拎返自己件玩具,但其他同學完全冇意識俾返我小朋友,我見到都好無奈,我都有d想爆個班人既家長,其中幾個玩得最耐既家長係大6

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

認同你,啲嘢我的為何一定要我做好人同人分享?

男爵府

Fan0129 發表於 17-12-4 01:57
絕對同意!!
因為「分享」呢個字 對我大女有件好唔開心嘅事
除左 「分享」 仲有好多人話要「大 ...

最憎d人話大一定要讓細,道理就係道理,無大細之分

公爵府

呢啲啊媽咩理論,
你又唔係邊個,
仲咩同你分享,

你唔同啲39547既人分享你啲錢,.....

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

試過係公園我仔玩其他野,跟住有個女仔一野衝過來玩我仔個scooter,我好惡咁問個女仔,你有無問過我可唔可以玩?個女仔就問我,我直接答佢唔得。

我諗返,我都真係幾惡下。不過我都唔明點解啲人面皮咁厚,我記得我細個我媽係叫我唔好亂玩人地啲玩具架喎,所以我從來都唔會係公園問人地借唔借我玩。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 天真B 的帖子

我係公園都成日遇到D唔睇住小朋友既家長或工人,佢地由得個3,4歲既小朋友跟住我同我女玩,佢地就坐到好遠玩電話我朋友都叫我唔好借玩具俾唔識既人玩,因佢女試過2次係會所泳池借玩具俾其他小朋友玩,佢地拎走左呀

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 FennieMan 的帖子

下,如果有人話我女自私,我一定爆返佢吹泡泡就可以一齊玩,滑板車我一定唔借!!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

如果有人話小朋友自私,
我真係會話分享d 錢黎啦,開心share
大人往往教小朋友要分享,
大人自己擁有的物品會分享比外人嗎?

伯爵府

回覆樓主:

分享都要人心甘情願先得! 樓主做法冇問題, 有問題係果個阿媽

大讓細又係非常無料,點解次次都要大讓? 因為佢大 d? 但佢都係小朋友。我會耐唔中提出今次由大玩先,因冇理由次次大個 d 次次都最尾先玩! 要俾小朋友知咩叫公平!

伯爵府

回覆樓主

我一向教小朋支:想分享就分享,分享完開心就ok。而其實我小朋友都肯分享的,但我唔強迫,因為有時唔想分享就唔分享啦,簡單人性,我確實都唔係每樣野都同人分享,我出佐糧買野比自己唔通要同朋友一齊分享嗎?

伯爵府

@Ting@ 發表於 17-12-4 09:41
最憎d人話大一定要讓細,道理就係道理,無大細之分

屋企我至細,由細到大都冇人讓我,我仲學識佐爭,唔爭食都冇得食添,仲諗乜鬼大讓細?其實點解一定要大讓細或細讓大呢?

首頁
12345...6

尾頁

跳至