想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 richwong 於 09-2-28 17:53 發表
有同感,等佢覺得緊張時,已太遲, 要付出多出人地好多倍的時間,精力同金錢。。。。

i started trying when i was 31. now i'm 34 and still no bb. i'll try around 40 and will give up. i will be too tired and spent too much money.

i did 5 iui and 1 ivf and 3 miscarriages, spent a lot of money and 2.5 years lah.

大宅

really??? 麼野年紀以下先可以排公家IUI & IVF?

原帖由 lalamike 於 09-2-28 18:02 發表
我年紀太大,公家無得排喇…
我未排私家ivf住,因為想試多幾次iui先…

子爵府

below 38~

原帖由 richwong 於 09-2-28 20:04 發表
really??? 麼野年紀以下先可以排公家IUI & IVF?

大宅

包括38嗎?

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 20:25 發表
below 38~

大宅

回覆 # 的文章

PPyeung,
多謝你嘅information!我仲想問下如果排政府私家症,要唔要醫生referral呀?你話如果我叫我睇開嘅仁安Dr寫referral,佢肯唔肯呀?

有時侯真係唔知呢個BB Project係咪個天對我哋嘅考驗,我身邊好多朋友都係廿幾歲時落過仔,到佢哋三十幾歲結婚後話想有bb就好易有到...有D生到唔想再生,話如果有左都落在佢!!!有時聽到都好想喊...點解我哋咁鐘意小朋友都唔俾個机會我哋,反而有好多問題家庭就生三,四個!!!點都好啦...大家盡力去做我哋可以做嘅treatment,唔好第時後悔....

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

因為之前幾次都係natural iui, 所以想試埋用針藥的iui睇下得唔得先,如果唔得,我都會考慮ivf了…唉,真係愈諗愈心傷…因為就算唔理年紀,ivf我都真係唔可以afford好多次,我估最多2次…

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 18:13 發表
lalamike,

如果經濟負擔得起既, 唔好再試iui啦~ 試多幾次, 錢都係度...

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 17:21 發表
CK_鼠鼠,
我米又係2個正常, 唯一可以賴就係我有子宮內膜移位... 但好多人有都一樣有bb~
結婚都快4年, 可以做既都做過...
腹腔鏡手術啦~ 2次iui啦~ 一次ivf啦~ 又西醫, 又中醫~
又針灸, 又燒艾, 仲食中藥~ 甘點呢...
...

ms_ck,

我之前都睇過中醫調理, 仲同老公一齊睇添, 用左半年有多時間, 錢都用左唔小, 但都係無聲氣, 最後唯有試IUI, 但做左2次, 都係未成功, 依家仲考慮緊做唔做第3次IUI, 定直接等做IVF~

子爵府

chweebebe,
我當初有拎信去排pwh~ 唔拎... 佢又由頭check過晒仲耐~ 你係仁安係米睇婦科? 點解醫生會唔肯寫呢?

唉~ 米就係囉... 同道中人就明, 其他人講極都唔明.. 成日講意外, 我都唔明點解甘多意外...

原帖由 chweebebe 於 09-2-28 22:24 發表
PPyeung,
多謝你嘅information!我仲想問下如果排政府私家症,要唔要醫生referral呀?你話如果我叫我睇開嘅仁安Dr寫referral,佢肯唔肯呀?

有時侯真係唔知呢個BB Project係咪個天對我哋嘅考驗,我身邊好多朋友都係廿幾歲 ...

子爵府

lalamike,

ivf錢係一個問題, 胚胎又係一個問題... 有時有d野, 真係好講運氣, 或者真係命中註定...
我係做pwh既私家症... 一路都好理想, 但最後只得9粒啱size, 6粒用得, 最終3粒受精~ 醫生一直講雖然小, 但3粒都係8cells好好~ 我揀放2粒時, dr.仲問左好多次, 你好後生咋, twins係米頂得住, 心理同經濟o唔ok... 結果呢... 咩都冇喎~

原帖由 lalamike 於 09-2-28 22:28 發表
因為之前幾次都係natural iui, 所以想試埋用針藥的iui睇下得唔得先,如果唔得,我都會考慮ivf了…唉,真係愈諗愈心傷…因為就算唔理年紀,ivf我都真係唔可以afford好多次,我估最多2次…

...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

ms_ck,

原來係咁…唉,有時真係人算不如天算…
不過你咁有毅力同決心,相信你好快會有好消息的!別灰心!大家互相支持!

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 22:46 發表
lalamike,

ivf錢係一個問題, 胚胎又係一個問題... 有時有d野, 真係好講運氣, 或者真係命中註定...
我係做pwh既私家症... 一路都好理想, 但最後只得9粒啱size, 6粒用得, 最終3粒受精~ 醫生一直講雖然小, 但3粒都係8c ...

子爵府

CK_鼠鼠,

唔計之前邊個好都去試幾個月, 我最近呢個都睇左成年~ 初初都係同老公一齊去睇既, 但通常睇幾次之後... 好多醫師都話老公冇問題~ 而我呢... D醫師調理一排都會話唔知點解既... 最近呢個都係甘講... 所以我打算如果今次唔OK, 我都係停一停先~ 每一個星期中藥+針灸, 條數都幾肉赤, 佢又話我冇咩唔妥~

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-2-28 22:35 發表

ms_ck,

我之前都睇過中醫調理, 仲同老公一齊睇添, 用左半年有多時間, 錢都用左唔小, 但都係無聲氣, 最後唯有試IUI, 但做左2次, 都係未成功, 依家仲考慮緊做唔做第3次IUI, 定直接等做IVF~ ...

子爵府

lalamike,
係呀~ 大家互相支持下~
唔開心上黎傾下計又好d~

我見人抽到廿幾卵, 都好羨慕~ 起碼一次ivf有排玩~ 不過有時又恨得太多... 我都見過抽卵後有後遺症, 唔放得胎既... 自己能夠完成一次都覺得好好彩~

原帖由 lalamike 於 09-2-28 22:50 發表
ms_ck,

原來係咁…唉,有時真係人算不如天算…
不過你咁有毅力同決心,相信你好快會有好消息的!別灰心!大家互相支持!

大宅

回覆 # 的文章

vnghk0001,
你意思係IVF老公都可以在家留精???
我老公真係唔識自己搞d蟲蟲出...上次喺仁安己經搞到d nurse都怕左佢,最後我哋要飛taxi返屋企搞左出嚟,再飛的士返去囉!連d nurse都笑佢呀!

大宅

請問natural iui &針藥的iui 有何分別?

原帖由 lalamike 於 09-2-28 22:28 發表

...

大宅

畀面勳章

chweebebe,
係呀, IVF老公都可以在家留精, 不過要在1個鐘內交返去, 個護士仲講明一定唔可以幫手呀, 一定一定要佢自己用手.

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

natural iui: 自己用紅d/排卵棒check到排卵日(另亦有d醫生會在排蛋之前,替病人以u/s check蛋蛋大小,以及內膜厚度,約1-2次),c6去交精/洗精,之後由醫生做iui(即放精)。
有針藥的iui:由周期開始,day2-3開始食排卵藥(視乎情況,有部分人唔需要食),以及開始打催卵針,以及用u/s監察蛋蛋及內膜情況,直至蛋蛋及內膜size ok,到排卵日打破卵針(亦有d人唔駛打),c6交精/洗精,並由醫生放精(iui)。

原帖由 richwong 於 09-3-1 19:25 發表
請問natural iui &針藥的iui 有何分別?

大宅

回覆 # 的文章

vnghk0001,
嘩!咁大wok呀?點解nurse話一定唔可以幫手呀?原因係乜?怕污染左ting ting or幫手嘅過程對ting ting 有影响?

請問有無其他sister有我老公嘅問題?唔通我哋連IVF都做唔到.....

大宅

Thank you lalamike,

甘大家所講的IUI政府收幾百私家8千-萬2, 應該係針藥的iui吧.
THEN, 自然IUI收幾多呢?

原帖由 lalamike 於 09-3-1 22:16 發表
natural iui: 自己用紅d/排卵棒check到排卵日(另亦有d醫生會在排蛋之前,替病人以u/s check蛋蛋大小,以及內膜厚度,約1-2次),c6去交精/洗精,之後由醫生做iui(即放精)。
有針藥的iui:由周期開始,day2-3開始食排卵藥(視乎情況,有 ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我唔知政府有無自然iui呢回事,因為我是看私家的,或者你要打去問問公立醫院了。

原帖由 richwong 於 09-3-2 11:26 發表
Thank you lalamike,

甘大家所講的IUI政府收幾百私家8千-萬2, 應該係針藥的iui吧.
THEN, 自然IUI收幾多呢?

大宅

YES, 我係問私家的自然iui, 應該唔貴掛...

原帖由 lalamike 於 09-3-2 11:29 發表
我唔知政府有無自然iui呢回事,因為我是看私家的,或者你要打去問問公立醫院了。

首頁

尾頁

跳至