自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Ccccccc 發表於 19-5-3 09:05
請問內容係咩? 想搵黎睇

我係#28答過呀。

大宅

littlefunpig 發表於 19-3-17 19:53
大把呢d家長

無都俾仔女食藥,想靠食藥上堂留心考試就合格

好恐怖。。枉為人父母,呢啲人唔應該生仔。

大宅

brindlewin 發表於 19-5-3 09:08
我係#28答過呀。

thanks

珍珠宮

moniko 發表於 19-3-17 02:52
我覺得呢個「 病」 淡化左家長既責任。 好多人一發現問題就去「醫」 去食藥。

其實有幾個小朋友, 生出來 ...

男爵府

rose-mag 發表於 19-3-17 02:33
有d唔係ADHD,但唔係ADHD唔存在,點解食藥?ADHD唔係一個病,唔同傷風感冒會食藥好返,而部份學生食藥係等 ...

咦,「唔同傷風感冒會食藥好返」⋯⋯已經有根本的邏輯誤解。傷風感冒也是symptoms ,not condition。virus 亦是無藥醫的,要靠自身白血球。

你有D misunderstanding,看完文章先啦。

大宅

littlefunpig 發表於 19-3-17 19:57
以前既年代容忍到小朋友百厭麻

而家d家長expect 個小朋友3歲就坐定定睇書寫字聽書留心上堂

岩岩打打下唔小心按錯制無晒都忍唔住要入返黎再打多次

我想話,所以做父母要有堅持真是勁緊要,我個時意外懷孕,咩都唔識咩都問我家姐,家姐有個3歲仔,佢仔細個係比較靜態個種,所以做咩都較定,同聽話(而家大個左都甩繩架,佢只聽佢父母話因為夠惡),家姐姐夫由我仔1歲幾大就話我仔曳,話佢見人玩咩都要搶,話佢望人唔知咩眼神咩態度,話佢坐唔定,咁個時我都以為個仔真係咁有問題,咁後來當然知道其實1歲幾咁係正常,佢地成日會用左佢仔標準去睇(因為tone唔返)。

別墅

moniko 發表於 19-3-17 02:52
我覺得呢個「 病」 淡化左家長既責任。 好多人一發現問題就去「醫」 去食藥。

其實有幾個小朋友, 生出來 ...

冇錯,家長要先要檢討自己嘅管教責任 。

好似我個女畀幼稚園投訴佢專注力不足同搗蛋,叫我哋要去做評估,我哋去睇開兒科醫生攞轉介信,醫生第一句就暗示我哋自己唔識教,話我女完全唔似有問題。

結果而家我個女小學啦,冇論出面嘅心理學家定政府心理學家博士,都確認冇adhd

我相信個問題係早年我哋工作時間長,交畀長老睇住,佢真係超唔聽話。到近年我做FTM自己管教,佢個情況真係越嚟越好, 不過我嘅管教方式都有好多不足,要再加把勁。

別墅

回覆樓主:

另外有個同學仔,佢成績同專注力都差,情緒唔好, 去咗連父母都搞唔清楚係乜科嘅醫生,醫生同佢哋見咗15分鐘就開藥畀個仔食,但食完都冇改善。

珍珠宮

enrei 發表於 19-3-17 10:14
好同意,大部分細路仔都係坐唔定啦

ADHD 唔係一般細路坐唔定咁簡單,你可能未好close 咁接觸過

大宅

Ccccccc 發表於 19-5-3 10:13

我想話,所以做父母要有堅持真是勁緊要, ...

早年手機興起開始多左育兒資訊,自己睇多左,又去聽下講座,學習育兒正確態度,明白及接受成長過程人人不同。

我仔係經政府評估左adhd, 同時check左視力聽力ok。但我暫時平常心,呀仔發生既一切更提醒我唔洗同人比較,要堅持!

最無奈其實係社會既轉型,教育發展,但對小朋友既支援不足。。。如以上有位家長講佢地課堂嘈,影響晒其他人,影響社交。。。就因為咁所以小朋友就要食藥去配合呢個社會既轉變。。。做呢個世代既小朋友真係無奈架,在決定食藥前,希望所有家長認真檢視自己所做一切對小朋友生活上影響(有無常玩電子野,有無充足睡眠,規律生活),檢視自己兒時行為,

大宅

Ccccccc 發表於 19-5-3 10:24
早年手機興起開始多左育兒資訊,自己睇多左,又去聽下講座,學習育兒正確態度,明白及接受成長過程人人不 ...

因為我都是邊做邊學點為人母,好多時學識左發現之前已做錯了,受影響最大係小朋友。。。我有個個人結論,3歲返幼稚園前,唔該真係真係要有良好生活作息規律,足夠睡眠同睡眠習慣對小朋友好重要!要令小朋友習慣喜歡訓覺,唔好玩到攰晒都重繼續去街。。。頭3年,父母長老工人姐姐咩人都好,一定要合作做好個作息規律,定好晒各人時間表。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Ccccccc 發表於 19-5-3 10:13

我想話,所以做父母要有堅持真是勁緊要, ...

人地好自然用自己眼前見到既去判斷批評人地
你到時上左幼稚園可能仲多唔同聲音
我有個親戚小朋友,我覺得正正常常,係唔多彩人(其實好多小朋友都係咁),去到幼稚園俾老師話佢懷疑有adhd

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

新手師奶 發表於 19-5-3 10:15

冇錯,家長要先要檢討自己嘅管教責任 。

我身邊被老師話有adhd既父母又係雙職又係長老湊
我都係雙職,平時都係長老湊,都好擔心管教問題

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

IloveJJ 發表於 19-5-3 11:07
如果自己係一個理智既家長,唔想為配合社會要求去扭曲自己,應該為細路選合適既學校,而唔係一味選名校!有 ...

首頁

尾頁

跳至