自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

silverbees 發表於 20-9-25 23:57
公司今天剛剛完成了一個活動,我隊team負責其中一個環節,怎知道其中一個豬隊友取錯了資料,以致整個環節錯 ...

算我多口,無意冒犯

其實老闆唔會理你咩原因出錯,結果係錯就係錯,你身為team leader更加無得避。
下屬雖然出錯,但你身份係leader,不如你將時間精神諗下下次點樣可以做好d⋯⋯

珍珠宮

2023年兔年勳章

HeroSing 發表於 20-9-26 00:07
常見的老闆,只在乎個結果!

侯爵府

公司今天剛剛完成了一個活動,我隊team負責其中一個環節,怎知道其中一個豬隊友取錯了資料,以致整個環節錯 ...

身為team leader 下屬出錯你都有責任去承擔,我係老闆倉會覺得你推卸責任。你能做的是哽咗佢,另一邊廂可狠狠訓斥個下屬。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

問得呢個問題, 就係想推去個下屬負責任, 厘清自己?!
team leader根本唔應該有呢個諗法!!! leadership skill 自己要進步

琥珀宮

先炳一輪,下次做appraisal 再同豬隊友計。
除非老闆要你解釋交人,否則你唔應該主動講,咁係推捨責任,我係老闆仲嬲。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

simpleAA 發表於 20-9-26 00:11
你做 team leader 唔係應該在活動之前,了解清楚及要知道你哋負責嗰個環節詳細情形?點解你隊友取錯資料你 ...

正確

子爵府

你係一個冇承擔嘅team leader, 係你自己大安旨意無做最後double check。

你連點樣為之team leader,應該擁有什麼特質都未知。

如果我係你老闆聽到你推個責任落下屬到,佢只係更明白你唔係可做之材。

當年我做team leader, teammates 所有錯我都一力承擔,teammates 被老闆開會challenge,我會幫口。

男爵府

講出嚟咪似推卸責任我會由過去,下次再小心啲

wcpcelia    發表於 20-9-28 11:33

複式洋房

身為team leader 就做番一個leader 應有的氣度同脖頭。如果唔係都唔需要有你呢個leader. 時但叫個人黎做都得

珍珠宮

即係你篤埋自己risk management同team management skill都唔好囉

男爵府

咪啦,無大將之風,輸打贏要
有次我做衰左,亞頭同我去客度跪玻璃,自此之後做事小心翼翼,唔想亞頭再俾客炳

水晶宮

Kanyin 發表於 20-9-26 00:42
老闆角度 :即係你睇/lead唔掂班下屬。再去解釋 只係推赦責任。

下面嘅做錯野, 上司都好難話完全唔關自己事, 俾老闆覺得上司leadership 有問題之餘, 仲卸膊。。。

公爵府

樓主,呢度每一個回覆,都係袋緊錢入你袋,你真好彩

公爵府

你無做多幾份backup或臨時check資料係你嘅問題,老細唔會怪個細嘅,只會覺得你做漏野咋。

別墅

你係leader,唯有硬食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你係隊長,你覺得一組人嘅活動或工作,成功與否,唔係大家一齊承擔咩

如果我係老闆,我會覺得你無能力做 Leader

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moma1023 發表於 20-9-26 00:33
你下屬錯都係你嘅錯,係咪都係你啃㗎啦。
我唔會篤佢個名出嚟好似推卸責任咁,自己啃咗佢算。
...

侯爵府

畀面勳章

你篤佢都冇用,你做得team leader,下屬出錯當然是責無旁貸。你走去告狀,老細只會覺得你係推卸責任,除非老細主動問起事件,咁你咪照直講出錯原因囉。

翡翠宮

牛年勳章

終極熊貓 發表於 20-9-26 12:07
即係你篤埋自己risk management同team management skill都唔好囉
...

同意
暴露自己既弱點

男爵府

Don’t do this . Boss doesn’t reli care ... and it shows you are lacking team management skill and can’t take up responsibility

首頁

尾頁

跳至